• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zeci de ONG-uri cer eliberarea urgentă a animalelor ținute legate în ferme și gospodării

    Violina Gorcinschi -

    Apel în urma pericolului reprezentat de vremea extremă ce urmează! ONG-urile pentru drepturile animalelor solicită prim-ministrului României şi conducerii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să facă un apel național de urgenţă, prin toate căile posibile, pentru eliberarea animalelor legate, câini şi animale de fermă, pentru a se putea salva din calea calamităților naturale prognozate și să emită în perioada următoare un act normativ prin care ţinerea câinilor în lanţ să fie interzisă.

    „Recent, am fost martorii unor tragedii cu puternic impact emoțional, care ar fi putut fi evitate și pe care avem datoria să le prevenim, cu atât mai mult în contextul în care deținem informații clare că se vor repeta în foarte scurt timp. Este momentul să abordăm un subiect crucial din domeniul protecției animalelor, un subiect care definește România și care afectează profund atât oamenii cât și animalele, precum și imaginea României la nivel mondial”, au transmis semnatarii apelului.

    Zeci de ONG-uri cer eliberarea animalelor înlănțuite (foto: turnulsfatului.ro)

    Pericol de vreme extremă în România! E nevoie de eliberarea urgentă a animalelor înlănțuite

    Organizaţiile pentru protecția animalelor solicită prim-ministrului României şi conducerii ANSVSA interzicerea deținerii animalelor în lanț și lansarea unui apel național de urgență, prin intermediul radio, TV și autorităților locale, prin care oamenii să fie îndemnați să elibereze animalele din lanțuri, în contextul anunţării de noi fenomene meteo extreme. Este vorba atât de animalele de companie/pază, cât și de cele de fermă ținute în grajduri, hale sau aer liber.

    „Lanțul ne-a mutilat viețile. Atâta tristețe și viață de chin nu am văzut în 20 ani de salvare ”, spune Corina Grigore, Președinta Asociației Help Lăbuș, care a condus operațiunile de salvare alături de asociația Sava’s Safe Heaven și ajutorare ale animalelor rămase victime în urma inundațiilor de săptămâna trecută și care sunt încă captive în lanțuri.

    Citește și: Vin furtunile! Măsuri de protecție pe care trebuie să le luați în gospodărie!

    „Legarea animalelor le afectează nu doar bunăstarea fizică, ci și sănătatea mentală. Având în vedere că societatea noastră evoluează către o mai mare responsabilitate în ceea ce privește îngrijirea animalelor, este timpul să renunțăm la metodele învechite și dăunătoare, cum ar fi utilizarea lanțurilor. Lanțul este interzis de mulți ani în țări precum Austria, Germania, Olanda, UK sau Suedia, din aceste considerente”, au spus ONG-urile preocupate de bunăstarea animalelor.

    Animale în pericol din cauza inundațiilor (foto: petscats.ro)

    Dintre animalele de companie, câinele, cel mai bun prieten al omului, este condamnat la o viață în lanț într-o proporție covârșitoare, pe tot teritoriul țării. Deși legea în vigoare prevede o lungime a lanțului de minimum doi metri, majoritatea câinilor sunt legați cu lanțuri scurte, la punct fix, și nu sunt eliberați niciodată pe întreaga perioadă a vieții lor. Impactul asupra vieții lor și asupra iubitorilor de animale este devastator, provocând traume inclusiv copiilor, prin violența condițiilor la care sunt expuși, iar expunerea copiilor la suferința animală este o încălcare directă a drepturilor lor, așa cum arată, anul trecut, Națiunile Unite. Câinele este deținut cel mai adesea pentru protecție în mediul rural, însă este necesar ca drepturile și nevoile sale să fie respectate.

    Citește și: Cod roșu de fenomene extreme! Alertele meteo emise astăzi pentru fiecare județ

    Deținerea câinilor trebuie responsabilizată urgent, conform legilor aflate deja în vigoare, în caz contrar, aceștia nu pot fi deținuți. Cele mai întâlnite motive sunt gardurile defecte, pericolul de ataca păsările de curte și frica de propriii câini, toate fiind ușor și firesc rezolvabile, respectând astfel mai multe aspecte ale legislației în vigoare.

    „Printr-o perioadă de tranziție prevăzută de noua lege de maxim 28 de zile și prin aplicarea controalelor și sancțiunilor prin intermediul organizațiilor, respectiv autorităților competente, implementăm cele mai eficiente soluții și închidem acest capitol sumbru. Este paradoxală deţinerea de câini pentru apărare care, în fapt, fiind legaţi, să nu te poată apăra şi nici să se poată apăra ei înșiși, în timp ce comportamentul li se modifică în mod natural, fiind privați de nevoile directe ale speciei din care fac parte. De aceea, vă rugăm să acționați cu celeritate și să lansați de urgență un apel dedicat salvării animalelor, prin intermediul autorităților locale și mass-media, în timp util, pentru viiturile care vor urma în aceste zile, şi să procedați ulterior la interzicerea lanțului pentru totdeauna ca fiind una dintre condițiile pentru o viață decentă a câinilor. Imaginea câinelui suferind în lanț, în mijlocul câmpului fără adăpost sau în spatele curţii, este emblematică pentru țara noastră, și avem împreună datoria, față de oameni și animale, să o schimbăm cu imaginea unei țări civilizate, în care câinele este respectat ca fiind cel mai bun prieten al omului”, au conchis semnatarii apelului.

    Semnatarii apelului:

    Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA)
    Federația pentru Drepturile Animalelor Transilvania
    Asociația Help Lăbuș
    Asociația Sache
    Asociația Toto&Pufi
    Asociația TAC Social
    Asociația Casa lui Patrocle
    Asociația Eduxanima
    Asociația A Doua Șansă Vâlcea
    Animals International
    Save the Dogs and Other Animals
    Asociația Agent Green
    Asociația Phoenix APHC
    Asociația Sf. Mucenic Trifon, Ocrotitorul Animalelor
    Asociația Kola Kariola
    Asociația Arca lui Norocel
    Asociația TAC Social
    Asociația Casa lui Patrocle
    Asociația Anima
    Asociația PRO Animals
    Asociația K9 Friends
    Asociația Together for Stray Animals Protection
    Asociația Echo4Animals
    Asociația NUCA Animal Welfare
    Asociația F.R.E.E. Freedom And Respect For Every Earthling
    Asociația Michaela
    Asociația Free Amely 2007
    Asociația Pet Hope
    Asociația Fiducia
    Asociația Little Paws Squad and the Environment
    Asociaţia Christi
    Asociația Save & Smile
    Asociația Ia-mă Acasă
    Asociația Prieteni Fără Grai
    Asociația Prieteni fără cuvinte
    FPCC-SOS Dogs Oradea
    Asociația Animed Arad
    Asociaţia Love&Life 4 animals
    Asociaţia Animaterra Bistriţa
    Asociaţia Red Panda
    Asociaţia Câini Fericiţi
    Asociația ROBI
    Asociația Sirius
    Asociația Anca Salvează Animale
    Asociația Bruno Shelter


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de insecte, afacerea cu care Marius Grama vrea să revoluționeze zootehnia românească Cât costă un extras de carte funciară eliberat online Baxuri de roșii la 10 lei. Președinte de cooperativă: Legumicultorii au zis că nici nu le mai culeg!

    Ultimele știri

    Zeci de ONG-uri cer eliberarea urgentă a animalelor ținute legate în ferme și gospodării Studiu: Vacile – BENEFICE pentru mediu. Cresc biodiversitatea terenurilor prin captarea carbonului în sol Vin furtunile! Măsuri de protecție pe care trebuie să le luați în gospodărie!