• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Măsura pe care ministrul Barbu a cerut-o la Bruxelles pentru protejarea producătorilor români

    agrointeligenta.ro -

    Cea mai importanta urgență la nivel european este în prezent modificarea Directiva 633 privind practicile comerciale neloiale, consideră ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    ”Deja se discută la nivelul Comisiei, în Consiliul de Miniștri – Agrifish, modificarea directivei 633 privind practicile comerciale neloiale. Dacă lucrurile acestea vor intra într-o direcție corectă și această directivă va fi modificată de Comisia Europeană, eu vă spun că fermierii români și procesatorii români au costuri de producție mai bune ca toți din Europa. Vom avea costuri mai mici ca ei și vom deveni o concurență puternică pentru ei în toate statele din Uniunea Europeană, pe partea de export”, a precizat Florin Barbu pentru Agerpres.

    Șeful MADR a subliniat că, în prezent, așteaptă un raport al Consiliului Concurenței pentru anumite categorii de produse, pentru a vedea dacă există practică comercială neloială între adaosul comercial practicat la produsele procesate în România și la cele care vin din import.

    „Eu aștept raportul Consiliul Concurenței pentru cele 12 categorii de produse și vă punem lista la dispoziție pentru a vedea dacă există practică comercială neloială între practicarea adaosului comercial pe ce este procesat în România și pe ce vine din import. E un lucru foarte important pentru noi ca analiză, pentru că, dacă identificăm aceste practici comerciale neloiale, trebuie să ne luăm măsuri de siguranță. Iar măsurile de siguranță în România nu se pot face decât juridic, pentru că s-a mai întâmplat acum 3 ani, printr-un acord verbal încheiat între procesatori și magazinele de retail pe lapte și, neavând cadru juridic, așa cum am făcut noi pe lanț, procesator – retail cu adaos limitat, toată lumea s-a dus la fermieri și a scăzut prețul la poarta fermei la lapte. Dacă ai un adaos limitat pe tot lanțul, normal că dacă vrei un profit mai mare te duci și ceri materia primă la un preț mai mare ca să poți să aplici acel adaos comercial limitat și să ai un profit mai mare, pentru că în sectorul de lapte, în sectorul de panificație, 80% din cheltuieli reprezintă materia primă”, a explicat el.

    Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la alimente?

    Întrebat care sunt intențiile după data de 30 iunie, când expiră măsura de plafonare a adaosului comercial, Barbu a spus că încă nu au fost discutate măsurile, însă este convins că la nivelul CE se va modifica Directiva 633 privind practicile comerciale neloiale, respectiv același adaos comercial practicat pe toate produsele agroalimentare indiferent de proveniență, interzicerea refacturării în magazinele de retail și limitarea la raft.

    ”Vreau să vă spun că la nivelul Comisiei Europene și inclusiv comisarul european pe agricultură au lăudat România pentru măsurile luate. Suntem singurul stat care a impus acte normative corecte privind practicile comerciale neloiale. Mai mult de atât, am avut o întâlnire la solicitarea comisarului european și am discutat de Directiva 633 privind modificarea acesteia și vor să o modifice la nivelul Comisiei Europene și în Consiliul de Miniștri, astfel încât să fie practicat același adaos comercial pe aceeași categorie de produse în toate statele. În al doilea rând, le-am explicat că este un mit ceea ce spuneau ei că se vinde sub prețul de producție. Nu, se vindea peste prețul de producție, dar retailul de România făcea refacturare. Prin refacturare ia anumiți bani procesatorului pe anumite prestări de servicii, precum taxă la raft, publicitate cu produsul etc. Chiar dacă de la procesator pleca cu 7 lei și punea un adaos comercial de 2 lei, retailerul îi făcea apoi refacturare pe alte servicii de 2 lei și practic atunci se ducea sub costul de producție. De aceea am propus comisarului ca pe lângă adaosul comercial practicat pe aceeași categorie să fie egal în toate statele UE, refacturarea să fie interzisă la produsele agroalimentare și atunci piața se va regla”, a adăugat oficialul MADR.

    Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură luată în august 2023 de România pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor și care viza 14 grupe de produse alimentare, a fost continuată în 2024, însă lista a fost extinsă la 20 de produse. Analizele autorităților au consemnat că produsele s-au ieftinit cu procente între 8% și peste 28%.

    În toamna anului trecut, ministrul Agriculturii a anunțat că vrea ca toate produsele procesate în România să beneficieze de plafonarea adaosului comercial, însă măsura a stârnit reacții contradictorii, fiind contestată nu doar de federațiile patronale din industria alimentară și marile rețele comerciale, ci și de mediul de afaceri și asociațiile producătorilor agricoli.

    În acest context, Barbu a propus o monitorizare a prețurilor alimentelor, a adaosurilor comerciale și accesului produselor românești pe rafturile retailerilor până la 31 decembrie 2024 de către un comitet format din reprezentanți ai MADR, Consiliului Concurenței și din zona de retail și procesare, însă la finele lunii decembrie s-a decis ca măsura privind plafonarea adaosului la alimentele de bază să fie prelungită până la data de 30 iunie 2025


    Te-ar mai putea interesa

    O zi perfectă pentru fermieri: ninge în ferme, iar prețul grâului în portul Constanța a depășit 230 euro/tonă Ministerul Agriculturii a publicat sumele APIA pentru plata ANT teren arabil Cel mai ieftin îngrășământ. Ioan Enoiu: ”Este excepțional, ajută fantastic!”

    Ultimele știri

    Măsura pe care ministrul Barbu a cerut-o la Bruxelles pentru protejarea producătorilor români Florin Barbu: Mecanismele de acordare a subvențiilor europene ar trebui regândite Hoți prinși când furau cereale direct din magazia unei ferme