• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fără oi și fără despăgubiri! Ionuț Curtușan nu mai are curaj să o ia de la capăt cu creșterea oilor

    Roxana Dobre -

    Crescătorul de ovine din Timiș, Ionuț Curtușan, a rămas în memoria ciorbanilor și a autorităților ca oierul care a reușit să se opună timp de 60 de zile ca oile sale să fie ucise. Acesta spune că în acest timp a fost amenințat, hăituit și înjosit de cei care susțineau că din cauza lui exporturile de animale rămâneau blocate. Acum, la circa două luni de când oile i-au fost luate, fermierul a rămas fără animale dar și fără curajul de o lua de la capăt.

    La circa două luni de când a rămas fără oi, l-am găsit telefonic pe Ionuț Curtușan extrem de pesimist. După ce s-a declarat ”învins” de autorități, crescătorul spune pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că nu știe dacă va mai găsi forța să o ia de la capăt și să își facă un nou efectiv de ovine. Fără banii din despăgubirile promise de autorități, și fără alt ajutor de altundeva, Curtușan nu vede în prezent o oază de speranță care să îl ducă din nou în mijlocul oilor.

    Citiți și: Ciobanul Ionuț Curtușan, o primă victorie în fața veterinarilor. Judecătorii au oprit uciderea oilor de la Clopodia

    Ferma lui Ionuț Curtușan a fost dezinfectată

    Ionuț Curtușan se teme să o ia de la capăt

    În prezent fermierul din Timiș se descurcă cum poate prin lucrul cu ziua și spune că nu mai are curaj să reînceapă o nouă investiție în creșterea oilor.

    ”Nu mai am curaj, la ce se întâmplă acum la noi în țară și prin ce am trecut sincer vă spun că îmi e frică să o iau de la capăt. Am voie să cresc pentru că au ridicat toate restricțiile, dar este foarte greu să îți recapeți speranța, mai ales după câte am pătimit eu și familia mea. Nici nu ați vrea să știți la ce amenințări s-a recurs, inclusiv că îmi iau fetițele de la școală și nu le mai eliberează până nu dau oile. De aceea am zis cedat, pentru familie, nu că aș fi crezut eu că oile sunt bolnave”, a spus crescătorul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a menționat că acum adăpostul celor 108 oi este gol iar privind înapoi fermierul a afirmat cu vocea tramurândă că nu ar mai duce o luptă care să îi pună familia în pericol știind că oricum nu va avea șanse de reușită. ”Nu aș mai proceda la fel pentru că este clar că un om simplu nu se poate lupta cu autoritățile. Eu sunt în continuare convins că oile mele erau sănătoase tun, dar cine să mă asculte”, a spus deznădăjduit fermierul.

    Citiți și: Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni

    Ionuț Curtușan își amintește cu tristețe momentele pe care le-a trăit acum două luni când oile i le-au fost luate din gospodărie. ”Nu am putut să merg la abator pentru că nu am avut puterea aceasta. Ei le-au cântărit, ei au decis ce să treacă în procesul verbal, ei le-au sacrificat și le-au incinerat din câte am înțeles. Ceea ce pot să vă spun este că nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva” a încheiat fermierul.

    Vă reamintim că la momentul în care i s-au luat luat oile din gospodărie, Ionuț Curtușan a primit semnale din mai multe părți ale țării că va fi sprijinit. Crescători mai mari sau mai mici s-au oferit atunci să îi trimită fiecare câteva animale pentru ca micul crescător din Timiș să își refacă efectivul. Se pare că promisiunile colegilor de breală nu s-au concretizat până la acest moment.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă