• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul Phil Hogan pentru Agrointeligența: PNDR – aprobat în două săptămâni! Fermierii români NU vor mai primi…

    agrointeligenta.ro -

    Cu prilejul vizitei oficiale în România a comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, Agrointeligența a aflat direct de la oficialul UE cele mai fierbinți noutăți despre PNDR-ul țării noastre, mai ales despre cum se vor finaliza negocierile pe document și când va fi el aprobat într-o formă finală.

    În exclusivitate pentru Agrointeligența, comisarul Phil Hogan a declarat că noul PNDR al României va fi aprobat în următoarele două săptămâni. Afirmația comisarului este susținută și de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, care a declarat, la rândul său, că în acest moment mai sunt câteva detalii de pus la punct pentru ca PNDR-ul României să fie aprobat în perioada următoare.

    “Încă mai avem câteva detalii de pus la punct în ceea ce privește viitorul program de susținere a agriculturii românești. Bineînteles trebuie să existe un acord de ambele părți. Vizita mea în România nu face altceva decât să ducă negocierile la un alt nivel. Fiind mai aproape de domnul ministru Daniel Constantin, zilele acestea o să mai avem câteva discuții pentru a pune la punct toate detaliile și de ce nu să armonizăm toate punctele de vedere. Tocmai faptul că sunt la dumneavoastră în țară mă va convinge – dacă nu a facut-o deja, de necesitățile și problemele pe care le întâmpinați. Eu cred că dacă lucrurile merg bine, în două săptămâni PNDR-ul României va fi aprobat”, a declarat pentru Agrointeligența, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

    La rândul său, referitor la calendarul anunțat de Phil Hogan, ministrul agriculturii Daniel ne-a declarat:
    “Ne bucură foarte tare vestea aceasta, în condițiile în care noi deja vom permite doritorilor să acceseze cele două măsuri: Instalarea tinerilor fermieri și Investiții în exploatațiile agricole, începând cu data de 25 martie, printr-o scrisoare de conformitate. Negocierile pentru noul PNDR sunt încă deschise și așa cum a spus și domnul Hogan încă mai avem câteva detalii de discutat, care desigur vor fi finalizate în următoarele două săptămâni, în așa fel încat să avem aprobat programul”, ne-a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Se pare că după îndelungi discuții purtate între oficialii români și cei europeni s-a ajuns la un numitor comun. Astfel, fermierii vor primi 20% suplimentar fonduri europene nerambursabile pentru cooperative, că fac parte din forme asociative.  Nu se vor mai acorda însă, încă 20% și pentru integrarea producției. Totuși, fermele integrate vor fi stimulate.

    În urma negocierilor cu Comisia Europeană am decis de comun acord să dăm 20% suplimentar nerambursabil pentru cooperativă, deși mi-aș fi dorit să oferim și 20% pentru parte de integrare, nu am putut face asta și atunci încercăm să acordăm punctaj suplimentar celor care decid să integreze producția. Uitați-vă la ferma vizitată împreună cu domnul comisar Hogan: avem o fermă integrată cu fabrică de nutrețuri combinate, avem îngrășătorie de suine și mai departe avem și partea de procesare. Un proiect integrat în toată regula! Totodată, comisarul european a apreciat că avem un an 2013, dar și 2014 în care exportăm mai mult decât importăm. Este adevărat că vorbim mai mult de materii prime decât de produse finite. Acesta este și motivul pentru care eu am susținut la Comisie stimularea proiectelor integrate” a adus clarificări, Daniel Constantin.

    Vrem să absorbim toți banii din vechiul PNDR

    România beneficiază de toate atuurile pentru a putea atrage cât mai multe fonduri europene în agricultură și dezvoltare rurală. “Putem să avem un grad de absorbție ridicat, am demonstrat deja că pe agricultură, pe dezvoltare rurală am ajuns la un grad de absorbție foarte bun, 83%, trebuie să atragem toți banii până la sfârșitul acestui an. Birocrația a scăzut foarte mult, avem acum o listă oficială cu prețuri de referință ca să nu ne mai împiedicăm de licitații publice, avem posibilitatea să depunem online, se solicită mai puține documente. Lucrurile s-au simplificat mult, birocrația a scăzut. Astăzi cu nivelul de salarizarea pe care îl avem în Agențiile de Plăți putem să cerem mult mai mult de la funcționarii noștri: corectitudine, amabilitatea și serviabilitate” ne-a vorbit ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    DSC_0856 DSC_0931 DSC_0841Impresionat de ferma unei familii din Argeș

    Însoțit în cadrul vizitei sale la ferma integrată de îngrășare a porcilor Suinprod Radic, din localitatea Rătești, județul Argeș, de către comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, Hogan s-a arătat impresionat de felul în care familia Dicu au reușit să facă un proiect integrat accesând fonduri europene.

    ”Este un proiect extrordinar, care a reușit să creeze locuri de muncă în producție și procesare, în mediul rural. Se poate vedea că Politica Agricolă Comună aduce schimbări importante și în noile state membre. Este semnul clar că toate dezideratele noastre sunt aplicate cu succes și la noile state membre. Anul trecut, România a reușit să fie mai mult un exportator decât un importator de produse agricole, iar agricultura și dezvoltarea rurală pot aduce o contribuție mai mare la exporturile României dar și la crearea de noi locuri de muncă care vor contribui la creșterea și dezvoltarea zonelor rurale. Trebuie să subliniem faptul că România are nevoie de multe astfel de proiecte integrate cum e cel pe care tocmai l-am vizitat”, a precizat Hogan.

    În cursul zilei de astăzi. comisatul Phil Hogan se întâlnește cu premierul Victor Ponta, cu ministrul Daniel Constantin, dar și cu parlamentarii din Comisia pentru agricultură și Politici Externe. În încheierea vizitei în România, comisarul Hogan va participa la conferința intitulată „Combaterea sărăciei și excluziunii sociale în zonele rurale ale României. Contribuția Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020″, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații