• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agenția de plăți astăzi: Bani în conturi pentru acești fermieri!

    Roxana Dobre -

    Plăți de 118,9 milioane euro în conturile fermierilor. Sumele achitate sunt aferente trimestrului III, perioada 1 iulie – 30 septembrie pentru o serie de investiții în sectorul agricol realizate de fermieri prin proiectele finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat astăzi, joi – 24 octombrie, că a plătit 118,9 milioane de euro pentru investițiile în sectorul agricol realizate de fermieri prin proiectele finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Suma a fost plătită fermierilor în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2024 și reprezintă finanțarea Comisiei Europene și contribuția de la Bugetul Național.

    Citiți și: Fonduri europene în conturile tinerilor fermieri. Sumele achitate

    Bani de la AFIR pentru fermieri

    Ce sume a plătit AFIR fermierilor

    Conform comunicatului AFIR, din plățile efectuate în trimestrul al treilea din 2024, pentru proiectele de investiții în exploatații agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuieli în valoare de 39,5 milioane de euro. Finanțările au fost acordate fermierilor pentru achiziționarea unor utilaje agricole performante – tractor, tocător paie, semănătoare de păioase, combine pentru exploatațiile mari etc. – care sunt necesare lucrărilor agricole la un nivel calitativ superior.

    Au fost decontate și cheltuieli realizate pentru achiziția liniilor de sacrificare la nivel de fermă, sisteme de cântărire a animalelor, construcția gardurilor electrice pentru a asigura protecția animalelor, achiziția de sisteme automate pentru distribuirea furajelor sau chiar depozite pentru activitatea agricolă care cuprind silozuri de cereale, uscător, șopron de preluare, platforme, hala depozitare, compartiment recepție, bazin vidanjabil, împrejmuire și achiziție de utilaje.

    Citiți și: AFIR – cereri pentru sprijinul nerambursabil de 70% în sectorul vegetal și zootehnie

    Tinerii fermieri au primit plăți în valoare de peste 59 de milioane de euro

    Directorul general al AFIR a subliniat că a realizat plăți în valoare de peste 59 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi de exploatații agricole în trimestrul III.

    „În trimestrul III din 2024 AFIR a realizat plăți în valoare de peste 59 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi de exploatații agricole, atât prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, cât și prin Planul Strategic 2023 – 2027. Plățile efectuate către tinerii fermieri au fost acordate pentru construcția și dotarea cu utilaje sau echipamente a clădirilor cu destinație agroalimentară, precum sere, solarii, adăposturi animale, spații de depozitare utilizate în activitățile fermei”, a precizat Dan-Florin Scarlat, Directorul general al AFIR.

    Conform comunicatului AFIR, tinerii fermieri au beneficiat de finanțare și pentru activități de protecție a mediului și utilizarea eficientă a resurselor: combaterea biologică a dăunătorilor, polenizare biologică, aplicarea economiei circulare, utilizare de energie din surse regenerabile, aplicarea de sisteme de irigare prin picurare independente energetic, precum și pentru gestionarea eficientă a gunoiului de grajd, agricultură de precizie și agricultură ecologică. S-au efectuat plăți și pentru investiți în sisteme de încălzire care deservesc întreaga suprafață de spații protejate destinate producției de legume.

    Bani pentru modernizarea infrastructurii agricole

    Alte 10,7 milioane de euro au fost plătite pentru modernizarea infrastructurii agricole – sisteme de irigații și drumurile agricole – care asigură dezvoltarea pe termen lung a exploatațiilor agricole. Fondurile plătite s-au acordat pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune, racordarea la utilități, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat. Totodată, s-au decontat cheltuieli eligibile pentru construcția, extinderea și/ sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme – căi de acces din afara exploatațiilor agricole.

    „În aceeași perioadă de referință (trimestrul III 2024), AFIR a transferat fonduri de 4,4 milioane de euro pentru înființarea și funcționarea formelor asociative din sectorul agricol și cel pomicol – grupuri de producători, cooperative, grupuri operaționale. Finanțările s-au acordat pentru integrare producătorilor în lanțul agroalimentar, creșterea valorii adăugate a produselor agricole, dar și pentru promovarea pe piețele locale și dezvoltarea circuitelor scurte de aprovizionare. Grupurile operaționale au beneficiat de fonduri pentru dezvoltarea proiectelor pilot, a produselor noi și pentru procese și tehnologii în sectoarele agricol, alimentar și forestier”, a completat acesta.

    Un aspect important îl reprezintă asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor pentru care AFIR a decontat în trimestrul III fonduri de peste 5 milioane de euro.

    AFIR a reamintit că fondurile publice nerambursabile sunt acordate în urma verificării și autorizării la plată de către experții AFIR a cheltuielilor realizate, în baza cererilor de plată primite de la beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în conformitate cu contractele de finanțare încheiate.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024. Ultima oră înainte de plata primei tranșe din subvenții Subvenție record pentru vaca de lapte – anunțul ministrului Barbu pentru crescători Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată

    Ultimele știri

    Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! TRANSAVIA celebrează Ziua Sustenabilității cu recunoașteri Gold și Silver în cadrul Community Index® 2024 MonteCarlo, de la Agrii, un soi de grâu la un cost mic și cu un profil sanitar foarte bun