• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Daniel Befu -

    Sorin Mănoiu este unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România. Cu o vastă experiență în ale câmpului, fermierul nu a neglijat niciodată solul pe care îl lucrează, astfel că în cadrul colaborării sale cu Holland Farming, analiza de sol a fost cea care a venit să schimbe într-un mod major schema de fertilizare pentru cultura principală din ferma ManosAgro de la Hălchiu, din județul Brașov.

    Din câmpul de cartofi de la Hălchiu, fermierul Sorin Mănoiu încheie al 34-lea an în agricultură. A început în 1990 cu o jumătate de hectar, iar în prezent numai cultura cartofului acoperă, anual, între 100 și 140 de hectare, în funcție de planul de rotație.

    ”De la recoltare până la ambalare și livrare am căutat să mecanizăm și să automatizăm totul. Astfel, în câmp se recoltează cu combină de recoltat cartofi. În baza de preluare sunt buncăre de preluare, separatoare de pietre și de pământ. După aceea, ultima investiție, cea de anul acesta, este legată de un sortator optic care definitivează partea de sortare, astfel încât cartofii cu pământ, cartofii tăiați și cu defecte, cei înverziți sau necorespunzători, sunt eliminați automat, iar în depozit ajunge un procent aproape de 100% de marfă corespunzătoare”, ne-a explicat fermierul Sorin Mănoiu.

    Fermierul Sorin Mănoiu alături de Florin Nicola de la Holland Farming
    Fermierul Sorin Mănoiu alături de Florin Nicola de la Holland Farming

    Fermierul Sorin Mănoiu a trecut la nivel următor în analiza solului

    Din dorința de a crește calitatea solului, fermierul brașovean și-a studiat în fiecare an pământul, dar până la colaborarea cu Holland Farming nu făcuse o analiză minuțioasă de laborator. Aceasta i-a confirmat nevoia unei fertilizări adaptate atât terenului, cât și culturii.

    ”Până acum făceam analize de sol nu atât de complexe, iar metoda de prelevarea probelor era, să zicem, înapoiată – cu hârlețul, cu lopata, cu lopețica, cu punguța. Cei de la Holland Farming mi-au prezentat o mașină de prelevare a probelor și am zis să încerc, iar rezultatele au fost surprinzătoare și peste așteptări. Mi-au dat peste cap planurile de fertilizare – nu radical, dar pot să zic că în 40-50% a trebuit să schimb planul de fertilizare îmbunătățind anumite elemente sau reducând cantitatea aplicată de obicei la alte elemente”, ne-a mărturisit cultivatorul de cartofi.

    Probele de sol, prelevate de specialiștii Holland Farming cu un echipament profesionist

    Holland Farming – laborator acreditat RENAR

    Colaborarea fermei ManosAgro cu Holland Farming este asigurată prin Florin Nicola, director regional în cadrul companiei ce oferă fermierilor inputuri pentru toate ramurile agriculturii, de la cultură mare, la legumicultură și plante ornamentale.

    ”În anul 2015 am deschis un laborator modern cu aparatură de ultimă generație pentru a ajuta fermierii să-și descopere agrofondul. Laboratorul este acreditat RENAR și poate efectua analize de sol, apă, materie vegetală, iar de anul trecut putem analiza inclusiv reziduuri de pesticide în fructe sau legume. Este foarte important să știm agrofondul în fiecare fermă pentru a putea face o economie la cheltuielile pe care le avem în exploatație și pentru a obține producții de calitate și foarte cantitative”, a explicat Florin Nicola.

    În ferma din Hălchiu, recoltarea probelor pentru analiza de sol s-a făcut cu un utilaj ce asigură o prelevare profesionistă de la o adâncime exactă între 0 și 40 de centimetri. ”Este important ca să respectăm această adâncime, iar numărul de eșantionări de pe suprafață să fie uniform – să nu prelevăm doar dintr-o anumită parte – să împărțim suprafața de eșantionat cât mai uniform posibil pentru ca rezultatul să fie cât mai concludent. De asemenea, este foarte important ca suprafața de pe care recoltăm să se afle conform hărților, între 5 și 10 hectare – să nu eșantionăm de pe suprafețe mai mari întrucât atunci rezultatele vor fi denaturate”, ne-a explicat directorul regional al Holland Farming.

    Fermierul Sorin Mănoiu, alături de Florin Nicola, Director Regional Holland Farming

    Pachete personalizate și analiză completă a azotului din sol

    După eșantionare, probele de sol sunt etichetate și trimise către laboratorul Holland Farming din București, însoțite de o fișă de analiză ce include informații despre client și tipul de analiză solicitat. ”Avem patru pachete deja construite de noi, dar putem analiza absolut orice dorește fiecare fermier. În principiu, în cultura mare se poate porni cu un pachet de bază, dar se recomandă pachetul expert care cuprinde și microelemente. Eu recomand mereu ca fermierul să includă analiza azotului total care cuprinde azotul organic, azotul amoniacal, azotul nitric sau al humusului care ne dau o imagine completă a asupra azotului pe care solul îl furnizează. După ce se efectuează analizele, echipa specializată de la laborator prelucrează datele care, împreună cu fișa, ajung ulterior la fermier”, a explicat Florin Nicola care este traseul analizei de sol.

    În cazul fermei din Hălchiu, rezultatele analizelor de sol au adus noutăți. ”Domnul Mănoiu face o fertilizare profesionistă și aplică o cantitate destul de mare de potasiu, dar am avut surprize pe partea de magneziu, care este un macroelement secundar și la care am găsit un nivel scăzut. De asemenea, am avut un nivel scăzut de sulf, elemente de care cartoful are nevoie”, a explicat reprezentantul Holland Farming care a subliniat că analiza de sol trebuie făcută periodic, măcar o dată la doi ani pentru a urmări procesele chimice din sol.

    Analiza apei, tot mai solicitată

    În cultura mare, analiza apei este deseori neglijată în mod greșit, însă nu același lucru se poate spune desre situația din horticultură și plante ornamentale. ”În cultura mare ne interesează la apă nivelul pH-ului din tratamentele fitosanitare pentru a ști dacă trebuie sau nu să reducem pH-ul apei. În partea de horticultură este foarte importantă apa de irigat pentru că noi prin acea apă fertilizăm. Este foarte important și nivelul de săruri din apa de irigat pentru a nu crea un exces de săruri la nivelul rădăcinii prin irigațiile periodice pe care le facem”, a explicat Florin Nicola.

    Analiza de frunză, un al produs al laboratorului Holland Farming, este de asemenea solicitată de fermieri și de profesioniști care verifică, în timpul perioadei de vegetație, dacă plantele suferă de carențe sau dacă asimilează corespunzător fertilizarea asigurată.

    Cât costă analiza solului pe o parcelă

    Costul analizei de sol este unul accesibil fermierilor care aleg acest serviciu prin Holland Farming. ”Pachetul de bază este undeva în jurul a 200 de lei, ceea ce nu este un cost foarte mare la o parcelă de 10 hectare, dar cu acești bani eu pot să scutesc o sumă mult, mult mai mare prin aplicarea corectă și normată a îngrășămintelor. Acești bani eu pot să-i pierd foarte ușor aplicând îngrășăminte în exces, de care planta nu are nevoie”, a precizat Florin Nicola.

    Cum a schimbat fermierul Sorin Mănoiu fertilizarea la cartofi cu ajutorul Holland Farming


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal