• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile cerealelor țin pe loc scumpirile la îngrășăminte. Fermierii evită să facă achiziții scumpe

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile cerealelor țin pe loc scumpirile la îngrășăminte. Prețurile la îngrășăminte rămân neschimbate după Paște. Achizițiile pentru vechea campanie sunt încheiate și aproape că nu există prețuri anunțate pentru noul sezon. Euro puternic face importurile mai ieftine, iar scăderea prețurilor la gaze reduce costurile pentru industria îngrășămintelor. Cu toate acestea, prețurile ureei au crescut recent pe piața mondială.

    Ureea s-a scumpit ușor după Sărbătorile Pascale în porturile celor mai mari furnizori, precum Egiptul, însă producătorii și distribuitorii de îngrășăminte nu pot stabili exact prețurile pentru noul sezon. Există mai multe cauze, precum războiul tarifelor, dar și prețurile mici la cereale, care îi fac pe fermieri să se abțină de la achiziții. Ieri, joi – 24 aprilie, ureea costa 390 dolari/tonă.

    Prețurile cerealelor țin pe loc scumpirile la îngrășăminte. Preț pe tonă la azotoase

    Prețurile la îngrășăminte se schimbă cu greu după Paște. Fermierii nu mai au nevoie de vechea campanie. În același timp, producătorii și distribuitorii de îngrășăminte se abțin de la cotarea prețurilor pentru noul sezon. Contextul? Consecințele imprevizibile ale războiului comercial mondial și posibilele tarife pentru prețurile îngrășămintelor și comerțul cu îngrășăminte, potrivit Agrarheute.

    În același timp, totuși, euro, care s-a apreciat recent foarte puternic la peste 1,15 dolari uneori, a redus considerabil costul de cumpărare a îngrășămintelor pe piața mondială și a oferit astfel comercianților europeni de îngrășăminte noi posibilități de reducere a prețurilor.

    În plus, prețurile gazelor au scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, ceea ce a redus semnificativ costurile de producție pentru industria europeană a îngrășămintelor și oferă astfel și noi oportunități de reducere a prețurilor.

    Citește și: Prețurile cerealelor după Paști. Grâul se ieftinește din cauza euro

    Înainte de Paște, situația comercianților și importatorilor de îngrășăminte s-a mai relaxat, deoarece SUA suspendase inițial majoritatea tarifelor anunțate timp de 90 de zile. Pe de altă parte, însă, rămâne incertitudinea cu privire la viitoarea posibilă dezvoltare a pieței îngrășămintelor.

    Privind prețurile actuale de pe piața mondială pentru uree (ca cel mai important indicator al prețurilor azotului) cu expediere în aprilie – și aici, la cel mai important furnizor european, Egiptul – prețurile oferite în portul de export FOB pe 24 aprilie a fost de 390 dolari pe tonă, ceea ce este cu 2 dolari mai scump decât înainte de Paște. Pentru luna mai, cotațiile de preț sunt de 382 dolari, cu 8 dolari mai mari decât înainte de Paște – dar cu 8 dolari mai mici decât pentru aprilie.

    Din marile porturi de export din Orientul Mijlociu, ofertele de preț pentru livrarea în aprilie au fost ieri, joi –  24 aprilie, la 385 dolari pe tonă, cu 6 dolari mai mari decât înainte de Paște. Pentru luna mai, ureea costă și 385 dolari pe tonă în porturile de încărcare din Orientul Mijlociu, iar pentru iunie, ofertele de preț sunt cu 377 dolari pe tonă – cu 12 dolari mai mult decât înainte de Paște.

    Fermierii nu își permit îngrășăminte scumpe (foto: freepik.com)

    Fermierii refuză să cumpere îngrășăminte scumpe din cauza prețurilor la cereale

    În Germania și Europa, sfârșitul campaniei și nevoia retailerilor de a-și pregăti depozitele pentru noul sezon a dus la reduceri de preț pentru livrare imediată. Cu toate acestea, producătorii și comercianții cu amănuntul rămân precauți cu privire la noua campanie. Oficial, aproape că nu sunt anunțate prețuri noi la îngrășăminte.

    Citește și: Președintele FAPPR, Theodor Ichim – acord semnat pentru o fabrică ce va produce 250.000 de tone de îngrășăminte pe an

    Prețurile menționate variază, de asemenea, foarte mult, iar incertitudinea rămâne ridicată pe toate palierele pieței. Principala problemă pentru comercianții de îngrășăminte este că este puțin probabil ca fermierii să accepte prețuri mai mari la îngrășăminte, având în vedere scăderea prețurilor la cereale. Impact major asupra pieței va avea și eventuala aplicare a tarifelor pentru îngrășămintele rusești de către Comisia Europeană.

    Ceea ce este clar, însă, este că scumpirile la îngrășăminte vor reduce cererea fermierilor și vor scădea semnificativ achizițiile și vânzările. După Paște, prețurile la CAN, uree și azotat de amoniu au rămas aproape neschimbate, în principal pentru că prețurile de pe piața mondială la uree au continuat recent să crească (moderat).


    Te-ar mai putea interesa

    Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Oficial din guvernul Poloniei: ”Vrem să închiriem un port la Marea Neagră”

    Ultimele știri

    Weekend cu furtuni și vijelii: Mai bine de jumătate de țară intră sub alertă de ploi torențiale. HARTA județelor vizate Prețurile cerealelor țin pe loc scumpirile la îngrășăminte. Fermierii evită să facă achiziții scumpe Rabla pentru termopane. Românii vor primi bani pentru a înlocui ferestrele vechi cu unele care izolează mai bine