• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea primului laborator veterinar privat din zona Moldovei: Cu prețuri mult mai mici decât la stat, fermierii primesc rezultatul analizelor în 24 de ore!

    agrointeligenta.ro -

    Săptămâna trecută am ajuns la Bacău pentru a participa la o întâlnire a fermierilor organizată de compania Timac Agro România. Ocazie bună, am zis, să vizităm și primul laborator sanitar veterinar deschis în partea de nord-est a țării. Știam deja de Laborvet ca despre un proiect care a beneficiat de fonduri europene pentru a crește, iar vizita la punctul de lucru de lângă Bacău nu a făcut decât să ne confirme că în România avem încă oameni curajoși care nu se tem de monopolul de stat din domeniul în care activează.

    Laborvet este rodul muncii unei familii de specialiști: Sonia și Cristian Laurențiu Caragea, niciunul născut la Bacău, dar ambii purtați acolo de destin și profesie. Medic veterinar și actualmente doctorand în acest domeniu, dr. Sonia Caragea ne-a povestit că ideea unui laborator veterinar privat i-a venit lucrând la DSV Bacău și văzând cu ochii ei cât de mult complică sistemul de stat viața fermierilor și nu numai. ”Deja cunoșteam lumea din domeniu, cum se lucrează, când am primit o ofertă de la o companie de aparatură să mă ajute să deschid propriul laborator. Ne dădeau ei echipamentul în leasing, noi doar să punem la dispoziție un sediu corespunzător. Se întâmpla în 2009”, își aduce aminte medicul veterinar.

    Inițial, sediul laboratorului a fost deschis în Bacău, iar ulterior, în 2010, pentru a putea accesa fonduri europene, activitatea s-a mutat în mediul rural, pe o platformă industrială din comuna Hemeiuș.

    DSC_0424

    ”Am avut noroc cu acest parc industrial pentru că oferea toate utilitățile de care aveam nevoie pentru a funcționa exact așa cum ne doream. Când am ajuns noi aici eram printre primii și dacă ar fi să fac un calcul cât a costat investiția noastră inițială în laborator, aș estima între 50.000 și 70.000 de euro”, mai spune Sonia Caragea. La acești bani s-au adăugat încă aproape 85.000 de euro – fonduri europene nerambursabile printr-un proiect depus pe Măsura 312 – Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de micro-intreprinderi, cu procent de cofinanțare de % din valoarea totală.

    fonduri europene laborator veterinar

    Agricola Bacău și Carmolimp Brașov, printre clienți

    Din acel moment, Laborvet a început să se dezvolte în ciuda tuturor piedicilor legislative. A beneficiat de parteneri care au avut încredere într-un business privat făcut corect. ”Ne-a ajutat mult că am lucrat cu Agricola Bacău pentru fermele lor de păsări. Avem clienți mulți și pe partea de ferme de porci, dar la cele avicole este o cerere mai mare în zona noastră. Avem însă clienți atât din Bacău, cât și din Constanța, Sibiu sau Galați. Ne trimit prin curier rapid problemele recoltate de medicul fermei și noi le transmitem rezultatul”, ne-a povestit și Laurențiu Caragea.

    În afară de fermele Agricola Bacău, pe lista clienților laboratorului privat figurează și alte nume ”grele” din industrie: Kosarom, Carmolimp Bacău sau Gallina Rosso Suceava.

    Dr Sonia Caragea DSC_0447

    În ciuda faptului că fermierii preferă în continuare să lucreze cu DSV-urile, instituție care le și inspectează activitatea, familia Caragea spune că sunt tot mai mulți antreprenorii care au curajul să lucreze cu un laborator privat. ”Dacă nu ai nimic de ascuns, atunci oriunde ți-ai face analizele de laborator, rezultatele vor ieși conforme, la fel și controalele în fermă. Avantajul de a lucra cu un laborator privat cum este al nostru este însă în economia de timp și de bani pe care o face fermierul. La noi, aceleași servicii ajung să coste și de trei ori mai puțin, oferim pachete de servicii și emitem factură pe care fermierii nu trebuie să o plătească pe loc, așa cum se întâmplă la DSV-uri”, explică Sorina Caragea care ar fi avantajele unui crescător de animale să lucreze cu un laborator sanitar veterinar privat.

    Rezultatele analizelor vin și ele mai repede decât de la un laborator de stat unde se lucrează cu programări pentru unele servicii. ”La multe analize, transmitem rezultatul în ziua următoare prelevării probelor. Este vorba aici de detecția germenilor patogeni din alimente și hrana pentru animale unde folosim o metodă automată cu tehnologie recunoscută pe plan internațional care reduce timpul necesar analizelor de la 5- zile la 24 de ore!”, a declarat pentru Agrointeligența dr. Sorina Caragea.

    DSC_0443 DSC_0453

    Echipamente mai performante decât în laboratoarele de stat

    Față de DSV-uri, laboratorul privat dispune mereu de cea mai nouă tehnologie, așa că, uneori, colegii de la stat mai sună pentru a împrumuta anumite dispozitive care fie sunt insuficiente, fie chiar nu există în serviciul public.

    În domeniul Sănătatea Animalelor am adăugat din acest an analize serologice pentru boli infecțioase bacteriene și viral, analiza noxelor (gaze și pulberi) din aerul adăposturilor de animale – analize obligatorii la fermele care accesează fonduri europene. Mai avem și analize hematologice și biochimice pentru animalele de companie, facem profil metabolic pentru păsări, animalele de fermă și avem metode de diagnostic bacteriologic automatizat și antibiograme standardizate asistate de calculator”, explică dr. Caragea care sunt câteva din serviciile Laborvet Bacău.

    Ca și proiecte de viitor pentru laboratorul lor privat, soții Caragea plănuiesc să își consolideze și să își mărească portofoliul de clienți, concomitent cu obținerea celor mai noi certificări în domeniu.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații