• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită

    Roxana Dobre -

    Guvernul va continua politicile țintite în domeniul produselor agroalimentare, având ca obiective reducerea deficitului comercial și creșterea gradului de acces al românilor la cât mai multe produse românești fabricate și procesate în România, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, după o întâlnirea de lucru care a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu ministrul Florin Barbu.

    Premierul a efectuat vineri, 17 ianuarie o vizită de lucru la Ministerul Agriculturii, unde a discutat cu ministrul de resort, Florin Barbu, și alți reprezentanți ai conducerii ministerului. Discuțiile s-au purtat și pe marginea deciziei de plafonarea a adaosului comercial care va expira în luna iunie. Șeful Executivului a subliniat că este normal să se înceapă consultări din timp ”cu accesul cât mai mare a producătorilor români la marile lanțuri de desfacere”.

    Marcel Ciolacu a declarat la finalul întâlnirii de astăzi că discuțiile au pornit de structura deficitului comercial, în continuare existând un deficit comercial de aproximativ 3 miliarde de euro.

    ”Cu alte cuvinte, în continuare, România exportă foarte multă materie primă și importă materie procesată și produse procesate și în săptămâna viitoare, împreună cu domnul secretar de stat Botănoiu (Daniel Botănoiu nr.) și cu echipa de la minister, vom face o analiză punctuală pe deficit, astfel încât să vedem unde mai trebuie să intervenim cu programe, pentru a scădea acest deficit cât mai mult și anul viitor, după o scădere avută din anul 2024”, a declarat Marcel Ciolacu.

    Premierul a făcut referire și la discuțiile ce vor urma în vederea găsirii de soluții pentru a crește gradul de acces al producătorilor români la marile lanțuri de desfacere.

    ‘”Mai există o problemă: accesul producătorilor români la marile lanțuri de magazine, la retaileri. Și domnul ministru o să înceapă, de săptămâna viitoare, o discuție cu toți retailerii din România pe acest domeniu. Știm cu toții că mai avem încă o plafonare până în iunie, parcă până în 30 iunie, și cred că este normal ca să începem acest demers din timp, dar și cu accesul cât mai mare a producătorilor români la marile lanțuri de desfacere. O să scoatem toată legislația europeană și o să facem o comparație. O să ne uităm, iarăși, pe Directivă, astfel încât, concurențial, românii, cum este și normal, să fie avantajați. Am vorbit și de menținerea sistemului de licențiere pentru importurile din Ucraina, pe toate gamele pe care le-am prins. O să continuăm această politică țintită, astfel încât să reducem deficitul comercial și românii să aibă acces la cât mai multe produse românești produse și procesate în România, nu numai ambalate de marii retaileri în România, unde, iarăși, este un fenomen, în care se importă vrac și doar se ambalează în România, ceea ce duce la un sistem concurențial neloial față de procesatorii din România”, a mai declarat Ciolacu.

    17 categorii de produse au prețul plafonat până la finalul lunii iunie

    La rândul său, și ministrul Agriculturii a fost întrebat dacă măsura privind plafonarea adaosului comercial va continua și după data de 30 iunie, când va expira actuala ordonanță a Guvernului.

    ”În primul rând, până pe 30 iunie avem plafonarea adaosului comercial la 17 categorii de produse. În paralel, am constituit la Ministerul Agriculturii, prin ordin de ministru, comitetul de monitorizare din care face parte Ministerul Agriculturii, Consiliul Concurenței, ANAF. Am solicitat către industrie 12 categorii de produse. Le-am dat în analiză Consiliului Concurenței pentru că au raportările și datele corecte venite de la magazinele de retail din România. Așteptăm aceste informații și în funcție de adaosurile comerciale practicate pentru produsele românești sau pentru cele care vin din import sigur că vom lua o decizie pentru că așa este corect într-un stat ca toată lumea, ca toată lumea să fie egal, iar practicile comerciale neloiale în România să dispară”, a punctat ministrul Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă