• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Harta ploilor. Cât a plouat în fiecare județ în ultimele 24 de ore

    Roxana Dobre -

    Ploile din ultimele 24 de ore au venit ca o binecuvântare pentru culturile agricole iar apa curată, mocănească i-a mulțumit pe fermieri. În mediul online însă internauții, printre care și fermieri, sunt nemulțumiți că autoritățile au alertat populația anunțând și cantități de 100 litri/metrul pătrat dar harta ploilor arată că acestea au fost mult sub cele prognozate.

    Fermierii din zonele aflate sub alerte meteo au stat ieri, duminică – 30 septembrie cu ochii pe cer, după ce meteorologii au anunțat că apa va ajunge și la 100 litri/mp. Ploile au venit așa cum a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM) dar cantitățile nu au depășit izolat 69 de litri, așa cum arată o harta care arată precipitațiile din ultimele 24 de ore, intervalul 29 – 30 septembrie, până la ora 9.00.

    Citiți și: Ploi, lapoviță și ninsori – noi alerte meteo emise astăzi. Județele sub cod galben de fenomene extreme

    În zonele unde erau așteptate inundații autoritățile au luat măsuri de protecție și au făcut diguri din saci umpluți cu nisip (foto: Apele Române/Facebook)

    Cât a plouat în ultimele 24 de ore – harta precipitațiilor 

    O hartă publicată astăzi, luni – 30 septembrie, pe grupul de Facebook – Furtuni România – Official Meteo Group, arată că cele mai mari precipitații au avut loc în județul Sibiu unde s-au înregistrat mai mai multe valori de la 55 litri/mm/24 de ore la 66-69 de litri. În județul Galați, aflat ieri sub alertă meteo de Cod Roșu precipitațiile au atins cumulat 19 litri/mm.

    Cât a plouat în ultimele 24 de ore

    Internauții nu au întârziat să își exprime nemulțumirea privind modul în care autoritățile au acționat. „Deci anunturile RO-Alert pentru a pregăti populația pentru evacuare în Arges ce baza au avut? Sau mesajele de la firmele de asigurări? Am ajuns să alertăm populația pentru că plouă toamna? Oare chiar nu există repercursiuni pentru astfel de baliverne și exagerări? Sunt la fel de periculoase ca și inacțiunea atunci când este realmente cazul. Cum să panichezi oamenii așa?”, a spus un utilizator al grupului.

    ”Lipsesc pe harta asta cantitățile de la stațiile Apelor Române. Au căzut 59.4 l/mp la Lungoci Galați până la ora 6.00, luni.  Și a mai plouat câteva ore după. Plus alte stații, în alte zone, cu cantități foarte mari”, a completat un alt internaut.

    Citiți și: Ploi, lapoviță și ninsori – noi alerte meteo emise astăzi. Județele sub cod galben de fenomene extreme

    Ploile au combătut în sfârșit seceta?

    Ploile din ultimele 24 de ore și cele care sunt încă prognozate au mai refăcut rezerva de umiditate a solului, puternic afectată de seceta din vară. Conform ANM, la data de 30 septembrie, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Maramureș, Transilvania, Crișana și Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei și a Munteniei, local în nordul Olteniei. Conținutul de apă din sol prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sudul și sud-vestul Munteniei.

    Excese de umiditate în sol se înregistrează local în nordul, vestul și centrul Moldovei, nordul, nord-vestul, vestul și centrul Munteniei, izolat centrul Dobrogei, unde pe areale restrânse se semnalează băltiri temporare de apă la suprafața solului, ca urmare a cantităților semnificative de precipitații cumulate din ultimele zile.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă un extras de carte funciară eliberat online Fabrica Luduș a început producția de zahăr și vinde melasa și borhotul la prețuri foarte bune Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor

    Ultimele știri

    Consiliul Laptelui va avea prima întâlnire la Buzău, în ferma lui Mihai Afiliu Porturile de la Marea Neagră, închise din cauza vremii Harta ploilor. Cât a plouat în fiecare județ în ultimele 24 de ore