Combinatul de îngrășăminte Azomureș – investiție de milioane cu bani din PNRR


Proiect eco la Azomureș. Producătorul de îngrășăminte chimice Azomureș lucrează la un proiect prin care se urmărește eficientizarea utilizării energiei și reducerea gazelor cu efect de seră. Acesta este cofinanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și valorează peste 16 milioane de lei. Se preconizează că proiectul va fi finalizat la finalul acestui an.
Compania Azomureş a anunţat, ieri, miercuri – 9 iulie, că implementează un proiect de eficientizare energetică a proceselor la gospodăria de apă recirculată, în valoare totală de peste 16 milioane de lei, cofinanţat prin PNRR, prin care se va reduce atât consumul de energie, cât şi nivelul gazelor cu efect de seră cu câte 33%, raportează stiripesurse.ro.

Proiect eco la Azomureș. Investiții de 16,2 milioane de lei
Azomureș se aliniază standardelor de protecție a mediului. Obiectivul este reducerea consumului de energie printr-o utilizare mai eficientă și reducerea poluării.
Citește și: Premierul Ciolacu confirmă: Romgaz vrea să preia Azomureș. Susțin total proiectul!
”Valoarea totală a proiectului este de 16.191.010,10 lei cu TVA, din care 13.605.891 lei fără TVA, iar valoarea maximă eligibilă nerambursabilă (valoarea finanţării solicitate) este de 5.689.095,00 lei şi valoarea eligibilă a cheltuielilor care se acoperă din contribuţia proprie a beneficiarului este de 7.781.524,00 lei. Obiective specifice ale proiectului: Reducerea consumului de energie pe perimetrul energetic identificat cu 33%, respectiv 3.369,878 MWh pe an. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe perimetrul energetic identificat cu 33% respectiv 1.088,47 tCO2 pe an. Reducerea intensităţii energetice a activităţii identificate pe conturul energetic cu 0,00011 tep/mii lei”, a arătat Azomureş într-un comunicat de presă.
Compania a precizat că prin proiectul ”Eficientizarea energetică a proceselor din cadrul gospodăriei de apă recirculată la Azomureş SA” contribuie la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR – Componenta C6. Energie, măsura de investiţii I.5 Asigurarea eficienţei energetice în sectorul industrial.
Contractul de finanţare a fost semnat în luna septembrie 2024, finalizarea proiectului fiind prevăzută pentru sfârşitul acestui an.