• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciorba și friptura de miel – secrete din bucătăria băciței Flori Mînzat: borș artizanal, leuștean și ierburi aromatice

    Angelica Lefter -

    Una dintre cele mai cunoscute ciobănițe din România, Flori Mînzat, este faimoasă pentru brânza pe care o produce, dar și pentru sutele de oițe pe care le deține. Aceasta rămâne dedicată muncii și clienților care îi cumpără marfa din fermă, chiar și înaintea Sărbătorilor Pascale, atunci când nu mai face față cererii.

    Flori Mînzat, din satul Chișoda, comuna Giroc, județul Timiș, are 600 de oi în prezent, dar nu este doar o crescătoare de ovine, ci o femeie desăvârșită prin muncă și abnegație. Vrea să mulțumească fiecare cumpărător, dar nu rămâne datoare nici față de familie, reușind să pună pe masa de Paște unele dintre cele mai bune preparate din carne de miel și ied.

    Lușteanul, nelipsit din ciorba de miel

    La stână se prepară multe feluri de mâncare ce au în componență carnea de miel sau ied. Asta pentru că Flori Mînzat deține două căprițe de carne, însă iezii sacrificați sunt doar pentru familie. Unele dintre cele mai simple feluri pregătite constau în friptură de miel și ied și nelipsita ciorbă de miel, după cum a mărturisit Flori Mînzat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ciorba de miel este un preparat tradițional, nelipsit de pe masa de Paște. Acrită cu borș artizanal, îngroșată cu orez și cu leuștean proaspăt desupra, este un deliciu pentru membrii familiei și pentru musafiri.

    ”Ciorba de miel este făcută din carnea de miel, cât mai multe oase, care îi dau un gust foarte bun, dulce. Se face cu legume și noi punem orez în ea, este ciorba tradițională de miel. O acrim cu borș artizanal și o dregem cu leuștean. Mirosul de leuștean în ciorba de miel nu se compară cu nimic. Când intri în casă și ai pus un pic de leuștean, știi că ai făcut o ciorbă de miel”, a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Flori Mînzat.

    Friptura de miel preparată simplu, după ce carnea a fost lăsată câteva ore la macerat

    Piesa de rezistență a mesei de Paște este friptura de miel, iar aici băcița Flori Mînzat a adaptat rețeta tradițională. Pe lângă nelipsitul usturoi, cărnița este aromatizată cu ierburi, un amestesc special cu care fermiera se aprovizionează de fiecare dată când merge în Italia. Mai mult, familia Mînzat preferă ca de Paște să încingă grătarul pentru a prepara mielul bine băițuit.

    ”Nu avem neapărat o rețetă specială de friptură de miel, dar avem condimente speciale pe care le folosim. Este un mix de plante aromatice. Mielul îl condimentăm cu o seară înainte cu vin, cu condimentele pe care le avem noi. Sunt condimente din comerț, special pentru grătar, dar sunt luate din Italia, condimente la punguță. Cu o seară înainte condimentăm carnea de miel, o lăsăm la macerat și apoi o punem pe grătar a doua zi. Soțul meu preferă foarte mult coastele cu mujdei de usturoi. Noi de Paște tăiem și ied și miel , așa este obiceiul în familia noastră. Ied nu avem de vânzare, doar pentru consum propriu. Am două căprițe de carne în fermă, iar ieduții sunt doar pentru noi”, a menționat Flori Mînzat.

    Băcița a sacrificat pentru Sărbătorile Pascale aproximativ 300 de miei, în punctul de lucru atorizat sanitar-veterinar pe care îl deține în fermă.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANPC le răspunde ciobanilor! Piedone: La stâna controlată mirosea a miei intrați în putrefacție! Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Ultimele știri

    Cum poți afla pH-ul solului folosind varza roșie Ciorba și friptura de miel – secrete din bucătăria băciței Flori Mînzat: borș artizanal, leuștean și ierburi aromatice O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase