• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Varietăți de ceapă recomandate de specialiștii de la Agrosel

  agrointeligenta.ro -

  Pentru micii și marii fermieri, specialiștii de la Agrosel – leaderul de piaţă al segmentului de seminţe microambalate din România, propun patru feluri de ceapă care oferă nu doar recolte bune, ci și o adaptabilitate foarte bună la orice condiții. Mai mult, aspectul acestor soiuri sau hibrizi de ceapă vor ușura ”misiunea” producătorului de a-și valorifica producția la cel mai bun preț. 

  Conform Insitutului National de Statistică, în anii 2011-2012 în România se cultivau circa 30.000 ha cu ceapă, cu o producție totală de circa 350.000 tone.

  Ceapa se cultivă pentru bulbi, frunze și tulpina falsă. Are o mare valoare alimentară, energetică și terapeutică. Este binecunoscut efectul antibacterial și antifungic determinat de substanțele volatile cu conținut de sulf, numite “fitoncide”. Ceapa are si importanță economică, permițând obținerea unor venituri importante la unitatea de suprafață.

  În condițiile climatului din România, ceapa ceaclama și ceapa de apă se comportă ca o plantă bienală iar ceapa din arpagic ca o plantă trienală. Foarte importante pentru cultivatorii de ceapă sunt particularitățile de răsărire(ceapa are germinație hipogeică). La începutul creșterii vârful cotiledonului rămâne prins în tegumentul seminal în pământ, în timp ce la nivelul solului este împinsă frunza cotiledonală sub formă de cot – în acest stadiu planta este foarte sensibilă la erbicidare. În faza următoare, vârful tegumentului este scos din pamânt împreună cu tegumentul seminal. Dacă solul are crustă puternică nu vârful plantulei iese afară ci rădăcina, cultura fiind compromisă.

  Semințele de ceapă încolțesc la o temperatura de 3-40C, temperatura optimă de germinare fiind de 18-200C. Creșterea și maturarea bulbilor are loc la temperaturi de 25-300C. Pentru diminuarea pericolului emiterii tijelor florifere, la ceapa pentru consum este recomandat să se evite păstrarea bulbilor la temperaturi mijlocii (3-170C). Insuficiența umidității în sol împiedică creșterea bulbilor, iar excesul, în perioada maturării bulbilor reduce durata păstrării. Bulbii formați în condiții de zi lungă și la temperaturi ridicate au dimensiuni mai mici dar sunt de calitate superioară. La fertilizarea culturilor de ceapă trebuie evitate îngrășămintele cu azot în doze mari, un efect deosebit de bun asupra culturii având micoelementele: mangan, bor, zinc.

  Sistemele de cultură practicate la ceapă sunt: prin semănat direct(ceapa ceaclama), prin răsad(ceapa de apă), prin arpagic, ceapa pentru stufat(ceapa verde).

  Se poate afirma cu certitudine că o parte din progresele obținute în tehnologia de cultură, se datorează soiului sau hibridului cultivat. Ca urmare a acestui fapt, firma Agrosel oferă cultivatorilor de ceapă soiurile Cenol, Senshyu Yellow Globe și hibrizii Calatis F1 și Histria F1.

  Cenol – soi de ceapă recomandat pentru cultivare prin semănat direct. Plantele sunt viguroase, foliajul este de culoare verde albastrui acoperit cu pruină. Bulbii sunt mari, de formă rotund globuloasă, de culoare galben brun la exterior. Soiul este recomandat pentru consum în stare proaspătă sau industrializare.

  Ceapa Cenol

  Senshyu Yellow Globe – soi recomandat pentru cultivare prin semănat direct, din toamnă. Ceapa se comportă bine pe timpul iernii dacă plantule sunt suficient de mature, bulbii sunt rotund turtiți, de mărime medie-mare. Se recomandă pentru consum în stare proaspătă.

  ceapa SENSHYU

  Calatis F1 – hibrid nou cu maturare la sfârșitul lunii iulie. Plantele sunt viguroase având și un sistem rdicular bine dezvoltat ce-i conferă rezistență la stresul hidric. Bulbii sunt rotunzi, uniformi ca mărime și au o fermitate bună. Hibridul se pretează la recoltarea mecanizată.

  Ceapa Calatis

  Histria F1 – un hibrid cu plante viguroase și productivitate ridicată. Bulbii sunt rotunzi, de mărime mare, cu foliaj de bună calitate ce imprimă rezistență la recoltarea mecanizată. Culoarea foliajului este galben închis spre maroniu. Bulbii au capacitate bună de păstrare.

  Ceapa Histria

  Pentru mai multe informații despre cultura de ceapă, dar și cel mai bun preț pentru semințe de legume românești, accesați http://shop.agrosel.ro/   


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

  Ultimele știri

  După scandalul din Ucraina, și ministrul Agriculturii din China este anchetat pentru fapte de corupție Agrometeo: Zone cu secetă moderată și puternică la cultura de grâu în mai multe regiuni agricole ale țării Producătorii de zahăr din Ucraina cer sistarea exporturilor către UE