• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier a convins DNA să investigheze frauda cu subvenții din comuna sa

    Angelica Lefter -

    Un fermier a reușit să convingă procurorii DNA să cerceteze o cauză pentru care luptă de ani de zile. Mai exact, a fost întocmit un rechizitoriu în care este cercetată fapta însușirii în mod ilegal a unor subvenții încasate de altă persoană, pe terenul pe care fermierul l-a lucrat de ani de zile și care, practic, îi aparține.

    Fermierul Ioan Flucuș, în vârstă de 70 de ani, din satul Șinca Nouă, comuna cu același nume, județul Brașov, membru al Asociației Forța Fermierilor, a reușit să își facă dreptate după ani de zile în care a încercat să aducă adevărul pe masa autorităților, dar s-a lovit de ziduri impenetrabile. Cu legea în mână, fermierul a încercat să arate că ar trebui să obțină subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe un teren pe care îl lucra, însă nu a putut să aibă parte de bani din cauza unui fost primar și a unei cunoștințe apropiate a acestuia, care a și încasat subvențiile, ilegal, în locul fermierului.

    Citiți și: Un primar și un fermier, prinși de DNA că au furat subvenții APIA cu acte false timp de patru ani

    Bani încasați ilegal de la APIA (foto: pressalert.ro)

    Fals în acte pentru o fâneață, fermierul scos abuziv din Registrul Agricol

    Ioan Flucuș este un mic fermier care a moștenit în localitatea sa de baștină mai multe terenuri, iar în completare, a achiziționat și terenul de lângă una dintre moșteniri, o fâneață de 0,70 hectare. Nefiind făcute cadastrul și intabularea în zonă, terenul a fost achiziționat în urma unei declarații pe proprie răspundere făcute între vânzător și cumpărător, o practică de zeci de ani în zonă.

    Primăria, condusă la acea vreme de Dumitru Flucuș, a refuzat să treacă în Registrul Agricol noul teren, care deși a fost lucrat de fermier, nu a putut încasa subvenția pe acesta, banii revenind în schimb unei cunoștințe a primarului, cercetată acum de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov, a arătat fermierul Ioan Flucuș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Eu am avut de la părinții mei mai multe terenuri, dar acum mă refer la cel de 1,5 hectare. Lângă acest teren am achiziționat încă o jumătate de hectar ca să măresc suprafața, în februarie 2014. Am dat 1.000 de euro pe acest teren cumpărat pentru fân, am făcut cerere la Registrul Agricol conform OUG 28/2008, articolul 8.1. Mi-a dat la Registrul Agricol foaie și pix, vânzătorul a descărcat din planul lui în planul meu, la Registrul Agricol terenul, mi-au spus că este în regulă, tranzacția s-a făcut prin declarație pe proprie răspundere. Eu am lucrat terenul, l-am curățat, o muncă imensă. M-am trezit că nu-mi dă pe această bucată de teren adeverință pentru APIA, era ca și cum nu l-aș fi cumpărat”, a relatat fermierul Iona Flucuș.

    La scurt timp, fermierul brașovean nu mai apărea cu terenul respectiv trecut la Registrul Agricol, ci o altă persoană, o cunoștință apropiată a fostului primar de atunci.

    ”Primarul m-a tăiat din Registrul Agricol prin falsuri în acte. În mod normal, secretara răspunde de falsurile ăn Registrul Agricol. Am dat în judecată Primăria să mă treacă în Registrul Agricol, a mințit la judecată că eu am cerut translație de proprietate. Prin abuz, mi-au cerut acte să mă înscrie în Registrul Agricol, dar e un abuz, căci acum se face cadastru sistematic în zonă, acum se uintabulează. De zeci de ani, terenurile s-au tranzacăționat prin declarație pe proprie răspundere. La judecătoriile de la oraș au spus că nu am acte, căci ei nu cunosc OUG 28/2008. Am intervenit cu reclamații la Ministerul Agriculturii, au fost destul de amabili, însă nu au putut să-i oblige să-mi treacă terenul. Între timp am aflat că această cunoștință a luat subvenție pe munca mea. Am lat la Parchet la Zărnești, de la Parchet au trimis la Poliție la Zărnești, dar totul este corupt”, a explicat fermierul brașovean.

    Fermierul a apelat la Direcția Națională Anticorupție (DNA)

    Înțelegerea pe care a găsit-o la fostul director al APIA Brașov, de acum câțiva ani, care i-a promis subvenția din urmă, dacă terenul este trecut în Registrul Agricol, nu s-a mai regăsit la actuala conducere, care i-a refuzat dreptul la subvenție, pe motivele invocate chiar de autoritățile locale.

    ”Fostul Director al APIA Brașov, care a decedat între timp, a dat chiar telefon la Primărie să-mi treacă terenul, mi-a zis că dacă am terenul în Registrul Agricol îmi va da subvenția din urmă. Între timp a venit al director și a aranjat cumva ca să închidă dosarul și să dea clasare, au formulat cu toții un fel de minciună, că ”folosința este un fel de atribut al proprietății”, o interpretare ce nu se găsește scrisă nicăieri, scoasă de la ei, iar pe baza aceasta mi-au clasat dosarul la Zărnești (…) am scris la președintele Iohannis și la DNA Central. Au scos dosarul de unde era și rezultatul este rechizitoriul pe care l-am prezentat redacției dumneavaostră”, a spus Ioan Flucuș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citește și: DNA: Mită de 90.000 de euro pentru concesionarea unui teren pentru o fermă

    Pagubă de peste 4.000 de lei din fonduri europene – APIA parte civilă în cauză

    Tot ceea ce-și dorește acum fermierul brașovean este ca persoana care a încasat subvențiile în locul său să returneze banii, iar el să-și încaseze subvențiile din anii precedenți, după ce în mod automat terenul este trecut în Registrul Agricol.

    Cunoștința fostului primar Dumitru Flucuș, anume Lucia Mircea, va avea de returnat suma de 4.839,90 lei, după cum arată rechizitoriul procurorilor DNA.

    ”Inculpata Mircea Lucia a solicitat sprijin financiar de la APIA în toată perioada 2015-2020 (cu excepția anului 2018), în numele său, ca fermier persoană fizică, obținând fonduri europene pentru campaniile 2015, 2016, 2017, 2019 și 2020 în valoare totală de 4.839,90 lei, sumă cu care prin adresa nr. 2065/8.05.2024, APIA s-a constituit parte civilă în această cauză. Neutilizarea terenului de către inculpata Mircea Lucia reiese din declarațiile persoanei vătămate Flucuș Ioan, care a utilizat terenul în suprafață de aproximativ 0,70 hectare de fâneață, situată pe raza comunei Șinca Nouă, jud. Brașov, în zonă cu denumirea generică populară ”Seciul Staicului” de aproximativ 0,70 hectare, în toată această perioadă, fiind lipsit astfel de psoibilitatea de a obține subvenția APIA, în ciuda demersurilor făcute în acest sens”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Brașov.


    Te-ar mai putea interesa

    Oficial din guvernul Poloniei: ”Vrem să închiriem un port la Marea Neagră” Subvenții APIA – modificări la Agromediu. Suprafața care intră la plată din acest an Când se scot mușcatele afară. Îngrijirea mușcatelor primăvara

    Ultimele știri

    Un fermier a convins DNA să investigheze frauda cu subvenții din comuna sa Laptele de cartofi – tot mai popular. Cum se obține Oieri, verificați-vă conturile! APIA face plata ajutorului de stat pentru mieluțe