• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hoții au furat stâlpii metalici dintr-o cunoscută podgorie din zona Moldovei

    Violina Gorcinschi -

    O populară plantație de viță de vie, luată cu asalt de hoți. Unul dintre cele mai cunoscute branduri de vinuri din zona Moldovei, Crama Gamma, din Iași, se confruntă cu o problemă majoră: furturile în serie. După investiții cu fonduri europene și muncă asiduă, noaptea, hoții pătrund pe plantațiile lui Marian Olteanu, unul din proprietarii brandului, și fură spalierii metalici. Prejudiciul nu este reprezentat doar de spalierii respectivi, ci și de pierderile în cultură cauzate de lipsa acestora.

    În ultimele luni, hoții au pătruns de mai multe ori în plantațiile aflate în comuna Bârnova și au furat zeci de șpalieri metalici folosiți la susținerea butucilor de vie. Faptele s-au săvârșit în timpul nopții, iar urmele de căruță și bălegar lăsate în urmă par să indice o operațiune repetată de către aceeași hoți, relatează Ziarul de Iași.

    O populară plantație de viță de vie din Iași, vizitată regulat de hoți. Prejudicii uriașe pentru Crama Gamma

    Furturile din cultura de viță de vie a Cramei Gramma au fost semnalate poliției. Cazul a fost luat în vizor de polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Iași, care au fost sesizați prin 112 în dimineața zilei de 9 iulie.

    „La data de 09.07.2025, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Iași au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că persoane necunoscute i-ar fi sustras mai mulți șpalieri metalici de pe un teren, din comuna Bârnova. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, ocazie cu care au constatat că în perioada 08–09.07.2025, persoane necunoscute ar fi sustras de pe o parcelă de teren cultivată cu viță de vie, situată în comuna Bârnova, mai mulți șpalieri metalici folosiți la sistemul de susținere a culturii, creând un prejudiciu de 10.000 lei. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea situației de fapt, identificarea autorilor și luarea măsurilor legale care se impun”, au declarat reprezentanții Poliției Iași.

    Citește și: Act de vandalism, în pragul Festivalului Tărâmul Mov! O producătoare de lavandă și-a găsit tufele distruse și aruncate în câmp

    Viticultorul Marian Olteanu, de la brandul Gamma, se plânge că nu e prima dată când este vizitat de hoți. Este al treilea furt raportat în ultimele luni.

    „Au venit cu căruța, se văd urmele prin vie. Au smuls tot ce au prins și au fugit. Au lăsat în urmă bălegar de la cai. De la celălalt furt, am montat stâlpii pentru camere video, însă nu au venit camerele comandate, încă”, a declarat Marian Olteanu, unul din proprietarii brandului Gramma, arătând vizibil frustrat urmele lăsate în teren.

    Furturile sunt devastatoare pentru producători pentru că plantația afectată face parte dintr-o investiție în valoare de circa 300.000 de euro, finanțată cu fonduri europene. Este vorba despre o suprafață de 5 hectare, plantată recent cu viță de vie, care ar urma să intre pe rod abia peste doi ani.

    „Dintr-o altă parcelă ne-au furat în urmă cu ceva timp și șpalierii din beton. Ne-am săturat de hoți. Paguba este mare deoarece butucii de vie sunt foarte mici, iar dacă sunt furați șpalierii, aceștia mor rapid. Trebuie cumpărați alți butuci, apoi trebuie plantați și iar montați șpalieri, deci bani mulți, de la noi”, a adăugat viticultorul.

    Furturi în serie în vie. Viticultorii nu pot justifica pierderile la UE

    Crama Gramma a investit constant în extinderea și modernizarea plantațiilor, conform standardele europene. Din cele 20 de hectare cultivate în prezent, o parte sunt vii bătrâne, de peste 60 de ani, iar restul – terenuri nou plantate, întreținute după tehnologii moderne. Fiecare element, de la stâlpii de susținere până la sistemele de irigare, trebuie justificat în fața autorităților care monitorizează utilizarea fondurilor europene.

    „Noi trebuie să înlocuim pe cheltuiala noastră tot ce se fură, pentru că UE cere ca lucrările să fie finalizate conform proiectului. Dar dacă hoții vin, distrug tot și noi reparăm iar, din ce bani? Sunt pierderi greu de acoperit”, au explicat reprezentanții cramei.

    Oamenii legii au început cercetările pe teren și încearcă să identifice făptuitorii cu ajutorul camerelor de supraveghere ale imobilelor din zonă.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum protejăm găinile de caniculă pentru a menține producția de ouă Livrare istorică: Ultima combină New Holland CR10.90 produsă vreodată a ajuns într-o fermă din România! CNAIR: Camioanele care transportă cereale, rapiță sau legume din câmp – exceptate de la restricțiile de circulație pe caniculă!

    Ultimele știri

    Reuters: Fermierii cumpără din ce în ce mai multe pesticide de contrabandă, pentru a-și reduce costurile Termene pentru fermierii afectați de secetă – 1 august la culturile de toamnă, 15 octombrie la cele de primăvară Informații utile de la FMC Agro Romania, privind zborul dăunătorului Cydia pomonella, generația a II-a