Continental – poziție de forță pe piața anvelopelor agricole. Garanție pe 10 ani și producție cu energie 100% verde
Daniel Befu -Agrointeligența a vizitat fabrica de anvelope Continental din Lousado, Portugalia, în cadrul unui grup de jurnaliști de profil și specialiști în domeniu, proveniți din 11 țări. Fabrica din Lousado reprezintă unica locație din Europa în care Continental produce anvelope pentru agricultură.
Fabrica de anvelope Continental din Lousador, Portugalia, are un efectiv de 3.000 de angajați și produce anual un număr de 19 milioane de anvelope, atât anvelope pentru autoturisme, cât și pentru construcții, transporturi grele și agricultură. Printre gazde s-au numărat Pedro Carreira, directorul fabricii din Lousado, chimist de profesie, cu 36 de ani de carieră în cadrul Continental, Ivonne Bierwirth, șefa diviziei de anvelope pentru agricultură a Continental și reprezentantul tehnic Harm Hendrik Lange, inginer pe partea de soluții pentru clienți al diviziei de anvelope pentru agricultură.
Ivonne Bierwirth, șefa diviziei de anvelope pentru agricultură a Continental, a făcut o trecere în revistă a provocărilor pe care le întâmpină industria de profil în acest moment.
”Toți suntem conștienți că e un moment plin de provocări în sectorul agricol. Trăim vremuri turbulente. Dacă privim și din perspectiva producătorilor de anvelope, constatăm un nivel ridicat al inflației, chiar dacă aceasta a început să se normalizeze. Impactul unui asemenea context pentru clienții noștri, care trăiesc vremuri foarte turbulente, e că dispun de mai puține resurse financiare, ceea ce a dus la o diminuare semnificativă a cererii de anvelope, conform European Tire Rubber Manufacturers Association. Revenirea pieței nu e așteptată nici în 2025”, ne-a declarat Bierwirth.
Trendul scăderii cererii de anvelope europene, s-a observat în special în rândul posesorilor de utilaje cu puteri reduse (micii fermieri), la utilajele cu puteri medii s-a observat o stagnare a pieței, în timp ce la gama de utilaje de mare putere, s-a observat o creștere a cererii. În paralel cu scăderea pieței pentru producătorii europeni de anvelope, statisticile prezentate de Ivomne Bierwirth, arată creșterea importurilor de anvelope ieftine din sud-estul Asiei, care însă vin la pachet cu o calitate inferioară și cu procese de producție poluante.
Managerul fabricii din Lousado, Pedro Carreira, a făcut pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO o scurtă trecere în revistă a istoriei anvelopelor agricole în cadrul companiei.
”Continental nu e o companie fără tradiție în producția de anvelope pentru agricultură. Am produs până în 2004. A urmat o decizie la nivel de corporație să se renunțe la divizia de anvelope agricole, care a fost vândută unui competitor. Ulterior s-a reconsiderat această decizie și în 2015 divizia de anvelope agricole a fost răscumpărată de Continental de la respectivul competitor. Producția de cauciucuri pentru mașini agricole am început-o în 2017, cu o gamă formată din doar 5-6 articole și circa 1000 de cauciucuri produse în acel an. În prezent avem în portofoliu 120 de articole pe care le producem și producem un număr de 25.000-26.000 de anvelope pentru mașini agricole în fiecare an, cifră aflată în continuă creștere”, a precizat Carreira.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a vrut să afle în ce țări din Europa se bucură de cel mai mare succes anvelopele Continental pentru agricultură.
”În Portugalia suntem numărul 1, iar în restul Europei suntem în creștere. Evoluăm pe măsură ce fermierii cunosc produsele noastre. Acesta e un proces care ia timp. Desigur, exportăm în toate statele europene. Unele dintre acestea sunt piețe chiar mari, în timp ce în altele livrăm doar puține anvelope pentru agricultură. Nu ne limităm doar la Europa. La nivel mondial exportăm în 70-80 de state”, punctează oficialul unității de producție din Lousado.
Fermierii preocupați de sustenabilitate, conduc utilaje agricole cu ”anvelope verzi”
Cea mai mare parte a cererii ventru anvelopele Continental, vine dinspre producătorii agricoli care cunosc avantajele produselor premium și au așteptări în acest sens, ne-a spus Pedro Carreira.
”Comenzile ne vin de pe întreg continentul european, în special dinspre acei producători agricoli care sunt mai sensibili la impactul asupra mediului și la sustenabilitate. E clar că acei fermieri specializați în agricultură biologică, cu focus asupra obținerii unor produse fără impact negativ asupra mediului, doresc să adopte tehnologii cât mai prietenoase cu natura, iar între aceste tehnologii se numără și anvelopele noastre pentru agricultură. A avea o amprentă cât mai redusă asupra mediului înconjurător are sens, cu atât mai mult cu cât aceste anvelope oferă performanțe superioare. Desigur, suntem cu toții conștienți că fermierii se confruntă cu o mulțime de probleme. Ei ocupă cel mai de jos nivel în lanțul de producție, fiind adesea dezavantajați în relația cu lanțurile de retail. De aceea resursele lor financiare sunt limitate. Însă tocmai de aceea, atunci când își aleg avelopele pentru mașinile lor agricole și aleg modelul cel mai ieftin existent pe piață nu se vor putea aștepta la versatilitate și la durabilitate. Când achiziționezi o anvelopă ieftină, nu te poți aștepta să parcurgi distanțe mari pe asfalt cu utilajul, apoi să intri cu el în câmp și să-l supui la sarcini și greutăți mari, iar la final să te aștepți să te aștepți la o durată de viață onorabilă a acelei anvelope. Nu există miracole. Întotdeauna calitatea costă mai mult. Ea este pentru acei fermieri preocupați de calitate și sustenabilitate. E pentru cei care acceptă să plătească un extra cost inițial, nu pentru cei care plătesc puțin la achiziție, dar care după un an trebuie să înlocuiască anvelopele, deoarece nu oferă performanțele așteptate. În același timp, anvelopele mai ieftine generează mai mult consum de combustibil. Acest detaliu a fost demonstrat de-a lungul anilor. De aceea, la orice achiziție de anvelope, trebuie luat în calcul și extra-consumul de combustibil generat de o anvelopă ieftină, pe durata vieții de exploatare, comparativ cu al unei anvelope premium”, a precizat managerul fabricii din Lousado, Pedro Carreira.
Anvelopele pentru agricultură, sunt produse folosindu-se exclusiv energie regenerabilă
În cadrul fabricii din Lousado, obținerea anvelopelor se face folosind exclusiv energie verde.
”Întreaga cantitate de abur industrial folosită în procesul de producție, este obținută din electricitate și gaz. Continental a renunțat la toate celelalte metode de obținere a aburului. În urmă cu 36 de ani, când am început să lucrez în cadrul companiei, sursa de energie utilizată era naphtha, o fracție a petrolului. Apoi, în ultimele decenii am migrat înspre gazul metan, ca sursă de energie. Asta până în urmă cu un an, când am instalat boilere electrice pentru producția de abur. Întreaga energia electrică folosită, este obținută integral din surse regenerabile. Din aceasta, circa o zecime din energia consumată, ne-o producem noi, la nivel de companie, urmând ca în doi ani să ajungem la 15-20% energie produsă in-house”, a spus directorul fabricii, Pedro Carreira.
Fermierilor li se oferă o garanție de 10 ani la anvelope
Reprezentantul tehnic Harm Hendrik Lange, inginer pe partea de soluții pentru clienți al diviziei de anvelope pentru agricultură din cadrul Continental, a prezentat tehnologiile care diferențiază anvelopele companiei de concurență. Prima prezentată a fost țesătura de nylon, care este optimizată pentru a avea un grad foarte ridicat de flexibilitate, numită tehnologia N.Flex (N.Flex Technology). Această flexibilitate se păstrează și atunci când anvelopa este supusă variațiilor de temperatură, sau când utilajul agricol staționează perioade îndelungate de timp. Când un utilaj care a fost staționat pe perioada nopții sau pentru o perioadă îndelungată este repus în mișcare, anvelopa are deformări mai reduse și își revine rapid la forma inițială, tocmai datorită acestei elasticități a țesăturii speciale din nylon, cu grad ridicat de flexibilitate. Deoarece anvelopa își revine rapid la forma inițială, confortul operatorului când pleacă cu tractorul dimineata, se ameliorează foarte rapid.
De asemenea, anvelopele agricole au preluat de la divizia de anvelope pentru camioane, un senzor de temperatură și presiune, care este aplicat prin vulcanizare pe interiorul pneurilor. Tehnologia se numește Sensor Connect.
”În laboratoarele de testare noi supunem anvelopele agricole unor teste de stres și de greutate extreme. Dacă anvelopa funcționează eficient energetic, nu se va încălzi la fel de mult ca o anvelopă care e ineficientă. În agricultură, contează fiecare mic detaliu, Inclusiv geometria dispunerii firului din componența taloanelor anvelopelor agricole. În cadrul Bead Technology, taloanele cu dipunere rectangulară a firului de oțel, permit o forță de tracțiune mai ridicată fără a exista riscul desprinderii de jantă, în timp ce anvelopele care au taloane cu dispunere hexagonală a firului, sunt recomandate pentru roțile din față ale combinelor, care operează cu greutăți mai mari”, explică reprezentantul tehnic al Continental. Prin D.Fine Technology, Continental a îmbunătățit profilul benzii de rulare, pentru confortul operatorului agricol și pentru facilitarea desprinderii pământului de pe anvelopă.
Totodată, conform lui Harm Hendrik Lange, tehnologia Very High Flexion (VF Technology) a celor de la Continental, permite tractoarelor să ruleze cu o presiune mai scăzută în roți, ce poate coborî până la 1,6 bari, deoarece anvelopele VF au o structură modificată, cu flancuri ranforsate. La anvelopele care rulează cu presiune redusă, banda de rulare are o suprafață crescută de contact cu solul, ceea ce duce la diminuarea tasării terenurilor agricole. În același timp, pentru a spori durata de viață a anvelopelor VF și pentru a genera economii de combustibil, e recomandat ca atunci când utilajele agricole rulează pe asfalt, să se crească presiunea în anvelopele VF.
Deoarece Continental crede în nivelul de performanță, anduranță și durabilitate al anvelopelor pentru agricultură pe care le au în portofoliu, Harm Hendrik Lange subliniază că producătorul oferă o garanție de 10 ani fermierilor care cumpără pneuri Continental pentru utilajele lor agricole.