Misiune imposibilă la APIA. Zeci de mii de fermieri riscă să își piardă subvențiile


Fermierii riscă să piardă subvențiile în acest an dacă nu respectă termenul limită de 30 mai pentru depunerea cererii de plată la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Deja directorii din teritoriu atrag atenția că fermierii au depus mai puține cereri comparativ cu 2024 și reamintesc că în campania din 2025, agricultorii nu vor mai putea depune cereri după termenul limită cu penalități de întârziere de 1% pe zi. Agrointeligența – AGROINTEL.RO face un apel către conducerea APIA să mobilizeze centrele pentru preluarea cererilor după un program prelungit, inclusiv în weekend, având în vedere că mini-vacanțele de Paște și 1 Mai au ”răpit” din totalul zilelor în care fermierii puteau să își înregistreze cererile.
Caz concret: Bihor. Doar jumătate dintre fermierii bihoreni care au obținut anul trecut ajutor financiar prin intermediul APIA și-au depus până la data de 5 mai cererea de subvenții. Situația se reflectă și la nivel național din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO iar la ultima informare efectuată cu privire la cererea de plată, APIA nu a făcut nicio referire la numărul de fermieri care au depus formularul pentru subvenții.
Citiți și: Fermierii mai au fix o lună pentru a cere subvențiile APIA. Probleme cu aplicația AGI?
„La APIA Bihor, în perioada 3 martie – 5 mai 2025, au fost depuse doar un număr de 17.906 cereri pentru o suprafață de 81.509,68 hectare, adică doar 55,68% din numărul de cereri de plată depuse în 2024 (32.161) pentru o suprafață de doar 25,66% (317.703,57 hectare în 2024)”, a anunțat, astăzi, marți – 6 mai, directorul Centrului Județean APIA Bihor, Ioan Sorin Roman, conform ebihoreanul.ro.
Directorul APIA Bihor a atras atenția că perioada de depunere a cererilor va expira la sfârșitul acestei luni. Spre deosebire de anii anteriori, începând cu campania din 2025, fermierii nu vor mai putea depune cereri după termenul limită cu penalități de întârziere de 1% pe zi.
„Pentru a nu ajunge în situația ca unii fermieri să nu poată depune cererile de plată, adresăm rugămintea fermierilor să respecte programările transmise, iar UAT-urilor de a transmite, în regim de urgență, adeverințele fermierilor către Centrele locale sau Centrul județean APIA Bihor la care sunt arondate, conform listelor care le-au fost puse la dispoziție”, a solicitat Roman.
Reprezentanții APIA se așteaptă pentru perioada următoare la aglomerație la ghișeele de preluare a cererilor având în vedere că până la termenul limită mai sunt doar 18 zile lucrătoare. Asta înseamnă că angajații agenției vor trebui să preia în medie peste 700 de cereri pe zi.
Citiți și: Șefa APIA – apel urgent către fermieri! Termen limită pentru subvenții!
APIA a evitat să informeze câți fermieri au depus cereri de plată
În cel mai recent comunicat, remis pe ieri, luni – 5 mai, APIA nu a informat care este situația privind depunerea cererii de plată. În schimb, a subliniat că îi asigură pe fermieri de întregul prijin, pentru respectarea termenului limită de 30 mai 2025, inclusiv, și îi invită la centrele APIA pentru depunerea cererilor de plată în campania 2025.
Până în prezent nu este clar cum ”merge” campania 2025, dacă fermierii sunt în grafic sau nu, singura informare pe acest subiect fiind făcută la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO în luna aprilie. Din datele furnizate atunci reiese că de la începutul campaniei – 3 martie și până la 11 aprilie au fost depuse 328.242 cereri, reprezentând aproximativ 45,03% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar, cu suprafață realizată de 1.190.919,69 ha. Având în vedere diferența mare dintre numărul de fermieri/cereri și suprafața depusă reiese că cifrele acoperă în mare parte fermele mici dacă luăm în calcul că în campania 2024 numărul final de cereri a fost pentru 9.962.885 milioane hectare.
Reamintim că anul trecut, în campania 2024, în perioada 4 aprilie – 12 iunie au fost depuse 730.395 cereri de plată pentru o suprafață de 9.962.885 milioane hectare.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO face ape la conducerea APIA să ia în calcul prelungirea programului de lucru și în zilele de week-end, pentru a veni în sprijinul fermierilor. Până pe data de 30 fermierii mai au la dispoziție exact 18 zile lucrătoare.