• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AAC la COPA-COGECA, la Bruxelles: Apel pentru sprijinirea fermierilor români care au suferit pierderi în acest an

    agrointeligenta.ro -

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Prezidiilor COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles, în perioada 26-27 septembrie 2024, de către Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV-AAC și Vicepreședinte COGECA, și de către Marius Mihai Micu – Vicepreședinte Federația Națională PRO AGRO – AAC și Vicepreședinte COPA, potrivit unei informări de presă a AAC.

    În cadrul reuniunii COGECA Praesidium, a ședinței comune a COPA și COGECA și ședința grupului de la Vișegrad extins, COPA Praesidium, delegația română a dezbătut și intervenit împreună cu delegațiile celorlalte state membre, pe cele mai recente documente ale Comisiei Europene privitoare la: Dialogul strategic și viziunea pentru Agricultura UE, inundațiile din statele membre, Carnivorele mari, Regulamentul privind defrișările, noul cadru instituțional în Comisie și Parlamentul European, Congresul European al fermierilor și cooperativelor agricole din București 23-25.10.2024.

    Problemele fermierilor români, aduse în atenția oficialilor europeni

    În cadrul discuțiilor, delegația română a mai multe următoarele intervenții în care au semnalat problemele cu care confruntă fermierii din România. O primă informare a fost făcută pe marginea pierderilor pe care agricultorii români le înregistrează în acest an din cauza fenomenelor meteo extreme.

    ”România s-a confruntat în acest an agricol cu o secetă pedologică severă și arșiță atmosferică care a afectat atât culturile de toamnă pe o suprafață de peste 0,5 milioane ha în proporție de peste 50% grad de calamitate, cât și pe 2,7 milioane ha cu culturi de primăvară peste 60% cu grad de calamitate care are un efect negativ profund asupra fermierilor afectați și lichidităților din ferme, datorită prețurilor scăzute la produsele agricole și cheltuielile mari la input-uri. Există zone în care fermierii se află deja la al treilea an calamitat din ultimii patru, ceea ce a dus la decapitalizarea fermierilor și mulți dintre ei sunt în situația de a nu-și putea acoperi cheltuielile cu culturile”, a arătat Florentin Bercu, Vicepreședinte COGECA.

    Începând cu ultimele două săptămâni, Bercu a subliniat că am avut inundații provocate de ciclonul Boris în Vaslui și Galați, unde sunt peste 6.500 de gospodării cu animale inundate, unde până acum câteva zile s-au înregistrat următoarele pierderi:

    – 7 persoane decedate;
    – Mortalitățile cunoscute până la data de 19.09.2024 raportate din teren sunt: 75 bovine, 27 cabaline, 1.888 ovine, 364 caprine, 564 porcine, 14.066 păsări, 159 canide, 128 leporide și 291 familii de albine au fost declarate moarte.
    – Suprafața agricolă afectată este de 0,7 mil ha, dar în perioada următoare, după ce va trece al doilea val și se va retrage apa se vor face evaluări și se va reveni cu suprafața oficială afectată și gradul de afectare(%).

    ”Situația mortalităților și disparițiilor este în dinamică și, în funcție de datele colectate, vom reveni cu informații actualizate. Vă rugăm să susținem împreună alocarea de resurse financiare importante de la nivel european pentru a compensa efectele catastrofice suferite și refacerea locuințelor, anexelor gospodărești, utilarea acestora și reconstruirea infrastructurii. În ceea ce privește temele principale de abordat cu europarlamentarii pentru audierile pentru comisarul pentru agricultură și hrană care vor avea loc, pentru România este important să fie aprofundat și subiectul managementul riscului în agricultură, practicilor comerciale neloiale, carnivorelor mari și încetarea acordului de liber schimb cu Ucraina din iunie 2025 și revenirea la barierele tarifare precedente”, a făcut apel Florentin Bercu, în numele Alianței și a membrilor săi fermieri.

    România a cerut un buget mai mare pentru agricultură

    Cu privire la Dialogul strategic pentru viitorul agriculturii, Marius Micu, Vicepreședinte PRO AGRO – AAC și Vicepreședinte COPA, a arătat că acest proces vine după proteste masive în multe state membre și la Bruxelles.

    ”Apreciem efortul de peste 4 luni întreprins de reprezentanții fermierilor, autorități. Este un material care cuprinde multe aspecte pozitive, dar pe care trebuie să mai lucrăm. Trebuie să lucrăm mai mult la partea de buget substanțial crescut pentru PAC, de menținere a mecanismului actual de plăți aplicând convergența externă 100%, de susținere a promovării produselor agroalimentare. Ne temem că lăsăm fermierii în urmă, complet volatili împotriva fermierilor din țările terțe. Credem că, prin susținerea acestui document, ne vom îngreuna dramatic poziția de negociere în viitoarele negocieri, foarte dificile, privind viitoarele norme ale bugetului și ale politicii agricole comune. De asemenea, subliniem faptul că documentul nu abordează coexistența viitoare a unor relații mai strânse între Uniunea Europeană și Ucraina, impactul liberalizării comerțului, precum și potențiala aderare a Ucrainei și impactul acesteia asupra fermelor. În opinia noastră, acesta va fi unul dintre principalii factori care vor determina vitalitatea zonelor rurale din UE și rentabilitatea producției agricole în Europa”, a explicat Micu.

    Prioritățile din agricultura europeană, transmise delegațiilor fermierilor din statele membre

    În cadrul reuniunii comune COPA și COGECA a avut loc și un schimb de opinii cu Geslain-Laneelle, Director Strategie și analiză politică, DG Agricultură privind dialogul strategic. Aceasta a precizat că sectorul agricol este în centrul atenției și agendei europene. Iată mesajul transmis la Bruxelles de către oficiala din partea Comisiei Europene:

    ”Trebuie să lucrăm împreună, de jos în sus. Tranziția nu se poate face fără fermieri și cooperative. Trebuie să actualizăm politicile care afectează fermierii, politicile pentru comerț, pentru PAC, pentru a avea un sprijin echilibrat. Raportul privind dialogul strategic al Agriculturii este un instrument important, realizat în peste 100 întâlniri pentru a combina economia cu mediul și să rezulte ceva sustenabil. Am încercat să punctăm cum se poate îmbunătății profitabilitatea, îmbunătățind solul reducând poluarea și gazele cu efect de seră, cum pot utiliza terenul folosit cu tot ce așteptăm, inclusiv mai multă mâncare și biomasă”, a spus aceasta.

    PAC este un element important care merită un buget dedicat pentru fermierii noștri. Recunoașterea politicilor UE este esențială. Trebuie să ne asigurăm că suntem în linie cu politicile aflate în aplicare și că avem mai multă predictibilitate referitoare la ce face Agricultura pentru Mediu.

    Acest raport este important, dar trebuie să ascultăm și Parlamentul European și Consiliu UE.

    De asemenea trebuie să vedem cum putem avea o perspectivă mai bună asupra Zootehniei. Avem nevoie de Zootehnie, trebuie să vedem cum putem îmbunătății situația și dezvolta o strategie sustenabilă pentru aceasta și mediul rural.

    Avem nevoie și de obiective pe atenuarea schimbărilor climatice, Agricultura trebuie să joace un rol de forță motrice în acest sens.

    Accesul la teren, este vital, în special pentru tineri.

    Vrem să avem un PAC care ține cont de provocări și extinderea UE, să vedem ce putem simplifica, condiționalitățile și cum putem recompensa mai bine eforturile pentru mediu. Fermierii sunt deja implicați în protejarea mediului. Trebuie să ne asiguram că implementarea va duce la prosperitate și vom lucra împreună pentru asta”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de insecte, afacerea cu care Marius Grama vrea să revoluționeze zootehnia românească Despăgubiri de secetă sau sprijin cuplat? Fermier pus de APIA să aleagă între cele două plăți! Vin primii bani de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă! Anunțul ministrului Barbu

    Ultimele știri

    AAC la COPA-COGECA, la Bruxelles: Apel pentru sprijinirea fermierilor români care au suferit pierderi în acest an România, Polonia și Bulgaria, ”pedepsite” la COPA -COGECA pentru pozițiile privind importurile din Ucraina? Alertă de viituri și inundații, în vigoare de sâmbătă pentru 18 bazine hidrografice și pe râurile din Dobrogea