Rabla pentru sobe 2025 – lansare în februarie. Ajutor de 10.000 lei/gospodărie
Violina Gorcinschi -Rabla pentru sobe 2025 – lansare în februarie. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că programul Rabla pentru sobe va fi lansat în luna februarie 2025. Această inițiativă este menită să ofere sprijin financiar de până la 10.000 de lei pentru românii care doresc să înlocuiască sobele vechi cu unele mai eficiente energetic. Subvenția acoperă 70% din costurile de instalare, oferind o soluție economică pentru modernizarea sistemelor de încălzire.
Programul Rabla pentru sobe 2025 este gata de implementare, după mai multe ajustări și consultări publice. Procesul a necesitat clarificări suplimentare, precum și definirea noțiunilor de sobar autorizat și obținerea feedback-ului din partea instalatorilor și cetățenilor.
„Acum un an și jumătate, el (programul – n.r.) a fost scris de la zero, a fost pus în consultare, am avut lungi dezbateri pe marginea lui și cred eu că acum, în prima parte a anului, îl vom lansa și vom vedea cum merge. E posibil să constatăm că mai avem de făcut anumite corecții din mers, dar decât să așteptăm, cred că e mai bine să să-l pornim”, a declarat Fechet.
Ministrul Mircea Fechet a explicat că lemnul de foc încă este o opțiune accesibilă pentru mulți români, iar țara noastră nu intenționează să renunțe la această sursă de încălzire în viitorul apropiat.
Citește și: Programul Rabla pentru sobe, lansare. Ajutor de 10.000 de lei/gospodărie
Programul Rabla pentru sobe 2025. Pași de înscriere
Românii care vor să se înscrie în Programul Rabla pentru sobe 2025 trebuie să urmeze o serie de pași:
- Să verifice dacă primăria din localitatea de care aparțin cu domiciliul participă la programul „Rabla pentru sobe”;
- să completeze un formulare de finanțare și să transmită documentele necesare către Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT);
- Să își aleagă un sobar autorizat (sau o firmă de specialitate) pentru montarea sobei;
- Să verifice periodic stadiului aprobării și respectării cerințelor impuse de program.
Citește și: Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului
Prin programul Rabla pentru sobe, autoritățile își propun să ofere o soluție concretă pentru modernizarea sistemelor de încălzire, reducând impactul asupra mediului și sprijinind tranziția către tehnologii mai eficiente.
De precizat că anul viitor, pentru programul de înlocuire a sobelor, Administrația Fondului de Mediu avea prevăzut un buget de 500 de milioane de lei. Rabla pentru sobe urma să se desfășoare doar în anumite localități, fiind vorba despre cele din cele 27 de județe din zona montană.