Prășitul culturii de floarea-soarelui – beneficii


Benecifii ale prășitului la cultura de floarea-soarelui. Oleaginoasa are o tehnologie agricolă specifică – de la tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor, la irigat și fertilizat. Nu este de neglijat nici prășitul, care aduce foarte multe avantaje culturii și, implicit, crește randamentul și sănătatea plantelor.
Fiecare lucrare de prășit realizată corect aduce un plus de sănătate și productivitate culturii de floarea-soarelui. Prășitul nu este doar o lucrare mecanică – este un pas strategic care poate face diferența între o cultură bună și una excepțională, potrivit Crops Distribution.

Prășitul culturii de floarea-soarelui – beneficii
Iată care sunt avantajele obținute din prășit la cultura de floarea-soarelui:
- Combaterea buruienilor
– Prășitoarea distruge buruienile dintre rânduri fără substanțe chimice.
– Reduce competiția pentru apă, lumină și nutrienți.
– Buruienile tinere sunt ușor eliminate în faza de 2–4 frunze a culturii. - Aerisirea și afânarea solului
– Solul este aerat în stratul superficial (unde rădăcinile sunt active).
– Se previne formarea crustei după ploi – foarte important pentru oxigenarea rădăcinilor.
– Favorizează pătrunderea apei și reduce evaporarea.
Citește și: Erbicid eficient pentru buruienile din cultura de floarea-soarelui
- Stimularea creșterii plantelor
– După prășit, plantele primesc un „boost” de dezvoltare, mai ales în stadiile timpurii (6–8 frunze).
– Prășitul poate înlocui o parte din fertilizarea superficială, prin mineralizarea azotului din sol. - Reduci costurile cu erbicidele
– Dacă prășitul se face corect și la timp, poți reduce sau chiar evita aplicarea erbicidelor postemergente scumpe.
– Este un avantaj major mai ales în anii secetoși sau pe terenuri cu infestare moderată. - Flexibilitate și eficiență
– Prășitoarea se poate adapta la lățimea rândurilor și se poate folosi ușor cu tractoare mici sau medii.
– Poți folosi prășitoare cu fertilizare integrată, economisind timp și motorină.
Citește și: Prășitul termic – cum sunt arse buruienile la cultura de porumb din fermele Silvania Bio
Pe lângă informațiile despre avantaje, e bine de știut că există și anumite aspecte la care fermierii să fie atenți:
- Prășitul nu se realizează pe solul prea umed. În caz contrar, solul se poate compacta, ceea ce poate afecta plantele.
- Prășitul nu se face prea adânc, ca să nu se deterioreze rădăcinile. Adâncimea recomandată este de 4-6 cm.
- Prășitul nu se face atunci când floarea-soarelui este prea mare deoarece se pot rupe plantele sau se pot răni tulpinile.