• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cererea unică pentru subvenții 2015. Cornel Stroescu: O să duc la APIA un portbagaj de hârtii. Victor Chivu: 70-80% dintre fermieri nu vor apuca să-și depună actele

    agrointeligenta.ro -

    Depunerea cererii unice pentru plățile directe aferente anului 2015 continuă să fie blocată pentru partea de declarare a activității în zootehnie. În același timp, se pare că și înregistrarea datelor despre explotația vegetală este problematică întrucât întocmirea formularelor nu a ținut cont de problemele reale cu care se confruntă agricultorii în teren.

    Despre aceste chestiuni am discutat cu Victor Chivu, unul din marii fermieri ai județului Teleorman, care se teme de faptul că marea majoritate a fermierilor, care au numeroase contracte de arendă, nu vor putea să-și completeze cererea unică pentru a primi subvenția pe hectar.

    Victor Chivu

    ”Au impus niște condiții draconice”

    “Eu cred că peste 70-80% din fermierii români nu vor reuși să depună cererea pentru a primi subvenția pe hectar. Pentru toate problemele pe care le întâmpinăm, la completarea cererii, trebuie să le mulțumim “specialiștilor de la MADR și APIA” care au impus niște condiții draconice, care nu au nici o legătură cu realitatea cu care se confruntă un fermier zi de zi. Toate aceste inadvertențe au tot fost sesizate și discutate la minister, și aici mă refer la digitizare și în mod special la schimburile de terenuri”, a declarat pentru Agrointeligența Victor Chivu.

    Schimburile de terenuri, cea mai mare problemă

    Din 1991 și până astăzi au fost făcute schimburi de terenuri între fermieri. Absența proprietarului de drept și fărâmițarea excesivă a pământului contribuie la imposibilitatea fermierilor de a dovedi schimburile pe care le-au efectuat.

    ”Cum să reconstitui proprietatea dacă cel care a moștenit terenul nu știe câte schimburi au fost făcute? Trebuie să mergi la APIA și să declari suprafața eligibilă pe care o lucrezi conform titlului de proprietate și blocului fizic. Titlul de proprietate cred că îl deține marea majoritate a proprietarilor, dar blocul fizic, în care s-a lucrat inițial pământul, nu se mai știe de 25 de ani. Sau ai varianta de a da o declarație pe propria răspundere în fața notarului sau secretarului primăriei. Eu îi întreb pe cei de la MADR cum îl iau eu pe cetățeanul de 80 de ani să-l duc în fața notarului să declare unde a lucrat terenul în urmă cu 25 de ani?”, explică fermierul din Teleorman, motivul pentru care crede că marea majoritate a fermierilor nu vor beneficia de subvenția pe hectar.

    De-a lungul timpului, Victor Chivu le-a transmis celor de la MADR că dorește să le ofere o excursie de trei zile, pe cheltuiala lui, la exploatația pe care o deține în județul Teleorman. A luat această decizie pentru ca cei care sunt responsabili de viitorul agriculturii românești să vadă realitatea din teren, nu din spatele unui birou.

    1.580 de drumuri pentru 1.580 de contracte de arendă

    “Nu am fost să completez cererea unică, eu am o situație mai delicată, am 1.580 de contracte de arendă, din care 200-300 de contracte sunt pe câte 6-8 arii, să iau fiecare persoana în parte pentru a declara pe propria răspundere suprafața pe care o are în arendată la mine ar însemna să fac 1.580 de drumuri la primărie sau la un notar. Nu știu ce voi face până la urmă”- Victor Chivu, fermier din județul Teleorman.

    Cornel Stroescu

    În aceeași situație se află și Cornel Stroescu, fermier în Mehedinți și președinte interimar al Camerei Agricole Naționale. Acesta a declarat pentru publicația Informația de Severin că a purtat discuţii la Ministerul Agriculturii pe această chestiune şi speră că problema se va îndrepta cât mai curând.

    ”Era de ajuns un tabel centralizator”

    „Au am 1000 de arendatori, ceea ce ar însemna să vin aici cu un portbagaj de hârtie şi să-l depun la APIA. Gândiţi-vă cât îi va trebui unui lucrător de la APIA să controleze atâtea hârtii. Era de ajuns un tabel centralizator, aprobat de primărie, adeverinţă pe propria răspundere, copie de la Registrul Agricol şi era totul simplificat, exact cum este şi în alte ţări”, a declarat Cornel Stroescu, care este preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi.

    Probleme au fost şi în privinţa schimburilor de teren, care iniţial nu se puteau valida decât în faţa notarului, ceea ce însemna costuri foarte mari pentru fermieri.

    „Am avut întâlniri la Ministerul Agriculturii în legătură cu schimburile de teren, cu registrul agricol, cu contractele de arendă. Le-am explicat celor de la Ministerul Agriculturii că semnarea acestor documente la notar era o aberaţie, noi nu schimbăm proprietatea, schimbăm folosinţa terenului, vrem să comasăm terenurile, să lucrăm mai eficient”, a mai spus Cornel Stroescu.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor