• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Distribuitorii de inputuri agricole: 6 soluții pentru rezolvarea crizei din agricultură

    Violina Gorcinschi -

    Distribuitorii de inputuri agricole din România și-au unit forțele în cadrul unei organizații ce este în curs de constituire și din punct de vedere juridic. Noua formă asociativă arată, printr-un prim comunicat de presă, implicarea membrilor săi pentru sprijinirea sectorului agricol puternic afectat în acest an atât de secetă, cât și de inflație și de lipsa capitalizării.

    Organizația fondată de distribuitorii de inputuri se numește Asociația Agro Input România și include, ca membri, peste 80% din jucătorii din piață, însumând o cifră de afaceri de aproximativ 2,5 miliarde euro și deservind circa 20.000 fermieri profesioniști, pe o suprafață agricolă de 7 milioane de hectare.

    Prin forma asociativă menită să le apere drepturile, distribuitorii de inputuri agricole au fost reprezentați deja la discuțiile organizate săptămâna aceasta la Ministerul Agriculturii pe marginea proiectului legislativ privind amânarea datoriilor pentru producătorii agricoli. În urma întâlnirii, Asociația Agro Input România a transmis un comunicat de presă în care evidențiază șase abordări și măsuri care pot ajuta toți actorii din sectorul agricol să depășească actuala criză.

    „Membrii Agro Input Romania înțeleg și cunosc foarte bine situația financiară extrem de dificilă a fermierilor români, situație datorată mai multor factori cu impact major în ultimii ani, amintind succesiunea de ani cu secetă care a redus producția agricolă, creșterea rapidă a prețurilor către maxime istorice la inputuri, prețuri minimale la cereale. Însă situația din fermă s-a transferat către distribuitorii de inputuri, pentru că nu pot exista pe lanțul comercial rezultate bune când unui partener de pe lanț îi lipsește profitul sau finanțarea. Dovada stă în cifrele slabe raportate de toți distribuitorii pentru anul 2023, mulți raportând pierderi financiare, din cauza acelorași factori care au decapitalizat și fermierul român”, au spus cei de la Asociația Agro Input România, care atrage atenția că soluția ”însă, nu este decapitalizarea sectorului distribuției de inputuri, pentru că agricultura românească se finanțează într-o proporție covârșitoare prin credit furnizor (peste 1,5 miliarde de euro), integral fermier-distribuitor și parțial distribuitor-producător, pentru că fermierul nu are acces la alt tip de finanțare, așa cum ar fi normal”

    „Astăzi, distribuția are o rată de recuperare a datoriilor de aproximativ 50% pentru datoriile fermierilor din anul 2024 și de 75% pentru datoriile fermierilor din anul 2023, în condițiile în care rata de profit medie multianuală a distribuitorilor este cuprinsă între 1.5% și 4%, din datele publicate pe baza situațiilor financiare depuse. Prin urmare, soluția amânării plăților de la fermier către distribuitor va agrava situația financiară a distribuitorilor și îi va conduce către faliment și în imposibilitatea de a mai finanța inputuri către fermieri, în anul în care fermierii au cea mai precară situație financiară”, se arată în comunicat.

    AAIR: Soluții pentru a depăși criza din sectorul agricol (foto: agfundernews.com)

    Agro Input România – soluții: Finanțarea întregului lanț fermier-distribuitor-producător

    Prima soluție propusă de Agro Input România este sprijinirea, finanțarea și protecția întregului lanț comercial fermier-distribuitor-producător, pentru a putea asigura livrarea semințelor, a îngrășămintelor și a produselor de protecție a plantelor și în anul 2025. Criza fără precedent din domeniul agro este vizibilă pe tot lanțul comercial și agricol și fiecare companie decontează această criză, arată distribuitorii.

    „Însă este nevoie de finanțare, atât pentru fermieri, cât și pentru distribuitori. Cunoaștem foarte bine faptul că fermierii au de rambursat credite în următoarele luni și că situația actuală nu le permite multora dintre fermieri refinanțarea prin sistemul bancar, din cauza lipsei de garanții și a rezultatelor financiare slabe din ultimii ani”, au spus cei din asociație.

    Agro Input România – soluții: Credite garantate de stat

    A doua propunere a celor de la Asociația Agro Input România este aceea de a aduce lichidate în sistemul agricol, atât vegetal cât și zootehnic, prin credite garantate de stat, Creditul Fermierului cu garanție de stat în cotă de 100% și plafoane mărite pentru valoarea ajutorului de stat, pentru ca fermierii să poată accesa în număr cât mai mare astfel de finanțări, pentru a-și putea plăti cât mai repede datoriile către distribuitori, pentru a putea accesa noi finanțări de inputuri.

    ”Este necesar ca această măsură să fie complet funcțională și să se poată deconta facturile restante până cel târziu la finele anului 2024, altfel situația distribuitorilor va fi una dramatică”, se arată în comunicarea AAIR.

    Agro Input România – soluții: Credite de tip IMM prin FGCR

    Distribuitorii de inputuri agricole arată că este nevoie și de soluția a treia, de credite de tip IMM Invest prin FGCR, pentru toate companiile din domeniu: fermieri, distribuitori și producători. ”În primul rând, pentru că nu doar fermierii calamitați în anul 2024 au probleme financiare. Programul IMM Invest a fost un succes și a fost primul program care a oferit cu adevărat finanțare în domeniul agricol și ar trebui continuat pentru a redresa urgent situația financiară a companiilor”, se subliniază în comunicare.

    „Suntem conștienți și de faptul că mulți fermieri au deja un nivel de datorie foarte mare și/sau nu mai au bunuri libere de sarcini, pentru ipoteca necesară. Tocmai de aceea noi, distribuitorii, ne-am asumat în cadrul consultărilor de la MADR susținerea acestora, prin creditele cu garanție de stat de minimum 100% prin care să îi putem finanța pe acești fermieri. Considerăm că prioritatea Guvernului României trebuie să fie funcționarea schemelor de finanțare cu garanția statului, pentru fermieri și pentru distribuitori, pentru încasarea sumelor restante și plata acestora către producători, dar și pentru a putea avea la timp inputuri pentru anul agricol 2025”, se arată în comunicatul asociației.

    Agro Input România – soluții: Grup de lucru comun pentru autorități, bănci, companii și fermieri

    AAIR solicită crearea unui grup de lucru care să includă autorități (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale), sistemul bancar (bănci, reprezentanții fondurilor de garantare, BNR ), distribuitori, asociațiile de fermieri și producători, pentru a se asigura că toate soluțiile de finanțare vor fi implementate rapid și vor fi funcționale pentru tot lanțul. Astfel, AAIR cere reprezentanților Ministerului Agriculturii crearea acestui grup și invitarea tuturor autorităților și companiilor la următoarea rundă de consultări, pentru a grăbi acest proces.

    „În același timp, trebuie să acceptăm că există în orice domeniu companii de bună-credință și companii de rea-credință. Am înțeles reclamațiile venite din partea fermierilor, la adresa anumitor distribuitori care au practici abuzive, iar noi ne delimităm complet de acest mod de a împovăra și mai mult fermierul, prin penalități exorbitante și executări abuzive. Membrii Agro Input România au o rată de executare anuală cuprinsă între 0.5% și 0.7%, pentru că am fost orientați către soluții, nu către executări”, au transmis membrii Agro Input România.

    Agro Input România – soluții: Legea privind statutul de distribuitor

    De asemenea, asociația distribuitorilor susține următoarele măsuri pentru a preveni aceste practici abuzive: un set de reguli care să protejeze atât fermierul, cât și distribuitorul, de abuzul anumitor fermieri sau distribuitori și propunem un set de condiții, prin care fermierul care accesează garanția de stat direct sau prin distribuitor, sau care primește finanțarea inputurilor să nu aibă posibilitatea de a-și muta/înstrăina bunurile și terenurile pe o altă nouă companie, a patra măsură comunicata și agreată, iar distribuitorii să nu poată factura penalități peste un anumit nivel, agreat în cadrul consultărilor, un nivel mai mare față de costul suplimentar de creditare oferit prin sistemul de creditare, aceasta fiind a cincea propunere în cadrul consultărilor.

    Tocmai de aceea, asociația Agro Input va propune, în curând, MADR, un set de reguli privind statutul de distribuitor, o lege atât de necesară în România pentru protecția fermierilor și eliminarea abuzurilor din partea anumitor companii care nu au ca activitate principală distribuția de inputuri.

    Ciește și: Grupul ALCEDO își consolidează poziția pe piața autohtonă de inputuri agricole prin achiziția NATUREVO

    „Propunerile noastre către Ministerul Agriculturii vor fi, în continuare, cele de susținere a întregului lanț, pentru toți fermierii, distribuitorii și producătorii de inputuri, fără excepție, în acord cu normele bancare și legile naționale și europene, prin parteneriate cu sectorul bancar pentru a oferi, în primul rând, finanțarea atât de necesară și urgentă”, au spus reprezentanții AAIR.

    Agro Input România – soluții: Investiții în sisteme de irigații

    A șasea măsură pe care o propune Asociația Agro Input România este aceea de a stimula investițiile în sisteme de irigații, prin credite acordate fermierilor pentru investiții pe termen lung, de minimum 10 ani, cu garanție de stat și dobânda subvenționată.

    În completarea cu a șaptea măsură propusă, anume măsuri fiscale (deduceri și/sau scutiri de taxe) pentru investiții în irigații, în producția de inputuri și în cercetarea agricolă.

    „Cunoaștem foarte bine provocările bugetare din acest an și salutăm ajutorul pentru calamitate anunțat de domnul ministru Florin Barbu, dar și sistemul de asigurare prin Eximbank, cu o valoare de 3.000 de lei / ha. Credem că sistemul de asigurare este un mare pas către securitatea financiară a fermierilor români, un sistem care în viitor poate asigura finanțarea bancară în fermă. Distribuitorii membri ai AgroInput România își doresc ca fiecare fermier să își continue activitatea agricolă, să primească finanțare și sprijin din partea autorităților, iar noi susținem măsurile care vor sprijini și proteja întregul lanț fermier-distribuitor-producător”, se mai precizează în comunicarea AAIR.

    AAIR organizează prima conferință de presă

    Asociația Agro Input România va organiza săptămâna viitoare prima conferință de presă.

    Citește și: Jabbar Kanani, antreprenor în agricultură: Agricultura românească între criză și redresare. O perspectivă necesară

    „Invităm toate organizațiile de presă interesate să participe luni, 23.09.2024, ora 12:30, la prima conferință de presă susținută de Asociația Agro Input Romania, în București”, au informat cei de la AAIR.


    Te-ar mai putea interesa

    Fabrica Luduș a început producția de zahăr și vinde melasa și borhotul la prețuri foarte bune Lege nouă pentru ca toți fermierii să încaseze subvenția APIA pe pășune Vin primii bani de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă! Anunțul ministrului Barbu

    Ultimele știri

    Proces-verbal MADR pentru fermierii cu datorii. Condiții la amânarea datoriilor și păstrarea discount-urilor Șefa ANM: Vin vijelii și ploi abundente cu 60-80 l/mp, chiar 100 l/mp. E posibil un cod roșu general Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi