• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri vs. ANSVSA: De ce nu vor crescătorii de ovine să își vaccineze animalele împotriva bolii limbii albastre

    agrointeligenta.ro -

    Vaccinarea obligatorie împotriva bolii limbii albastre nu este deloc pe placul fermierilor înscriși în Federația Națională Pro Agro. Ei susțin că anul trecut, în urma negocierilor cu vechea conducerea ANSVSA s-a convenit ca imunizarea rumegătoarelor să se facă voluntar. Mai mult, crescătorii reclamă faptul că au solicitat printr-o adresă oficială Convocarea Consiliului Consultativ al ANSVSA pentru rediscutarea problemei vaccinării, însă nu au primit nici un răspuns.

    Federatia PRO AGRO prin asociaţiile afiliate de crescători şi comercianţi de bovine şi ovine din România acuză actuala conducere a ANSVSA că face declarații publice fără a consulta fermierii și ignorând discuțiile anterioare avute cu aceștia.

    ”Menţionăm că demersurile actuale făcute de ANSVSA fără acordul crescătorilor de rumegătoare şi in special al rumegătoarelor de carne, sunt contrare principiilor circulaţiei libere ( PAC) a mărfurilor”, se arată într-un comunicat de presă al Federației Național Pro Agro.

    Potrivit fermierilor, anul trecut, directorul general al ANSVSA, dr. Cristian Duicu, a manifestat o poziţie reconciliantă în problema febrei catarale ovine, afirmând în cadrul unei reuniuni că au fost invitaţi experţi ai C.E. pentru a evalua necesitatea vaccinării, asigurând asociaţiile de fermieri că va invita şi reprezentanţii acestora la discuţii.

    Poziția fermierilor a fost ignorată

    ”Înainte de apariţia declaraţiei in presă a actualului preşedinte ANSVSA, săptămâna trecută, Federaţia Pro Agro a solicitat printr-o adresă oficială Convocarea Consiliului Consultativ al ANSVSA pentru rediscutarea problemei vaccinării şi a soluţiilor propuse cu ocazia incetării perioadei “liber de germeni bluetongue” (aprilie 2015) pentru a nu îngrădi şi in anul 2015 comerţul fermierilor cu statele din Orientul Mijlociu. Nu s-a primit răspuns la adresă iar conducerea ANSVSA face declaraţii în presă fără a cunoaşte punctul de vedere al fermierilor, fapt care a dus la acutizarea nemulţumirilor acestora”, spun cei din Pro Agro.

    Mai mult, ei arată că, în urma unei discuții avute cu oficiali din Iordania – principala ţintă a fermierilor români în comerţul cu rumegătoare, au aflat că poziția acestei țări în raport cu vaccinarea contra bluetongue va conduce la decapitarea exporturilor de animale vii.

    Probarea vaccinului costă 50 de euro/animal

    ”S-a precizat că Iordania aşteaptă punctul de vedere al ANSVSA pentru demararea activităţilor comerciale şi a solicitat in acest sens, testarea fiecărei ovine/bovine (TESTUL COSTA aprox. 50 euro-cap animal) , ca o condiţie comercială – cu un test care să demonstreze vaccinarea – in eventualitatea in care se va demara un program de vaccinare contra febrei catarale ovine in România. În timp ce un test care să demonstreze că animalul este sănătos costă 3 euro… Mai pe înţelesul tuturor, pentru a exporta o ovină/bovină in Iordania, bugetul României va plăti vaccinul şi manopera de vaccinare, suma va fi apoi (poate, conform declaraţiilor ANSVSA) suportată de Comisia Europeană in procent posibil de 50% iar fermierul va plăti aprox. 50 euro pentru a demonstra că a vaccinat animalul – preţul unui miel la export variind intre 45 şi 60 de euro!”, explică fermierii.

    Federaţia a anexat şi poziţia federaţiei comunicată atât către Primul Ministru al României cât şi către Comisia Europeană şi toate uniunile, federaţiile partenere din Europa cu următoarele propuneri: neimplicarea bugetului naţional şi al Comisiei Europene în cheltuirea a 10,2 milioane euro pentru un program de vaccinare care va decapita exportul de rumegătoare al României, verificarea/testarea serologică a animalelor la export pe cheltuiala exportatorului, vaccinarea voluntară a fermelor de vaci de lapte cu afişarea transparentă a acestora pe site-ul ANSVSA.



     


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!