• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă

    agrointeligenta.ro -

    România are un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui cât şi la ouă, iar peste 50% din producţie pleacă la export, astfel încât este normal să promovăm sectorul avicol, unul foarte important pentru noi, a afirmat sâmbătă ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    ”Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă, şi acum două săptămâni am luat o decizie pentru că piaţa a fost invadată cu ouă din Ucraina. Am licenţiat aceste produse. Procesatorii pot solicita licenţe de import din Ucraina în cazul în care în România nu sunt stocuri atât de carne de pui, cât şi de ouă. În cazul în care vin la licenţă, noi îndreptăm procesatorii români către producătorii noştri locali. Este normal să promovăm acest sector. Este un sector foarte important pentru noi pentru că peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export. Este un pui de calitate, avem şi puiul vegetarian. Şi la ouă se merge pe sistem bio”, a declarat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu

    Ouăle românești au căutare la export

    Florin Barbu a amintit că ouăle româneşti sunt căutate în multe ţări şi a precizat că au fost deschise pieţe noi, în Franţa şi Italia.

    ”Am deschis pieţe, am avut discuţii cu omologii mei din aceste state şi în continuare Ministerul Agriculturii, prin Programul Naţional Strategic, a scos o alocare separată pentru sectorul avicol. Vrem să ne dezvoltăm foarte mult în acest sector. Ministerul Agriculturii a finalizat deja cele nouă milioane de locuri de cazare pe care le-am început în 15 iunie 2023, proiecte foarte importante pentru dezvoltarea fermelor. Au fost proiecte derulate prin Ministerul Agricultorii, prin Direcţia Agricolă, decontările au mers foarte bine şi ceea ce vedem aici sunt puii care au fost crescuţi, deja sunt populate aceste ferme. În continuare vom deschide noi sesiuni de proiecte atât pe porc, cât şi pe pasăre în România, pentru că aşa cum am ajuns ca, într-un an de zile, să creştem capacitatea internă cu 20-30% la carne de pui, aşa vom face în următorii 4 ani şi cu porcul”, a precizat Barbu.

    Ministrul Agriculturii a arătat, în context, că în plata pe bunăstare a fost consemnată o creştere de un milion de capete la porc, iar anul viitor, în martie, România va produce 1,5 milioane de purcei astfel încât aceştia să poată fi integraţi în fermele de gras.

    ”Susţinem în continuare producătorii, ştim că au avut anumite perioade în care preţul la cereale a fost foarte mare. Noi am intervenit prompt, am dat subvenţii din Guvernul României pe UVM, atât la porc, cât şi la pasăre şi bineînţeles, vom susţine în continuare şi măsurile pe bunăstare pe care le avem pe subvenţii de la Uniunea Europeană. Vom majora aceste subvenţii astfel încât să România să devină în sectorul zootehnic, avicol şi porc, unul dintre cele mai puternice din din Europa”, a subliniat acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial