• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florentin Ion, un sucevean care a lucrat în Spania, crește porci din rasa Serrano

    Roxana Dobre -

    Florentin Ion, un român care a lucrat în Spania, în “regatul porcilor iberici”, mizează de circa zece ani pe rasa de porc a spaniolilor – Pata Negra, iar din 2015 și până în prezent a reușit să aclimatizeze suinele aduse din peninsulă. Agrointeligența-AGROINTEL.RO l-a găsit pe crescătorul din județul Suceava, la zece ani de când am vorbit ultima dată, la fel de ”cucerit” de rasa Pata Negra dar și Serrano, o rasă pe care a adus-o în premieră în România acum doi ani.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu Florentin Ion în 2015 când am expus povestea românului întors din Spania care dorea să aclimatizeze rasa de porc iberică. Acum, la 10 ani distanță l-am găsit pe crescătorul din localitatea Rădăuți, județul Suceava mai determinat ca niciodată să extindă mica afacere de creștere a porcilor, cu atât mai mult cu cât trecerea animalor l-au convins că rasele iberice de porci au o rezsitență aparte, o natalitate extraordinară și precocitate pe măsură iar gustul cărnii nu se poate compara cu nicio altă rasă, fie ea românească sau de altă origine.

    Citiți și: Jamon de România: Un sucevean întors din Spania crește acasă cea mai scumpă rasă de porci din lume

    Rasa de porci Serrano (foto: Florentin Ion pentru Agrointeligența)
    Florentin Ion, crescător de porci din județul Suceava
    Porci în județul Suceava

    Crescătorul care a reușit să aclimatizeze rasa tradițională a spaniolilor

    Fermierul din județul Suceava nu a renunțat de-a lungul timpului la rasa adusă în 2015 din Spania. A pornit cu câtiva purcei iar acum după zece ani se poate lăuda cu un întreg efectiv de 60 de capete.

    ”Eu merg în continuare cu ferma, am păstrat afectivele de porci iberici iar acum aș vrea să îmi fac un mic atelier de produse din carne de porc. Am testat piața pentru a vedea reacția la produsele procesate de mine, încă nu le valorific le fac pentru familie și prieteni. Acum m-am hotărât să mă extind, poate mai sunt și alți oameni în România care vor să crească rasa aceasta. Nu am vândut până acum purcei, nu am vândut niciodată dar dacă ar exista cerință poate că aș face ceva, undeva mai în vară”, a spus fermierul astăzi, luni – 3 martie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Acesta ne-a dezvăluit că pe lângă rasa Pata Negra, porcul negru, pe care o avea din 2015 a adus acum doi ani și rasa de Serrano care este complet albă. ”Iar de circa doi ani am adus rasa de Serrano tot din Spania adică tot din porc iberic, pe lângă Pata Negra pe care îl creștem și aclimatizăm din 2015.  Rasa de Serrano are foarte puțină grăsime, are o altă altfel de carne foarte gustoasă, are o viteză de creștere foarte mare comparativ cu Pata Negra. Acum un efectiv de 60 de capete, porcul de Serrano alb, Pata Negra și am și ceva Mangalița. Pe cel alb de Seranno l-ama dus deja de circa doi ani și aș vrea să afle toți crescătorii ce rasă bună este pentru că crește foarte mare, undeva la cinci luni și jumătate deja se poate reproduce și ajunge undeva la 130-140 de kilograme masă musculară cu foarte puțină grăsime și o carne foarte, foarte gustoasă. Din el se face tot așa Jamon și alte specialități”, a mai povestit fermierul.

    Florentin Ion a mai explicat că în ultimii ani a investit atât cunoștințe dar și bani în aclimatizarea celor două rase spanile. ”Eu am investit în ultimii ani să aclimatizez rasele și să văd cum ar merge aici în România. Acum am ajuns la un punct în care sunt foarte rezistenți. Și mai departe acum după ce am încercat tot felul de produse doar pentru consumul intern reacția celor care au gustat m-a determinat să îmi doresc să trec la alt nivel și să produs și pentru vânzare”, a mai declarat crescătorul.

    Caracteristile rasei Serrano se bazează pe carnea de o calitate superioară, gustoasă și sănătoasă. ”Serrano este un porc cu grăsimi nesaturate, carnea conține aminoacizi ca și Pata Negra, acid urice în cantitate foarte redusă pe stabulati. În libertate are 0 creste cu o viteză de doua ori mai rapidă ca alte rase de suine. Scroafele sunt mame excepționale cu cantitate mare de lapte și fată mai mereu 14-16 chiar 18 purcei putând  ajunge la 5-6 săptămâni să cântărească 35 de kilograme. Trăiesc foarte bine în libertate sau în grajduri, hrana de bază fiind cerealele. Dar este foarte pofticios la nuci, alune și ghindă. Este foarte căutat pentru preparate staționate și maturate, salamur,  jamoane și carne maturată cum ar fi ceafa și mușchiul dorsal, în puține cuvinte este delicatesă”, a ma punctat fermierul.

    Citiți și: Decizie privind focarele de pestă: Nu se vor mai ucide toți porcii din fermă!

    Cârnați procesați de Florentin Ion pentru consum propriu
    Salam procesat de Florentin Ion pentru consum propriu

    Rasa de Serrano ajunge la 500 de kilograme, dar se sacrifică la 120 de kilograme

    În continuaea caracteristicilor rase de Serrano, Florentin Ion spune că este foarte rezistent la boli iar natalitatea este una de excepție, fiind cazuri în care a avea scroafe care au fătat chiar și 16 purcei la prima gestație.

    ”Nu îl poate ataca nicio boală, deci n-am avut nicio fel de pierderi, să spunem, din cauza bolii sau alte probleme. Nu am avut nici Pestă Porcină, sunt foarte rezistenți. Dar la Serrano eu îl am deja de doi ani adus și merge chiar mai bine decât Pata Negra, este o rasă rezistentă iar la noi prinde și ceva păr pe el, pentru că în Spania este gol, fără păr. Iar la noi se umple de păr pentru că sunt iernile friguroase și de aceea zic că s-a adaptat chiar și Pata Negra care de asemenea în Spania nu are păr. Natalitatea este de asemenea foarte bună, scroafele fată până în 16 purcei, chiar de la prima fătare. La cinci luni jumătate deja sunt apte de reproducere, sunt mature. Acum chiar au fost primele scroafe pe care le-am montat, deci la 5 luni și 20 de zile au luat monta. Bine, cu anumite stimulări de vier purtat printre ele și așa mai departe. Sunt niște secrete de crescători acolo. Dar am avut trei scroafe care au fătat la prima fătare 40 de purcei. Din care unul singur s-a prăpădit, a dormit într-o seară într-o zonă mai rece, cu spatele la beton și a răcit. Nu prea am dat importanță și au făcut o complicație la plămâni. Dar vorbim de lunile de iarnă, că aici au fost minus 15 grade”, a mai punctat suceveanul.

    Acesta a mai spus că rasa de Serrano poate ajunge și la 500 de kilograme dar se sacrifică mult mai devreme, undeva la 120 de kilograme dacă procesarea cărnii se face pentru Jamon.

    ”Ajunge și la 500 de kilograme în al treilea an dar se sacrifică pe la  120 de kilograme, fiind greutatea ideală pentru Jamon. La mine au rămas rasele pure, nu am făcut hibridări deși avem și magalița, fiecare este cu caracteristicele sale. La Serrano eu recomand tuturor să încerce măcar o dată pentru că este o rasă cu o carne extrem de gustoasă, crescuți cu cerealele noastre”, a mai spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai ieftin îngrășământ. Ioan Enoiu: ”Este excepțional, ajută fantastic!” O zi perfectă pentru fermieri: ninge în ferme, iar prețul grâului în portul Constanța a depășit 230 euro/tonă Ministerul Agriculturii a publicat sumele APIA pentru plata ANT teren arabil

    Ultimele știri

    România – la un pas să piardă gurile Dunării. Statul vrea să vândă Administrația Fluvială a Dunării de Jos! Oile care pasc pe sub panourile fotovoltaice îi ajută pe fermierii americani să supraviețuiască Florentin Ion, un sucevean care a lucrat în Spania, crește porci din rasa Serrano