• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultura de cartof dulce ar putea lua locul pepenelui de Dăbuleni

  agrointeligenta.ro -

  Singura unitate din ţară care a produs cartof dulce îi sfătuieşte pe fermieri să inveastească în această cultură care se pretează foarte bine la solurile nisipoase şi, potrivit specialiştilor, este foarte valoros din punct de vedere nutritiv.
  Aurelia Diaconu, directorul Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri CCDCPN Dăbuleni, a declarat pentru că în urma rezultatelor de cercetare pe care staţiunea le-a obţinut din 2012, când a început cultivarea cartofului dulce, cercetătorii de aici au conturat o tehnologie de cultivare a acestei plante, care pe viitor va trebui perfecţionată.

  ”CCDCPN, începând din 2012, în cadrul unui Protocol de cooperare bilaterală între Universitatea Naţională Kyungpook (KNU) din Coreea de Sud şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ‘Gheorghe Ionescu Sişeşti’ Bucureşti, a iniţiat cercetări la cultura de cartof dulce (Ipomea batatas) privind comportarea unor soiuri coreene în condiţiile solurilor nisipoase irigate. În zona solurilor nisipoase din sudul Olteniei, soiurile de cartof dulce de origine coreană Pum, Hwang, Pumpkin şi Chestnut s-au adaptat bine condiţiilor de climă şi sol, comportându-se ca o plantă anuală. În urma rezultatelor de cercetare obţinute la CCDCPN Dăbuleni se poate contura în momentul de faţă o tehnologie de cultivare, care pe viitor va trebui perfecţionată, în special sub aspectul combaterii buruienilor, a tehnologiei de transplantare a lăstarilor în câmp şi a tehnologiei de recoltare, păstrare şi valorificare a producţiei”, a spus Aurelia Diaconu.

  Staţiunea Dăbuleni a extins anul trecut cultura de cartof dulce, obţinând producţii importante pe nisipuri – zona care îi place foarte mult cartofului dulce, iubitor de căldură, iar solurile nisipoase îi permit o bună dezvoltare.

  ”Am avut tuberculi şi de 2,4 kg, cu producţie de peste 30 tone/ha destul de uşor de obţinut. Această specie ar putea deveni una de nişă. În prezent, Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, judeţul Dolj este singura unitate din ţară care a produs cartof dulce. Deoarece această cultură se pretează foarte bine la condiţiile din zona noastră vom continua extinderea acesteia. Cartoful dulce obţinut pe solurile nisipoase din sudul Olteniei se încadrează în indicii de calitate pentru această specie, iar nivelul cantitativ şi calitativ al producţiei asigură şi eficienţa economică. Este foarte important ca acest produs foarte valoros din punct de vedere nutritiv să fie cunoscut consumatorilor din România”, a mai spus directorul CCDCPN Dăbuleni.

  Batatul (Ipomea batatas), supranumit şi cartoful dulce, este de origine din America de Sud şi se cultivă pe suprafeţe întinse în China, India, Japonia, în partea de sud-est a Asiei şi în Africa. De asemenea, se cultivă şi în sudul Rusiei, S.U.A., America de Sud şi chiar în zonele mediteraneene ale Europei. Aceasta plantă înlocuieşte complet cartoful în regiunile subtropicale şi tropicale.

  Sursa: Agerpres.ro   


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  CUM a reușit un fermier din Ialomița să aibă PEPENI MAI DULCI și cu MIEZ MAI ROȘU! Cei mai noi hibrizi de pepeni verzi de la Syngenta: Cultivatorii de la Dăbuleni s-au îndrăgostit de ”Regele Sorento”, dar încearcă și semințele recent lansate DULCELE DE DĂBULENI se bate cu HIBRIZII DIN AFARĂ! Ce avantaje are SOIUL ROMÂNESC DE PEPENI!

  Ultimele știri

  Un fermier a vândut cu 151.000 de euro o piatră uriașă găsită pe terenul său Spune adio buruienilor dificil de combătut din culturile de cereale păioase, cu pachetul comercial de erbicide GRANSTAR® SUPER + DISCOVERY®, de la FMC Prognoza meteo de la ANM: Cum va fi vremea în următoarea săptămână!