• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantația de coacăz negru – afacerea care îți aduce un profit garantat de 8.500 euro la hectar!

    Gabriela Gimbășanu -

    Plantațiile de coacăz negru au cunoscut o evoluție semnificativă în ultimii cinci ani, astfel că din 50 de hectare cât aveam în 2010, România cultivă astăzi o suprafață de peste 200 de hectare. Numărul lor este în creștere mai ales mulțumită profitului garantat ce se obține de pe fiecare hectar cultivat cu coacăz negru, însă investiția de înființare a unei astfel de exploatații nu este de neglijat.

    O contribuție însemnată la creșterea livezilor de coacăz negru de la noi o au pepinierele din comuna Hida, județul Sălaj, care de-a lungul timpului nu doar că a reușit să convingă agricultorii să se orienteze spre culturile de nișă, dar le-au oferit material săditor de calitatea la pachet cu informații de specialitate.

    Nelu Orlaie pepiniera coacaz negru

    Soiuri românești de coacăz negru

    “Cu 26 de ani în urmă am început să lucrez în activitatea de cercetare la Stațiunea Pomicolă din Cluj. Am lucrat timp de 12 ani numai în ameliorarea căpșunului și a arbuștilor fructiferi. Între speciile de arbuști fructiferi de care m-am ocupat a fost și coacăzul negru. Sunt autorul principal a două dintre cele mai bune soiuri de coacăz ameliorate de la noi: Amurg și Perla Neagră. Cred că de aici a început dragostea, pasiunea și cunoașterea speciei. În anul 2001 ne-am mutat de la Cluj la țară pentru a face agricultură. La început ne-am axat doar de căpșun, ulterior în 2007 am pus bazele primelor pepiniere autorizate de arbuști fructiferi (zmeur și coacăz negru). Așa am ajuns să producem și material săditor”, ne-a povestit inginerul Nelu Orlaie, fondatorul pepinierelor din localitatea Hida.

    Cele mai profitabile soiuri de coacăz sunt cele din Polonia: Tiben și Ruben

    După ce a pus pe picioare afacerea de la Hida, Nelu Orlaie s-a dedicat activității din pepinieră renunțând la cercetare. Cu toate aceastea a fost în permanență atent la vecinii noștri polonezi, de unde a adus în România două din cele mai performante soiuri de coacăz negru: Ruben și Tiben.

    “Sunt cele mai productive soiuri care s-au obținut până în prezent, pe programul de ameliorare polonez. Calitatea fructelor este net superioară față de celelalte soiuri. Ciorchini sunt lungi și ușor de recoltat. Se obțin în jur de 3-4 kilograme de fructe pe tufă. Tufele nu sunt așa de răsfirate ca la soiurile vechi, românești, deci recoltarea se face mult mai ușor. La cele două soiuri, noi spunem agricultorilor români că se poate obține o producție medie de 8-10 tone la hectar. Desigur polonezii spun că poți recolta până la 15 tone la hectar, totuși luând în calcul condițiile de climă și tehnologie de la noi, cred că o producție de 8-10 tone este mult mai realistă”, ne-a vorbit inginerul din Hida, despre performanțele de producție ale celor două soiuri de coacăz negru.

    Nelu Orlaie a subliniat faptul că ambele soiuri de coacăz prezintă rezistență ridicată la ger și boli: făinare, putregai și rugină.

    Înființarea unei plantații de coacăz negru nu necesită lucrări speciale, dar terenul destinat exploatației trebuie să fie arat și desfundat pe o adâncime de 60-70 de cm.

    soi de coacaz negru ores tufe de coacaz negru

    Până la 4.000 de tufe la hectar

    “Încărcătura la hectar este de 3.300-4.000 de tufe la hectar. Distanţele de plantare trebuie să fie de 2,5-3 m între rânduri şi 1-1,2 m între plante pe rând. Coacăzul se poate înființa pe solurile mijlocii, dar poate valorifica și soiurile puțin mai grele. Pentru România, se recomandă ca arbustul să nu se planteze în sudul extrem al țării, în Dobrogea, unde sunt temperaturi excesiv de ridicate în timpul verii. Cel mai bine este să înființezi o plantație de coacăz toamna, dar dacă terenul și condițiile de umiditate excesivă nu permit plantarea, aceasta se poate face și primăvara devreme. În general se plantează cu 2-3 cm mai jos față de zona de plantare din pepinieră. În teren desfundat, plantarea se face în gropi cu dimensiunile de 30 x 30 x 30 cm După plantare, tufele se udă cu 6-8 litri apă și se repetă udarea în cazul unei toamne secetoase”, a explicat pomicultorul, care este perioada optimă de plantare a coacăzului negru.

    Obligatoriu o tăiere de 8-10 cm în primul an

    Un lucru neglijat de mulți agricultori care își înființează o plantație de coacăz negru este tăirea care se aplică în primul an de la plantare.“Se execută o tăiere de 8-10 cm din tufa de coacăz. Dacă nu se aplică tăierea vom avea o tufă slab productivă. Imediat după tăiere din toți muguri care au rămas pe tufă, inclusiv din cei 2-3 muguri pe care i-am băgat în pământ vom avea câte un lăstar care va crește undeva la 50-60 cm, formând chiar din primul an o tufă de 10-12 ramuri care va produce fructe în anul următor. Iar după alți doi ani arbuștii vor face producții constante de 8-10 tone”, apreciază specialistul în arbuști fructiferi și căpșuni.

    Fertilizare cu azotat de amoniu 300 kg/ha

    Coacăzul negru nu este o plantă pretențioasă, dar doctorul Orlaie susține că este extrem de important să iei în calcul micile detalii pentru a putea obține producții mari și calitative.” Fertilizarea plantaţiilor se face o dată la trei ani cu 40-60 t/ha gunoi de grajd, 400-600 kg superfosfat şi 300-400kg sare potasică. Anual, se aplică 300 kg azotat de amoniu la ha, în două reprize, prima cu 2-3 săptămâni înainte de înflorire şi a doua după legarea fructelor. Se aplică anual o săpătură pe rând pentru a înlătura buruienile, iar între rânduri se recomandă să se lase un covor înierbat, care contribuie la păstrarea mai bună a structurii solului, se pierde mai puțină apă din sol și cel mai important avantaj este că poți intra oricând în plantație, indiferent de condițiile de umiditate”, ne-a explicat pomicultorul din Hida, despre pretențiile de hrană ale coacăzului negru.

    Doctorul în științe horticole a accentat faptul că planta are un sistem radicular destul de bine dezvoltat și este retaiv rezistentă la secetă, dar pentru a obține producții constante și calitative este necesar să iei în calcul și irigarea culturii.

    Rezistă 12-15 ani

    Familia Orlaie și-a înființat propria plantație de coacăz negru pe o suprafață de două hectare și are în plan ca în toamna acestui an să extindă plantația cu cel puțin un hectar.

    soi de coacaz negru ruben

    Prețuri de 7-9 lei pe kilogramul de coacăze coapte

    ”Am luat decizia asta deoarece fructele de coacăz aduc un profit deloc neglijabil. Nu este o cultură pretențioasă, nu are nevoie de susținere și dintre toate speciile de arbuști este plantația cel mai ușor de întreținut. La noi a fost primul an de la înființare, deci de pe cele două hectare am recoltat 500-600 de kilograme. Din anul doi se intră pe producție. Surplusul din primul an de la plantare l-am vândut, în funcție de perioadă cu prețuri cuprinse între 7 și 9 lei/kg. O plantație de coacăz rezistă 12-15 ani de la înființare”, ne-a povestit familia Orlaie despre planurile lor de viitor.

    Cost de înființare al plantației de coacăz: 22.000-25.000 lei pe hectar

    Costurile pentru plantarea unui hectar de coacăz negru nu sunt de loc de neglijat. Pentru a înființa un hectar cu toate lucrările aferente, cu îngrășăminte, cu materialul săditor, inclusiv sistemul de irigare prin picurare, totul duce undeva la 22-25.000 de lei. O plantă de coacăz din soiurile de top se vinde la pepiniera din Hida cu prețul de 3,7 lei, ceea ce înseamnă că pentru un hectar, numai materialul săditor te costă 13.000 lei. ”Deci dacă din al treilea an obții numai 8 tone la hectar și vinzi fructele cu 6 lei, vei avea un venit de 48.000 de lei (circa 11.000 de euro), ceea ce înseamnă că începând cu anul al treilea îți poți recupera lejer investiția efectuată”, explică specialistul.

    Deloc de neglijat este faptul că recoltarea manuală a fructelor reprezintă mai mult de 50% din cheltuielile anuale. ”Cu toate acestea, după recuperarea investiției, poți obține anual un profit de cel puțin 38.000 de lei la hectar (circa 8.600 de euro/ha)” ne-a demonstrat inginerul, prin calcule simple, care este profitul pe care îl poți avea cultivând coacăz negru.

    pepiniera coacaz negru

    Vânzare din curtea pepinierei

    “Ni s-a dus vestea de la un pomicultor la altul și așa ne-am format un protofoliu de clienți fideli atât pentru partea de puieți cât și pentru partea de fructe de coacăz deși la aceast capitol suntem destul de novici. Vindem doar de acasă. Foarte multă lume ne cunoaște, în primul rând datorită calității plantelor pe care le comercializăm și cei mai mulți, 50-60% sunt clienți vechi. De obicei avem probleme cu faptul că oricât de mult am produce nu putem acoperi cererea de plante. Clienții noștri sunt foarte mulțumiți de calitatea produselor noastre și fie se întorc pentru a cumpăra altele, fie conving și alți pomicultori să vină să cumpere de la noi”, apreciază familia Orlaie.

    Cererea este în creștere

    Cererea de arbuști fructiferi și căpșuni a înregistrat o creștere explozivă în ultimii ani.

    ”Având în vedere faptul că terenurile puse cu grâu, porumb sau cartof nu mai sunt rentabile, a apărut o presiune pentru cei care vor să rămână în agricultură să facă ceva pentru a obține bani. Aceștia s-au orientat către plantele care aduc un venit însemnat. Atunci când cineva vine la noi și cumpără plante pentru a-și înființa o plantație noi le oferim gratuit, la pachet, toate informațiile referitoare la tehnologia de cultivare, ce tipuri de îngrășăminte să folosească, ce substanțe să aplice pentru a combate bolile și dăunătorii” a explicat specialistul în pomicultură, motivul pentru care din ce în ce mai mulți români optează pentru culturiile de nișă.

    Beneficiile consumului fructelor de coacăz negru:
    – conținut ridicat de vitamina C;
    – antociani care ne țin inima sănătoasă și ne scapă de bolile de cancer;
    – folosit în curele pentru tratarea anemiilor;
    – recomandat de nutriționiști pentru bolnavii de inimă, ficat, și rinichi.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!