Un uriaș abator de porci, cu capacitate de 3 milioane de capete, se construiește în sudul României


Cel mai mare abator de porci din sud-estul Europei este în construcție în zona de sud a României, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acest abator va avea o capacitate de sacrificare de 3 milioane de capete, generând aproximativ 1.200 de locuri de muncă directe și încă 2.500 de locuri de muncă pe zona orizontală.
Florin Barbu a anunțat că cel mai mare abator din sud-esul Europei se află în lucru în zona de sud a țării, unde au fost dezvoltate numeroase ferme de suine. Investiția este susținută prin fonduri europene și scheme de ajutor de stat, iar infrastructura rutieră modernizată (drumul expres Craiova – A1) facilitează accesul către export, respectiv către portul Constanța. Acest proiect este parte dintr-un program mai amplu de creștere a autosuficienței României în sectorul porcin, cu obiectivul atingerii unui procent de 100% în următorii doi ani.
Cel mai mare abator de porci din sud-estul Europei este în construcție în zona de sud a României
Florin Barbu a anunțat că abatorul de porci din sudul țării se află în construcție/montaj și va avea o capacitate pentru sacrificarea a 3 milioane de capete.
”Suntem în construcții/montaj, cu cel mai mare abator de porci din sud-estul Europei, de 3 milioane de capete. Se află în zona de sud a țării. unde s-au dezvoltat foarte multe ferme de porci. Vor fi create 1200 de locuri de muncă și încă 2500 pe zona orizontală din acest abator. Stăm foarte bine și din punct de vedere al transportului, avem drumul expres realizat de la Craiova până în A1, până-n Pitești, A1 până la A0 și poate să plece spre centura de sud și poate să plece către Constanța direct în port”, a spus ministrul la DcNews.ro.
Citiți și: Guvernul belgian cumpără ferme de porci pentru a le desființa
Florin Barbu: România are un grad de autosuficiență de 62 % în sectorul porcin
Florin Barbu a explicat că sectorul de creștere a porcilor a înregistrat progresele astfel că s-a ajuns la un grad de un grad de autosuficiență de 62%, respectiv de 80% dacă se adaugă și suinele crescute în gospodării.
”Nu sunt probleme cu exporturile, noi și anul trecut, în anul 2024, în sector ovin am exportat peste 5 milioane de ovine și peste 200 de milioane de pui cu eticheta cea mai curată din Uniunea Europeană (UE). La porc, am ajuns undeva la 62%, cu gospodăria țărănească, gradul de autosuficiență este de 80%. Mai avem nevoie de 3 milioane de porci în România, program pe care l-am deja creionat la Ministerul Agricultului și am prinse creditele de angajament pentru realizarea acestui program, astfel încât singurul sector unde nu avem grad de autosuficiență în România este sectorul de porc. Dar cu aceste investiții în maxim 2 ani, și la porc putem să avem grad de autosuficiență de 100% în zona industrială, gospodăria populației nu este luată în calcul”, a punctat ministrul.