Alertă ANM: Cod galben de furtuni, vijelii și grindină – județele sub alertă


Cod galben de furtuni, vijelii și grindină. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben privind fenomene de instabilitate atmosferică, furtuni, averse torențiale, grindină, vânt puternic. Codul este în vigoare astăzi, miercuri – 16 iulie și este valabil pentru Transilvania, Moldova, local în Maramureș și nordul Munteniei, precum și pentru cea mai mare parte a zonei montane. Între timp, în intervalul 16-17 iulie, valul de căldură continuă să persiste în sudul țării.
Caniculă și furtuni la jumătatea lunii iulie. Meteorologii informează că România este în continuare afectată de căldură, dar și de vreme instabilă. În sudul țării, temperaturile maxime vor ajunge la 34-37 de grade Celsius, cu nopți tropicale și temperaturi minime de 19-22 grade. În mai multe județe, astăzi vremea se strică și vine cu ploi, vijelii, descărcări electrice etc.
Atenționare meteorologică – 16-17 iulie
Cod galben
Interval de valabilitate: 16 iulie, ora 10 – 17 iulie ora 10
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic
Miercuri, valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și a Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, unde va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34…37 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime de 19…22 de grade.
Citește și: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Căldura și seceta continuă și la început de august

Atenționare meteorologică – 16 iulie
Cod galben
Interval de valabilitate: 16 iulie, ora 10 – 16 iulie, ora 22
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
În Transilvania, Moldova, local în Maramureș și nordul Munteniei, precum și în cea mai mare parte a zonei montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50…70 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40…60 l/mp.
Perioade cu instabilitate atmosferică accentuată vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.
