Greenpeace a câștigat în instanță! Fermierii, obligați să reducă emisiile de azot cu 50%
Violina Gorcinschi -Lovitură pentru fermieri. Organizația internațională pentru mediu, Greenpeace, a câștigat un proces împotriva guvernului olandez, prin care se vor implementa reguli mai stricte privind fertilizarea. Astfel, fermierii vor fi obligați să ia măsuri pentru a reduce, cu cel puțin 50%, emisiile de azot până în 2030. Sectorul agricol este nemulțumit, însă Greenpeace spune că decizia le-ar aduce și fermierilor beneficii.
După ce Guvernul Țărilor de Jos a refuzat să pună în aplicare o hotărâre mai veche, din 2019, privind reducerea poluării în agricultură, organizația Greenpeace a mai câștigat ieri, miercuri – 22 ianuarie, un proces. Obiectul cauzei: emisiile de azot care vin atât din fertilizare, cât și din zootehnie, sector puternic dezvoltat în țară.
Greenpeace a câștigat un proces în Europa. Olandezii, obligați să reducă poluarea din agricultură
Ieri, miercuri – 22 ianuarie, o instanță din Țările de Jos a pronunțat un verdict prin care a dat dreptate organizației de mediu, Greenpeace, prin care a cerut înăsprirea, pentru fermieri, a condițiilor de fertilizare, a relatat Agrarheute.
„Actualul guvern nu a anunțat încă o politică pe baza căreia să se poată presupune cu certitudine științifică că obiectivul legal de azot pentru 2030 va fi atins”, a spus judecătorul Jerzy Luiten.
Guvernul este acum obligat să ia măsuri de conservare mai stricte, lucru pe care l-a refuzat până acum, în contextul în care la putere este partidul fermierilor BBB.
Citește și: Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda
Victorie pentru Greenpeace: Hotărârea aduce beneficii și pentru fermieri
Organizația pentru mediu, Greenpeace, este mulțumită de hotărâre și vede beneficii și pentru fermieri.
„Verdictul din Țările de Jos oferă în sfârșit claritate. Statul olandez a eșuat în mod repetat să sprijine fermierii, să le asigure recoltele și, în același timp, să protejeze în mod adecvat natura pentru fermieri”, a declarat experta agricolă de la Greenpeace, Christiane Huxdorff
Organizația a cerut de mult timp un angajament mai mare față de reducerea azotului. ONG-ul a strâns peste 100.000 de semnături pentru agricultura durabilă și le-a predat comisiei parlamentare responsabile. Greenpeace se bazează pe regulile europene de conservare a naturii, conform cărora statele sunt obligate să protejeze mediul.
Sectorul agricol este zguduit de veste
Mediul rural nu a primit neapărat bine vestea. Fiind un mare exportator de produse agricole, Țările de Jos pot fi un puternic poluant cu azot, cu cel mai mare aport din partea sectorului zootehnic.
Fermierii se tem pentru viitorul lor, mulți dintre ei fiind deja împovărați de politicile stricte de mediu. În cazul în care ar fi obligați să fertilizeze mai puțin, ar risca să nu obțină recolte la fel de bune. Și în trecut, fermierii au protestat frecvent împotriva reglementărilor privind îngrășămintele și a regulilor mai dure.
Citește și: Noile reguli privind emisiile din fermele de animale – în vigoare
Olandezii, obligați să reducă emisiile de azot cu 50% până la final de 2030
Soluția instanței nu este, însă, o noutate. Instanța administrativă supremă din Țările de Jos a decis încă din mai 2019 că practica actuală, de compensare a emisiilor de azot, încalcă principiile UE. Acum, guvernul olandez este forțat să ia măsuri de conservare mai stricte. Prin hotărâre, statul este obligat să reducă emisiile din rezervațiile naturale cu cel puțin 50% până la sfârșitul anului 2030.
Prim-ministrul Dick Schoof a anunțat apoi înființarea unui comitet ministerial pentru a dezvolta soluții. Ger Koopman, președintele grupului de susținere a agriculturii LTO, a cerut guvernului să facă apel la hotărâre, subliniind consecințele de amploare pentru sectorul agricol, imobiliar și economia olandeză.