• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciclonul a ajuns în România! Primele imagini cu norii ”în valuri” și județele unde vor ”lovi”

    Diana Vasilescu -

    Ciclonul Ashley a ajuns în România, iar primele imagini surprinse cu fenomenul meteo arată niște nori ”în valuri”, de culoare gri sau albastră. Odată cu ei, acești nori aduc și o scădere bruscă a temperaturii. Frontul de aer înaintează rapid, iar după ce ieri după-amiază acoperise deja județele din vestul țării, în prima parte a zilei este așteptat să ajungă până la București.

    Nori grei, care parcă ”curg” în valuri au acoperit ieri după-amiază și seara localitățile din partea de vest a țării. Internetul este plin de imagini cu ciclonul care a intrat și pe teritoriul țării noastre în Timiș, Arad sau Caraș-Severin, punând în alertă autoritățile care s-au mobilizat pentru precipitațiile ce sunt așteptate să depășească 100 de litri pe metrul pătrat.

    Alerte ANM emise pentru ploi și vijelii

    La nivel național, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări ce vizează tot teritoriul țării. Primul cod galben, cel valabil pentru zona de vest, a expirat în această dimineață, fiind continuat de două coduri galbene și două portocalii. Avertizările în vigoare la această oră le găsiți mai jos:

    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ pentru intervalul 29 septembrie, ora 08 – 29 septembrie, ora 20:
    • COD GALBEN – instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a țării.
    În intervalul menționat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.
    Vremea se va răci accentuat în toată țara.
    • COD PORTOCALIU – fenomenele vizate fiind ploi torențiale și abundente.
    În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

    AVERTIZARE METEOROLOGICĂ pentru 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10:
    • COD GALBEN ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului
    În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
    • COD PORTOCALIU – ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului
    În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul și sud-estul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

    În această dimineață de duminică, ciclonul este așteptat să ajungă și la București. În ceea ce privește evoluția fenomenelor hidrometeorologice în Capitală, ANM a informat că riscul de ploi torențiale rămâne ridicat și va fi caracterizat prin cantități de 40-60 l/mp și chiar peste 70 l/mp, mai ales începând de duminică după amiaza și în noaptea de duminică spre luni. În București, ANAR prin Sistemul de Gospodărire a Apelor București, împreună cu Apa Nova vor acționa coordonat pentru preluarea și tranzitarea apelor pluviale și, după caz, vor interveni cu manevre la stăvilarele de pe Dâmbovița.

    Risc de inundații în zonele unde va ploua abundent

    Ministrul Mediului, Mircea Fechet a facut apel ieri, sâmbătă – 28 septembrie, la autoritățile locale ”pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curățarea șanțurilor și eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. Primarii vizați de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situația o impune”.

    Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au informat că, deoarece în zona Galați există fenomenul de colmatare al râurilor afectate de inundațiile din ultima perioadă, situația este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de ex. poduri). Pentru intervenții în aceste zone au fost consemnați toți deservenții de utilaje și se intervine cu excavatoare. La nivelul ANAR s-a instituit starea de permanență. De asemenea, terții care dețin acumulări treuie să monitorizeze situația și să fie pregătiți, în special dacă sunt ploi fulger sau viituri rapide.

    Prezent la ședința extraordinară a CMSU, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a informat că în zona Galați au fost suplimentate, încă de la ultimele inundații, forțele de intervenție cu peste 1000 de pompieri și răman în zonă, pregătiți să meargă pentru evacuare preventivă, acolo unde există risc major de inundație. De asemenea, este dispusă creșterea capacității de intervenție, prin alocare de forte suplimentare din județele care nu sunt sub incidența avertizărilor.

    Populația, avertizată privind fenomenele meteo extreme

    Inspectoratul pentru Situații de Uurgență (ISU) a informat populația despre megafurtuna care urmează să ajungă în România în această dimineață folosind inclusiv panourile electronice stradale, iar poliția a oferit recomandări pentru șoferi.

    Cetățenii sunt sfătuiți să evite adăpostirea lângă copaci, stâlpi, panouri publicitare sau clădiri aflate în construcție. De asemenea, sunt recomandate sistarea activităților în aer liber, închiderea ferestrelor și evitarea atingerii cablurilor electrice căzute. Populația este încurajată să urmărească informările oficiale și să curețe rigolele pentru a permite scurgerea apei pluviale.

    Poliția Română a transmis recomandări pentru șoferi și pietoni, având în vedere condițiile meteo nefavorabile. Șoferii sunt îndemnați să conducă preventiv, să evite manevrele bruşte și să folosească frâna de motor pe drumuri alunecoase. Este importantă utilizarea luminilor de întâlnire și asigurarea funcționării corecte a ștergătoarelor de parbriz și a sistemelor de climatizare. Poliția subliniază importanța evitării condusului sub influența alcoolului sau în stare de oboseală extremă, pentru a preveni accidente grave.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!