• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Care sunt șansele României de a obține încă 6 luni pentru a cheltui toți banii din vechiul PNDR

    agrointeligenta.ro -

    Termenul pe care România îl are pentru accesarea fondurilor europene din vechiul PNDR expiră la finele acestui an, însă atât oficiali din Guvern, cât și europarlamentarii noștri au cerut Comisiei Europene să prelungească această dată limită cu încă 6 luni.

    Primul care a cerut comisarului Phil Hogan să permită României să continue absorbția din PNDR 2007-2013 a fost deputatul Liviu Harbuz. Acesta a primit un răspuns confuz din partea comisarului Phil Hogan aflat atunci în vizită la București. A fost apoi rândul ministrului Daniel Constantin care, în cadrul unei întâlniri oficiale la Luxemburg, pe 20 aprilie, i-a cerut lui Hogan să analizeze cererea oficială a României, dar și altor alte 10 state europene, de a beneficia de o prelungire cu șase luni a termenului până la care se încheie exercițiul bugetar pe agricultură. Ulterior, pe 27 aprilie, europarlamentarul român Daniel Buda, alături de un coleg europarlamentar din Bulgaria au semnat împreună o adresă către Hogan, solicitând același lucru. O premieră pentru politica românească la Bruxelles: toate forțele politice s-au unit pentru a obține o rată de absorbție mai bună pentru fermierii români.

    Ultima discuție pe această temă a avut loc chiar în această săptămână, potrivit eurodeputatului Daniel Buda care spune că ieri, marți – 5 mai, a avut loc o dezbatere în cadrul Comisiei de Agricultură, pe marginea scrisorii adresate Comisarului Phil Hogan, prin care liberalul solicita prelungirea perioadei de plăţi pe programul PNDR 2007-2013 cu încă 6 luni.

    Reprezentanții României au o poziție unitară și fermă

    ”În cadrul discuţiilor de la comisie, atât eu cât şi colegii de la PSD, Laurenţiu Rebega şi Viorica Dăncilă, am avut o poziţie fermă prin care am solicitat Comisiei să fie de acord cu această prelungire formulată de altfel de 11 state din cele 28. Reprezentantul Comisiei a manifestat disponibilitate de a discuta despre acest subiect, însă a ridicat o problemă legată de majoritatea dată de populaţia statelor membre care trebuie să fie de acord cu acest lucru, votul Germaniei fiind hotărâtor în cadrul procesului decizional. La nivelul PE vom încerca să avem discuţii cu colegii nemţi însă procesul decizional este destul de complex”, a scris Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

    Daniel Buda Europarlamentar

    Europarlamentarul susține că prelungirea este necesară în vederea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor pe care le avem la dispoziţie, fiind vorba de peste 2 miliarde de euro. ”Este important faptul că şi doamna Corina Creţu susţine această prelungire însă poate că domnul Victor Ponta ar fi mai de folos ţării dacă în loc să piardă vremea prin Emiratele Arabe, cheltuind zeci de mii de euro prin baruri, cum a mai făcut de altfel, s-ar ocupa cu adevărat de problemele României şi să îşi folosească agenţii de influenţă de la nivelul structurilor UE şi nu să îi blameze. Nu de alta dar s-ar putea ca unii să fie demotivaţi din cauza acuzaţiilor nedrepte din partea domniei sale. Bineînţeles că nu este cazul meu. Doar am fost coleg cu Victor Ponta aproape 4 ani în Comisia Juridică, şi ştiu ce poate. Sper în final ca cei care ocupă în mod vremelnic anumite poziţiii în urma unor procese democratice, să lucreze în folosul României şi nu împotriva ei”, a mai spus eurodeputatul PNL.

    Foto: Facebook.com/DanielBuda



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till