• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Latifundiarii apelor. Lista cu cei mai noi fermieri din Marea Neagră

    Roxana Dobre -

    Latifundiari ai apelor din Marea Neagră, o titulatură câștigată de o mână de antreprenori români care s-au încumetat să liciteze pentru a investi în ferme de acvacultură în Marea Neagră. Așa cum a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet, din 2025 în Marea Neagră se pregătesc primele ferme marine, iar primii investitori, firme românești, și-au adjudecat, în cadrul licitațiilor publice derulate de Apele Române, o suprafață de 60 hectare în apele maritime interioare și ale mării teritoriale.

    Conform anunțului de atribuire publicat pe pagina Administrației Naționale ”Apele Române”, contractele pentru înființarea de ferme marine sunt atribuite pentru șapte firme care au câștigat licitațiile publice. Companiile au închiriat un număr de șapte perimetre care sunt concesionate pentru următorii 20 de ani.

    Citiți și: Se înființează noi ferme în Marea Neagră. Investițiile vor acoperi 60 de hectare

    Ferme piscicole în Marea Neagră

    Cele șapte firme care au câștigat licitația pentru înființarea de ferme marine pentru creșterea peștilor și a fructelor de mare în largul Constanței vor utiliza suprafețele arendate în următorii 20 de ani iar valorea concesiunii se achită anual. Lista companiilor care vor aduce pește românesc pe masa consumatorilor sunt:

    1/2/3/4: Păstravul din Ţara Ta Cooperativă Agricolă, care are deja prima fermă piscicolă pe lacul Oașa situat la limita dintre județele Sibiu și Alba, pe Transalpina. Aceasta este situată în județul Prahova, localitatea Slănic iar președintele cooperativei este Vasile Todosia. Cooperativa Agricolă Păstrăvul din Ţara Ta a fost înfiinţată în 2020 și este formată din companiile Păstrăvăria Valea Stânii Zăganu, Salmontana, Vision Progress Consulting, Mario Piscicola, Păstrăv de Făgăraş şi Romavet Investment.

    Cooperativa va gestiona perimetrul mai multe perimetre unde se va produce pește românesc astfel:

    – Primetrul 5 cu o suprafață de 27.476 mp, cu o chirie de 28.000 lei/an, prețul de pornire al licitației fiind de 19.782,72 lei;
    – Perimetrul 6 cu o suprafață de 27.336 mp, cu o chirie de 27.000 lei/an, prețul de pornire al licitației fiind de 19.703,52 lei;
    – Perimetrul 7 cu o suprafață de 28.602 mp, chirie de 28.250 lei/an, prețul de pornire al licitației fiind de 20.593,44 lei;
    – Perimetrul 8 cu suprafață de 26.212 mp, cu o chirie de 26.500 lei/an, prețul de pornire al licitației fiind de 18.872,64 lei.

       5. Matyfish SRL Agigea va gestiona perimetrul 9 din zona Agigea, cu o suprafață de 74.918,5 metri pătrați și o chirie de 36.100 lei/an, prețul de pornire al licitației fiind de 35.960, 88 lei. Societatea a fost fondată în anul 2016. Sediul social al companiei este în Agigea, pe strada Meduzei nr. 6, Constanța. Asociați în firmă sunt Matei Alin Datcu (95%) și Alexandra Datcu (5%), Matei Alin Datcu fiind și administrator al firmei.

      6. Deltaica Seafood SRL din Cernica, județul Tulcea va gestiona perimetrul 11 din zona Murighiol cu o suprafață de 41.833 de metri pătrați, cu o chirie de  21.000 lei/an), prețul licitației pornind de la 20.079,84 lei. Compania este deţinută de soţii Daniela şi Daniel Buhai și are pro­duse certifi­ca­te pe sche­me de ca­li­tate euro­pea­­nă, pre­cum scrum­bia afu­mată de Dunăre, sa­lata de icre de ştiu­că de Tulcea, dar şi salata tradi­ţio­nală cu icre de crap, conform Ziarul Financiar.

    7. Nedsea SRL București va gestiona perimetrul 28, din zona Constanța-Pescărie cu o suprafață de 24.139 de metri pătrați, cu o chirie de cu 17.700 lei/an) prețul licitației pornind de la 17.380,08 lei. Nedsea SRL este firma care administrează lanțul de restaurante Taverna Racilor. Firma este deținută de Viorica Nicolau, mama lui Paul Nicolau, cunoscut sub pseudonimul Pescobar, celebru prin numeroasele sale controverse mediatice, conform replicaonline.ro.

    Firmele care vor înființa ferme marine în Marea Neagră

    Citiți și: Federaţia producătorilor de peşte din Deltă vrea coduri QR pentru pescari

    Ministrul Mediului a explicat că este o premieră pentru România faptul că, la primele licitaţii pentru luciul apei, Marea Neagră a atras investitori în ferme de acvacultură. Aceste investiții vor ajuta ca produsele cogelate să dispară de pe mesele românilor.

    ”Faptul că, la primele licitații pentru luciul apei, Marea Neagră a atras investitori care vor să pună pe picioare ferme de acvacultură e o premieră pentru țara noastră, dar și un pas important în dezvoltarea economiei albastre. O mai bună utilizare a resurselor marine pe care le avem înseamnă să ne bucurăm de potențialul mării noastre la costuri corecte, pe care să ni le permitem cu toții. Sper ca 2025 să fie anul în care spunem un ”Adio” definitiv produselor pescărești congelate, venite de la mii de kilometri distanță, și ”Sărut-mâna pentru masă!” fermierilor piscicoli care fac eforturi să avem preparate proaspete din Marea Neagră”, a punctat oficialul.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă