• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce culturi se înființează primăvara: Pregătirea solului pentru semănat și primele fertilizări în câmp

    agrointeligenta.ro -

    Culturile de primavară ocupă aproximativ 70% din suprafața arabilă a României, existând, astfel un interes justificat pentru reușita acestor investiții agricole.

    Terenul din câmp a fost fie arat din vară sau din toamnă și are un strat bine mărunțit și nivelat, fie a fost arat toamna târziu sau în zilele mai calde de iarnă, fără mărunțirea resturilor vegetale, deci cu suprafețe denivelate. O altă categorie de terenuri este cea în sale solul nu a fost arat.

    Fermierii au la dispoziție culturi care germinează ușor, la 1-5 grade Celsius, dar au nevoie de o uminiditate crescută în sol. Aceste plante – numite din ecopca I se însămânțează primăvara timpuriu, chiar în mustul zăpezii unele dintre ele, fiind vorba despre mazăre, orz, orzoaică, in, lucernă sau sfeclă de zahăr.

    A doua categorie de culturi, cele din epoca II –porumbul, soia, floarea-soarelui sau fasolea au nevoie de temperaturi mai ridicate în sol pentru a germina (7-10 grade Celsius, chiar mai mult).

    Cum se pregătește terenul agricol pentru sămănat

    Starea terenului este cel mai important factor în analiza modului în care el este pregătit pentru semnat. Ca și obiective principale, se va dori să avem cât mai puține treceri pentru a nu tasa solul, să nu răscolim pământul pentru a nu pierde apa prin evaporare și să mobilizăm solul numai până la adâncimea la care se încorporează sămânța.

    Pentru culturile din epoca I se recomandă folosirea unor suprafețe bine lucrate și care au intrat în iarnă mărunțite și nivelate. ”Înainte de semănat este suficientă o lucrare cu grapa cu colți reglabili care mobilizează solul la suprafață, iar brăzdarele semănătorii pot pătrunde ușor la adâncimea la care se încorporează sămânța”, explica într-una dintre lucrările sale profesorul în agronomie și cercetătorul dr. ing. Vasile Popescu.

    În cazul unor ierni care au produs o tasare a stratului de la suprafața solului, se recomandă executarea lucrării cu combinatorul, până la adâncimea de semănat, cu care ocazie se poate efectua și încorporarea erbicidelor.

    Suprafețele lucrate corespunzător din toamnă și destinate însămânțării culturilor din epoca a II-a, în situatia în care până în momentul însămânțării încep să se îmburuieneze, se vor lucra cu grapa cu colți reglabili, iar in preajma semănatului se lucrează cu combinatorul, cu care ocazie se pot încorpora și erbicidele.

    ”Dacă terenul nu se îmburuienează până în preajma semănatului, nu este indicat să se intre pe teren. Stratul de la suprafața solului se usucă și constituie un tampon care nu permite apei să se piardă prin evaporare”, atrăgea atenția doctorul Popescu.

    Doar în ziua semănatului se va pregăti patul germinativ cu combinatorul. Terenurile arate târziu și de calitate slabă se vor lucra în ferestrele iernii sau la desprimăvărare, imediat ce se poate intra pe teren, cu grapa cu discuri prevăzută cu lamă nivelatoare și în agregat cu grapa cu colți reglabili, cu care ocazie se asigură mărunțirea și nivelarea solului.

    Ele vor fi destinate, cu precădere, însămânțării culturilor din epoca a II-a, cu care ocazie se va pregăti patul germinativ, până la adâncimea de semănat, cu combinatorul.

    Cum se lucrează terenul tasat și îmburuienat

    ”Situația cea mai puțin dorită este atunci când la ieșirea în primăvară terenul este încă nearat. În acest caz, dacă solul este tasat și foarte îmburuienat va trebui să fie arat la 18-20 cm, când are umiditatea optimă, cu plugul în agregat cu grapa stelată.

    În cazul în care terenul nu este tasat și îmburuienat, arătura se recomandă a se efectua numai până când, în timpul nopților, apar temperaturi sub zero grade pentru a beneficia de fenomenul de îngheț-dezgheț care este benefic pentru însușirile solului”, arata prof. dr. Vasile Popescu.

    Altfel, lucrarea de bază a solului se va efectua cu grapa cu discuri. Arătura efectuată primăvara târziu, pe lângă faptul că provoaca mari pierderi de apă prin evaporare, va întarzia mult și lucrarea de semănat.

    Fertilizarea cu azot

    Înainte de executarea lucrărilor solului, se efectuează în prealabil lucrarea de fertilizare cu îngrășăminte chimice cu azot, în cazul că îngrășămintele cu fosfor s-au aplicat la lurarea de bază a solului. În caz contrar, se vor aplica îngrășăminte complexe cu azot, fosfor și, eventual, cu potasiu.

    Se are în vedere supravegherea în continuare a culturilor de toamnă și efectuarea intervențiilor necesare.

    Se încheie acțiunea de reparare a tractoarelor și mașinilor agricole, se procură sămânța necesară, care se condiționeaza și se pregătește pentru semănat.

    Se face proba mașinilor de semănat și se urmăreste declanșarea însămânțarii culturilor din epoca I.

    Foto: mareksamojeden.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!