• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proiect OUG: Fermierii care fac stropiri – obligați să aibă certificat ANF și să îl vizeze anual. Amenzi uriașe!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a repus în consultare publică proiectul ordonanței de urgență pentru comercializarea și utilizarea produselor de protecție a plantelor (PPP) pe teritoriul României. În urmă cu doi ani, în noiembrie 2022, această inițiativă a iscat un scandal monstru pentru că urma să interzică utilizarea produselor de protecția plantelor în absența unui certificat de competențe.

    Noua formă a OUG pesticide vine cu o serie de modificări, iar obligativitatea studiilor de specialitate și a certificatului de competență pare că se va aplica numai pentru ”produse cu toxicitate acută din categoria 1, 2 și 3 care conțin pictograma GHS06 (cuvânt de avertizare)”. În această categorie se regăsesc actualele produse clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) a căror reglementare este foarte strictă în prezent, după cum informa anterior MADR.

    Utilizarea pesticidelor, numai cu certificat de înregistrare de la ANF

    De precizat că OUG menționează, la art 4, alin. 1, că ”Activitatea de fabricare, reambalare, comercializare, import, export, utilizare și prestare de servicii cu produse de protecție a plantelor se face doar în baza certificatelor de înregistrare eliberate de Autoritatea Națională Fitosanitară, prin structurile teritoriale”. Conform definițiilor din OUG, certificatul de înregistrare reprezintă ”un document oficial emis de Autoritate care conferă dreptul de a desfășura activități de fabricare, reambalare, comercializare, import, export, utilizare și prestare de servicii cu produse de protecție a plantelor”.

    Certificatul de înregistrare este valabil pe toată perioada desfășurării activității, cu viză anuală, obținută la solicitarea operatorului și se emite în două exemplare originale. În cazul modificării documentației care a stat la baza obținerii certificatului de înregistrare este obligatorie notificarea ANF, în termen de maximum 30 zile de la producerea acesteia. Viza anuală se solicită cu minimum 30 zile înainte de data expirării acesteia, iar nesolicitarea în termenul menționat atrage încetarea valabilității certificatelor de înregistrare emise, retragerea acestora și interzicerea activității de către ANF. În cazul pierderii sau deteriorării certificatelor de înregistrare, operatorul solicită ANF un duplicat.

    Pentru activitățile de utilizare a PPP, fermierii vor avea obligația să-și înregistreze fiecare punct de lucru în județul în care este declarat acesta.

    După intrarea în vigoare a OUG, utilizarea PPP fără certificat ANF valid, se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 35.000 lei.

    Nevizarea certificatului sau neînregistrarea punctelor de lucru se sancționează, de asemenea, cu amenzi între 10.000 și 15.000 de lei.

    De menționat că, potrivit proiectului OUG, operator înseamnă persoana juridică sau persoana fizică prevăzută în Ordonanța de urgență nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, care deține certificat de înregistrare eliberat în baza prezentei ordonanțe de urgență pentru activitățile de fabricare, reambalare, comercializare, import, export, utilizare și prestare de servicii cu produse de protecție a plantelor.

    Cine poate aplica pesticide cu risc mai mare de toxicitate

    Astfel, cu privire la utilizarea produselor de protecția plantelor, noul proiect de OUG prevede că pot obţine certificat de înregistrare pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor cu toxicitate acută din categoria 1, 2 și 3 care conțin pictograma GHS06, operatorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) prin obiectul de activitate prevăzut în statutul de funcţionare desfășoară activități auxiliare în producția vegetală, cod CAEN 0161, inclusiv activității de servicii anexe silviculturii, cod CAEN 0240;
    b) dispun de o persoană responsabilă care deține certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist și are studii liceale finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură și horticultură sau studii universitare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul agricol;
    c) dețin spațiu de depozitare pentru produsele de protecție a plantelor potrivit prevederilor legale;
    d) dețin autorizație de mediu eliberată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului prin structurile teritoriale;
    e) dețin contract de prestări servicii încheiat cu un operator economic autorizat care colectează deșeuri de produse și ambalajele provenite de la produsele de protecție a plantelor.

    De asemenea, operatorii înregistrați pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor și prestatorii de servicii înregistrați pentru prestarea serviciilor cu produse de protecție a plantelor cu toxicitate acută din categoria 1, 2 și 3 care conțin pictograma GHS06, se înregistrează obligatoriu la inspectoratul județean de poliție sau la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, după caz, și la inspectoratul teritorial de muncă în vederea obținerii avizului.

    Prevederile noului proiect OUG vor sta în consultare publică timp de 10 zile, timp în care fermierii și companiile interesate pot transmite MADR propuneri de modificare. Ulterior, dacă va fi aprobată, OUG trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării