• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Roxana Dobre -

    Noutăți fiscale pentru fermieri! În Monitorul Oficial a fost publicată la începutul săptămânii o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare care vizează și procedura de declarare și taxare a veniturilor obținute de persoanele fizice din activități agricole.

    În Monitorul Oficial nr. 1125, de luni, 11 noiembrie, a fost publicată Ordonanță de urgență nr.128/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Noile reguli vizează trecerea din 2025 la precompletarea obligatorie a declarației unice și simplificarea condițiilor de completare și depunere.

    Citiți și: Ce trebuie să știi despre impozitul pe norma de venit în agricultură: cine îl plătește, cum se calculează și ce declarații se depun la ANAF

    Reguli noi pentru fermieri care sunt impozitați conform normei de venit

    Conform OUG nr.128/2024 de anul viitor se modifică regulile pentru completarea și depunerea declarației unice, aici fiind vizați și fermierii care trebuie să achite impozitul pe venitul din activități agricole. Astfel, noile reguli prevăd că începând cu veniturile aferente anului 2025, Agenția Națională de Administrare Fiscală transmite contribuabilului Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și cuantumul contribuțiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informațiilor disponibile în bazele de date.

    Ordonanța mai prevede că impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de către contribuabil prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit.

    Contribuabilul care desfășoară o activitate agricolă prevăzută la art. 103 alin. (1) (cultivarea produselor agricole vegetale, precum şi prelucrarea, procesarea şi valorificarea lor în stare naturală, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea și creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală n.r) pentru care venitul se determină pe baza normei anuale de venit are obligația de a depune anual, pentru veniturile anului anterior, Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, până la data de 25 mai, inclusiv . Informațiile cuprinse în declarație vizează suprafețele cultivate în anul de realizare a venitului și/sau animalele/familiile de albine deținute la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului, de către contribuabili/asocieri fără personalitate juridică. Modificarea pe parcursul anului de realizare a venitului a structurii suprafețelor destinate producției agricole vegetale cultivate, a numărului de capete de animale/familii de albine deținute de contribuabili/asocieri fără personalitate juridică nu conduce la recalcularea normei anuale de venit.

    Contribuabilii care realizează venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură au obligația să determine venitul anual/venitul net anual impozabil/pierderea netă anuală la nivelul fiecărei surse de venit din cadrul categoriei.

    Citiți și: O primărie din România introduce supraimpozitarea terenurilor agricole nelucrate

    Scutiri la impozite pentru fermierii care au avut pierderi

    Ordonanța mai prevede că în cazul în care în cursul anului fiscal de realizare a veniturilor s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale ca îngheț, grindină, polei, ploaie abundentă, secetă și inundații, precum și a epizootiilor ce afectează peste 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale/animalele deținute, norma de venit se reduce proporțional cu pierdere respectivă, indiferent de modalitatea de desfășurare a activității, respectiv individual sau într-o formă de asociere.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie