• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controlul buruienilor în cultura porumbului: 5 produse pe care fermierii se pot baza pentru a obține recolta perfectă

    Gabriela Gimbășanu -

    În cadrul conferinței “Managementul buruienilor în cultura de porumb, prezent și viitor”, organizată la Poiana Brașov, miercuri – 18 martie, compania Bayer a adus în atenția fermierilor prezenți în cadrul evenimentului, ultimele tendințe în protecția culturii de porumb.

    Gabi Raviczki, directorul de marketing de la Bayer, a vorbit despre performanțele pe care România reușește să le obțină în cultura de porumb. “Țara noastră se află pe locul 3 în Uniunea Europeană ca suprafața de porumb cultivată și în top 10 al cultivatorilor mondiali. De asemenea, între 30-40% din producția pe care o obținem este exportată. Porumbul este o cultură profitabilă și foarte importantă pentru rotație. Este o plantă cu tradiție la noi, complet mecanizată. Ca tendință în ceea ce privește suprafețele cultivate, în ultimii 8 ani, am semănat între 2,4 și 2,8 milioane de hectare, cu diferite variații. Așteptările noastre în ceea ce privește anul 2015 sunt de creștere a suprafețelor cultivate cu circa 100.000-150.000 de hectare, față de anul 2014, astfel încât sa ne situăm undeva la 2,8 milioane de hectare”, a vorbit specialistul de la Bayer, despre importanța culturii de porumb.

    1.Poncho pentru tratarea materialului semincer

    Producțiile medii, la nivel de țară se situează între 3,2-4,5 tone la hectar. Aceste producții destul de mici au drept cauză pe de o parte, materialului semincer slab calitativ, dar și proasta administrarea a buruienilor din cultură.

    “Controlul buruienilor în cultura porumbului reprezintă cea mai importantă parte a întregii strategii de menținere a curățeniei acestei culturi. Materialul semincer certificat și tratat reprezintă garanția intrării în vegetație cu o cultură sănătoasă. Atunci când Bayer gândește strategia de cultură a porumbului, începe de la tratarea semințelor. Pentru tratarea semințelor, compania noastră vă pune la dispoziție produsul Poncho. Este produsul care oferă cea mai mare eficacitate în controlul dăunătorilor din sol. Este o soluție care controlează viermii de sârmă, viermele vestic și lățișoara. Oferă o protecție a sămânței de peste 60 de zile”, ne-a explicat directorul de marketing al companiei, care sunt avantajele folosirii produsului de protecție a sămânței.

    2.Adego se reactivează la ploaie 

    La combaterea buruienilor, momentele importante sunt reprezentate de aplicarea erbicidelor în preemergență și în postemergență timpurie. Dacă avem o combatere eficientă a buruinelor putem salva până la 30-50% din pagubele pe care le pot face buruinele în primele faze de vegetație ale porumbului.

    ”Adego este produsul cu o eficiență foarte mare la cultura porumbului. Are o perioadă lungă de aplicare, putând fi aplicat din perioada de imediat după semănat și până când planta ajunge la 2-3 frunze, ceea ce ne permite să asigurăm un control eficient al buruienilor. Are un spectru foarte larg de acțiune, de la graminee până la buruieni cu frunză lată. Produsul se fixează în stratul superficial al solului, pătrunde în coloizii solului și nu se pierde, el se reactivează după fiecare ploaie de peste 10-15 l/ m²”, a precizat Mihai Gheorghe, directorul de vânzări al companiei Bayer.

    Diferența dintre Adego și celelalte produse de pe piață este că el controlează și buruienile care răsar în momentul în care a venit ploaia. Adego este omologat în România la doza de 0,35 l/ha în aplicări postemergente timpuri și combate 85 de specii de buruieni. În utilizarea preemergentă, produsul este omologat la doza de 0,4l/ha.

    3.Laudis dă randament bun pe timp de secetă

    Laudis este, în acest moment, un produs extrem de folosit de companiile care produc sămânță la nivel european și din România.

    Este prezentat de Bayer ca fiind cel mai selectiv produs de pe piață românească, acționând rapid și cu o eficacitate mare în condiții de secetă. Se absoarbe în plantă în maxim o oră de la aplicare, selectivitatea sa îl face să fie utilizat și în culturi de porumb speciale: porumb de sămânță, porumb zaharat sau porumbul pentru floricele. ”Avem o cantitate mică de reziduuri rezultate după aplicare, deci nu prezintă probleme la alcătuirea rotației. Perioada de aplicare este una foarte largă, putând să meargă până la 8 frunze ale porumbului. Sporul de producție asigurat prin aplicarea produsului Laudis este de peste 25%”, ne-au vorbit specialiștii companiei, despre eficiența produsului în culturile de porumb.

    4.Equip – soluția optimă pentru controlul costreiului

    Buruiana care le dă cele mai multe bătăi de cap agricultorilor din România este costreiul. Pentru combaterea plantei nedorite, compania Bayer pune la dispoziția fermierilor produsul Equip.

    ”Are o perioadă foarte mare de aplicare, putând fi adminstrat de la răsărire până la faza de 6-8 frunze ale porumbului. Este utilizat cu eficiență în combaterea costreiului, fiind aplicat în doză de 2l/ha. Pentru combaterea costreiului din rizomi se aplică atunci când plantele de porumb au 6-8 frunze și costreiul are 15-20 de centimetri înălțime. Prezintă o bună selectivitate a hibrizilor de porumb. De asemenea, controlează toate speciile de monocotile și dicotile”, a subliniat Mihai, rolul important al aplicării acestui produs în cultura de porumb.

    5.Capreno – inovație disponibilă din 2016

    Produsul este disponibil momentan doar la nivel european și reprezintă o inovație ce va fi adusă pe piața românească de compania Bayer în anul 2016.

    “Este un produs destinat controlului buruienilor monocotile și dicotile. Are o perioadă foarte lungă de eficacitate, se aplică o singură dată și luptă împotriva rezistenței buruienilor la erbicide. În acest moment el este folosit în loturile experimetale ale companiei și sperăm să vă demonstrăm eficiența și eficacitatea produsului”, a precizat Mihai Gheorghe directorul de vânzări al companiei Bayer.

    porumb fara buruieni



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Alertă meteo de ploi, grindină și vijelii până joi seară. Cantitățile de apă – peste 40 l/mp