Eurostat: Doar 6% dintre fermierii UE au vârsta sub 35 de ani, peste jumătate au peste 55 de ani
Violina Gorcinschi -Agricultura europeană îmbătrânește. Doar 6% dintre fermierii din UE au sub 35 de ani, iar peste jumătate au peste 55 de ani. Aproximativ unul din trei manageri de fermă (36%) are între 35 și 54 de ani, ceea ce arată cât de mari sunt provocările în acest moment. De aceea, Comisarul UE pentru agricultură, Christophe Hansen, a anunțat că dorește să îi sprijine mai mult pe tinerii fermieri, în special cu viitoarea reformă agricolă.
Potrivit raportului Autorității Europene de Statistică (Eurostat) privind recensământul agricol al UE, proporția femeilor în rândul șefilor sub 35 de ani este de doar 26%, mai mică decât în orice altă grupă de vârstă. Analiza, care este întocmită o dată la zece ani, în 2020, arată că aproape o treime dintre fermierele din grupele de vârstă între 35 și 64 de ani au gestionat afacerea. Dintre managerii de operațiuni în vârstă de peste 65 de ani, 34% erau femei.
Țările din UE cu cei mai mulți fermieri tineri
În Bulgaria, Polonia, Slovacia și Austria, între 2 și 4% din toți managerii companiilor agricole sunt femei și au mai puțin de 35 de ani. În toate celelalte state membre, procentul de fermiere tinere la conducere este mai mic.
Citește și: Documentul cu care fermierii sub 40 de ani pot obține o subvenție APIA mai mare
Lucrurile arată ceva mai bine pentru liderii din agricultură bărbați care au sub 35 de ani. Doar Portugalia și Cipru au valori sub 2%. Slovacia, Luxemburg și Austria sunt în frunte cu 8 până la 10%. În șase state membre, inclusiv Germania, Franța și Polonia, managerii bărbați cu vârsta de sub 35 de ani reprezintă între 6 și 8%.
Eurostat: Nivelul de pregătire al fermierilor tineri în UE
Proporția tinerilor fermieri în vârstă de sub 35 de ani din Germania cu pregătire profesională completă este destul de medie. Potrivit Eurostat, ponderea acestora este puțin peste 25%. În comparație, în Olanda, procentul este de peste 70%; în Franța în jur de 70%. În același timp, Austria are aproximativ 35%. În Danemarca, Italia și Spania, proporția tinerilor fermieri cu pregătire profesională completă este uneori cu mult sub 15%.
Citește și: Eurostat: România, al șaptelea producător agricol din UE în 2023
Statistica UE a numărat aproape 9,1 milioane de întreprinderi agricole în 2020. Dintre acestea, aproape două treimi (64%) erau sub 5 hectare, 29% cultivau între 5 și 50 de hectare, doar 7% cultivau peste 50 de hectare.