Laurențiu Filipescu, crescător de capre: ”Vând brânza cu 45 lei/kg și laptele cu 15 lei/litru, dar livrez la ușa clientului”


Laurențiu Filipescu este un tânăr crescător de animale, proaspăt intrat în această breaslă, care împreună cu soția au renunțat la serviciu pentru a se ocupa integral de capre. Cu un efectiv de caprine în creștere, cei doi tineri și copiii lor își doresc să fie cât mai aproape de natură și să-și producă singuri hrana de zi cu zi, pe care s-o distribuie și altor doritori implicându-se în tot ce înseamnă creșterea animalelor, deci zootehnie.
Fermierul Laurențiu Filipescu deține un efectiv de 91 de capre, din Dragomirești Vale, județul Ilfov, aflat la început de drum. A reușit să achiziționeze animalele în mai multe tranșe, cu bani împrumutați de la socrul său. Deocamdată a investit în ferma sa 12.000 de euro, dar visul său este de a-și mări ferma cu alte câteva exemplare.
Citiți și: Idei de afaceri în agricultură: Rase de capre pentru lapte și carne

Tânărul fermier deține o fermpă de capre din trei rase diferite
Laptele pe care caprele din rasele Alpină Franceză, Anglo Nubiană și Carpatină, îl produc ajunge la cumpărător prin livrare directă, în județul Ilfov și în București. La fel și brânza praospătă de capră, după cum a declarat Laurențiu Filipescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Acum avem pe lactație 87 de capre din 91. Noi ne aflăm la început de drum. Am încercat acum un an de zile cu 30 de capete, dar lucram amândoi și nu a fost bine, motiv pentru care le-am vândut. Am rămas, totuși cu gândul de a ne apuca din nou să creștem capre, iar acum două luni am renunțat la serviciu și am pus proiectul în practică. Casprele sunt achiziționate din patru județe diferite și urmează ca ele să se adapteze, acum nu sunt la capacitate maximă. Momentan am primit le ținem pe o luncă, am fost la domnul primar și mi-a spus că le pot paște pe islaz, dar nu voi putea face o construcție așa cum îmi doream, o construcție provizorie ca un saivan”, a menționat fermierul ilfovean.

Laptele și brânza de capră, livrate la ușile clienților din București și Ilfov
Laurențiu Filipescu își vinde marfa direct din fermă sau în zonele apropiate, preferă să o livreze el cumpărătorilor. Sticla de lapte de doi litri o vinde cu 30 de lei, iar kilogramul de brânză cu 45 de lei.
”La început am dat brânza cu 40 de lei, fără să facem o introspecție a pieței, dar apoi am văzut că atât costa prin părțile de sus ale țării, pe la Sibiu, am făcut-o 45 de lei/kg pentru că eu o las la ușa clientului. Laptele deocamdată îl avem la sticle de 2 litri și costă 30 de lei, dar ne gândim să îl vindem și la un litru”, a specificat tânărul crescător de caprine.

Laurențiu Filipescu: O parte dintre cumpărătorii de lactate preferă supermarketurile în detrimentul producătorilor autohtoni
Crescătorul de animale consideră că producătorii români ar trebui să fie prima opțiune a cumpărătorilor. Dincolo de rafturile magazinelor, hrana din ferma de la țară vine cu un plus de sănătate și de prospețime.
”Piața lactatelor este destul de dezvoltată. Marfă este, dar oamenii preferă un produs mult mai scump de la cei care merg și iau de la angrouri, dar vând mai scump, că au și ei adaosurile lor. Ei cred că, cu cât produsul este mai scump, cu atât este mai bio, iar o parte dintre ei preferă supermarketurile. Noi am plecat cu 25 de capre, aveam lactație de 50 de litri la zi la ele, nu aveam materie primă câtă cerere aveam. Atât timp cât produsul este curat, de calitate, este perfect. Am ales să distribui eu marfa, în fiecare seară plec cu laptele și brânza la doritori. Mulți iau lapte și își fac acasă brânză dulce pentru copii, pun și la prins”, a menționat Laurențiu Filipescu.
Citiți și: Bulgaria a interzis colectarea laptelui de oaie și de capră din regiunile cu focare de variolă ovină

Tânărul fermier a mai declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că investiția inițială în fermă a fost de 12.000 de euro, bani pe care i-a avut de la socrul său care lucrează în străinătate. Laurențiu Filipescu își dorește să se extindă, însă este conștient că deocamdată trebuie să se implice pentru a face ca acest agrobusiness să fie cât mai rentabil.
Cei care vor lapte și brânză proaspete, direct din fermă, pot accesa pagina de Facebook – Gustul țărănesc, acolo unde vor putea să vadă și mai multe detalii despre business-ul lui Laurențiu Filipescu.