• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apa de lavandă – produsul secundar cu care cultivatorii își pot crește profiturile

    agrointeligenta.ro -

    Nu doar florile și uleiul de lavandă pot reprezenta o sursă de câștig pentru cultivatorii acestei plante. Fermierii din Bulgaria produc de ani buni și apa florală de lavandă, un produs organic cu multiple întrebuințări și mare căutare la export.

    Hidrolatul de lavandă este un produs secundar rezultat în urma extracției uleiului esențial din plante aromatice. Astfel, apa florală de lavandă se obține prin procesul de distilare cu vapori a plantei proaspete, iar în urma distilării se obţin două produse foarte prețioase: uleiul esenţial și apa florală.

    Cum se obține apa florală de lavandă

    Principiul distilării cu vapori este simplu: vaporii de apă obtinuţi prin fierberea plantelor se încarcă cu substanţele plantelor respective după care se transformă în hidrolat prin condensare. Substanţele care nu sunt solubile în apa se separă şi formează uleiul esenţial. Apa rezultată este un hidrolat şi conţine în medie 2-3% micromolecule de uleiuri esenţiale.

    Hidrolatul de lavandă are proprietăți similare uleiurilor esențiale, cu o concetrație mai mică, ceea ce îl face să fie foarte căutat mai ales în industria cosmeticelor.

    Prețul apei de lavandă diferă în funcție de zona în care se comercializează, dar în magazinele online din SUA, hidrolatul de lavandă produs în Bulgaria se vinde cu 40-45 de dolari/litru.

    apa de lavandaApa florală de lavandă este un produs 100% natural și organic, fiind recunoscută pentru faptul că asigură o hidratare bună pentru pielea sensibilă, pe care o și tonifică.

    Produsul este folosit tot mai frecvent în bucătărie, mai ales la prepararea băuturilor sau a deserturilor cărora le oferă o aromă deosebită și răcoritoare.

    În casă, apa de lavandă se folosea în cele mai străvechi timpuri pentru împrospătarea țesăturilor și păstrarea lor – mai ales că mirosul alungă moliile. Astăzi, hidrolatul de lavandă este o bună soluție pentru a completa apa din fierul de călcat, astfel încât hainele să ”prindă” aroma naturii.

    Pentru că păstrează mirosul specific lavandei, apa florală este folosită și în aromaterapie.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermă de vaci de lapte – închisă de Garda de Mediu! Crescătorul a primit o amendă de 140.000 de lei Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii

    Ultimele știri

    Ungaria a confirmat un nou focar de febră aftoasă aproape de o fabrică de lapte care exportă și în România Top 20 cele mai mari ferme de oi din România. Profit din creșterea ovinelor Carne de miel, aruncată la tomberon într-o piață. Clienții au rămas fără miel de Paște!