• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum riscă industria laptelui să piardă trenul TVA-ului de 9%: Fermierii și procesatorii nu au ajuns la nici o înțelegere

  agrointeligenta.ro -

  Întâlnirea de astăzi a producătorilor și procesatorilor de lapte cu ministru Daniel Constantin nu a adus nici o noutate. Cele două părți și-au menținut pozițiile: fermierii că vor ca TVA să rămână la 24%, iar procesatorii că cer TVA de 9%, chiar de 0% pe toată filiera laptelui. Nici măcar ministrul Daniel Constantin nu a putut face pace între cele două tabere!

  ”Am avut o discuție și nu pot să spun că am finalizat-o cu o concluzie. Cert este un lucru, că există o deschidere guvernamentală și în primul rând la Ministerul de Finanțe, de a extinde reducerea TVA de la 24 la 9% și la produsele lactate pe tot fluxul de producție. Există în momentul de față un diferend între producător și procesator pentru că, sigur, procesatorii își doresc o cotă redusă de TVA, iar asta ar însemna să avem un impact extraordinar la prețul de raft, acolo unde teoretic s-ar putea reduce semnificativ costul. Asta ar însemna o creștere a consumului. Pe de altă parte, producătorul care se folosește o perioadă de timp de acel TVA de 24% în acest moment nu dorește o reducere a TVA la procente. Este vorba despre cash flow, de fluxul de numerar pe care îl are producătorul. Încercăm să găsim o soluție, astfel încât să mulțumim și producătorii, și procesatorii. Sper să o găsim pentru că obiectivul foarte important este stimularea consumului, de asta avem nevoie în momentul de față. Astăzi și mâine cred că va trebui să avem mai multe discuții cu producătorii și procesatorii, dar și cu Ministerul de Finanțe pe acest subiect”, a explicat Daniel Constantin pentru Agerpres.

  La rândul său, și Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a făcut declarații la finele întâlnirii de la MADR: ”Nu poți să ajungi la un consens între cel care vinde și cel care cumpără. Noi ne dorim 9% TVA, chiar TVA zero la raft și pe întreaga filieră, dar deciziile tehnice cu recuperarea de TVA trebuie să le ia Ministerul de Finanțe. Trebuie să ținem cont că tot ceea ce decidem noi astăzi va influența piața laptelui și industria în următoarele luni sau chiar ani. Deci, dacă nu reducem TVA, puținii procesatori din România vor deveni din ce în ce mai puțini. Piața nu este atractivă pentru business. Nu trebuie să ajung eu la un consens cu un fermier sau cu un hipermarket. Noi urmărim instrumentele pieței, factorii care influențează piața și o alegem pe cea mai bună. Suntem într-un cerc vicios în care este nevoie de o decizie politică riscantă, dar în situații de criză trebuie să iei și decizii riscante care să nu-ți afecteze imaginea. Eu cred că ministrul Daniel Constantin trebuie să facă propunerea către Ministerul de Finanțe pentru reducerea TVA pe întreaga filieră”.

  Pe de altă parte, timpul nu stă în loc, iar Guvernul a anunțat deja că va trimite în parlament proiectul de Cod Fiscal pe 25 martie, care, în prezent, include reducerea de TVA la 9% doar pentru carne, pește, legume și fructe.   


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fabrica Lăptăria cu Caimac a atras 3 milioane de euro printr-un plasament privat de obligațiuni Salvarea fermierilor: preţul minim garantat la achiziţia laptelui – materie primă? A CRESCUT PREȚUL LAPTELUI la poarta fermei! CÂȚI LEI PE LITRU pot obține CRESCĂTORII ROMÂNI!

  Ultimele știri

  Plăți din subvențiile APIA făcute în conturile crescătorilor de animale! Ministrul Mediului, Tánczos Barna: Vom plăti toate pagubele făcute de animalele sălbatice! Tractor cuprins de flăcări pe câmp, în timp ce efectua lucrări agricole