Câte ferme au dat faliment de la începutul anului. Agricultura, mai afectată în 2025


Câte ferme au intrat în faliment de la începutul anului 2025, în România. Până la data de 16 septembrie, 89 de companii cu activitatea principală cultivarea cerealelor, leguminoaselor și oleaginoaselor au intrat în insolvență anul acesta, arată o analiză realizată de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Reprezintă aproximativ 2% din cele 4.621 de dosare de insolvență deschise în perioada analizată, ponderea fiind chiar mai mare decât tot anul trecut când, în total, au intrat în insolvență 7.345 de firme, din care 122 (adică 1,6%) au domeniul de activitatea cultivarea plantelor.
În cele mai multe cazuri (52/89 din dosare), insolvența a fost solicitată de creditorii nevoiți să apeleze la această variantă extremă pentru a-și recupera datoriile. În restul cazurilor, solicitarea de a intra în insolvență a fost chiar la cererea companiei debitoare, relatează Economica.
În 2024, din cele 122 de cazuri de insolvență, 53% au fost la cererea fermierilor, iar restul la solicitarea creditorilor și a debitorilor prin lichidatori din dizolvare sau lichidare.
Câte ferme au dat faliment de la începutul anului
Pe lângă cazurile de insolvență, în acest an au dat faliment 57 de firme agricole, dintr-un total de 4.302 dosare de insolvență la nivel național, adică 1,3%. Acest procent arată că, raportat la restul falimentelor, agricultura a avut mai mult de suferit față de anul precedent.
În 2024, 6.693 de firme au deschis procedura falimentului, dintre care 78 (1,1%) cu domeniul principal de activitate cultivarea cerealelor, oleaginoaselor și leguminoaselor.
Statistica a fost realizată de ONRC având în vedere procedurile de insolvenţă (procedura generală şi procedura simplificată) și procedurile de faliment (procedura generală şi procedura simplificată) pentru profesioniștii înregistrați în Registrul Comerțului ce s-au deschis în perioada 01.01.2024 – 16.09.2025, raportat la data hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de insolvenţă, pentru actele publicate în Buletinul procedurilor de insolvență până la data de 16.09.2025.
Citește și: Utilajele agricole ale unui fermier intrat în faliment sunt scoase la licitație

Mai mulți fermieri au ajuns la insolvență sau chiar faliment în 2025. Cum s-a ajuns aici
Fermierii români au obstacole pe mai multe fronturi, în special de la izbucnirea războiului din Ucraina. Aceste presiuni au dus la decapitalizarea firmelor.
Scumpirea inputurilor, concurența neloială cauzată de importurile de mărfuri agricole din Ucraina și prețurile fluctuante au contribuit semnificativ. În 2024, s-au înregistrat cele mai slabe producții la cereale din ultimii 10 ani, iar în 2025, se pare că avem producții record la culturi precum grâul, unde prețurile erau deja mult prea ieftine pe piață în comparație cu costurile de producție. De exemplu, potrivit datelor asociației LAPAR, costurile de la înființarea culturii și până la recoltare au crescut cu circa 20% în România, în condițiile în care în toată lumea, inclusiv în Europa prețurile de producție au scăzut. Aceasta și din cauza liberalizării prețurilor la energia electrică de la 1 iulie.
Este vorba, deci, de un deficit de finanțare pe fondul unei accesări dificile a creditelor bancare și a unor subvenții publice ce nu acoperă în totalitate nevoile financiare pentru a face investiții.
Potrivit unui sondaj BNR privind accesul la finanțare, una din cinci firme agricole a raportat că i-a fost respinsă cererea de credit. În același timp, Raportul asupra stabilității financiare din iunie 2025 a raportat că numărul firmelor agricole insuficient capitalizate este în creștere, iar datoriile sectorului au ajuns în iunie 2024 cu 27% mai mari față de aceeași lună a anului anterior.
„Agricultura și industria agroalimentară din România se confruntă cu un deficit major de finanțare. Fermierii întâmpină dificultăți în accesarea creditelor bancare, subvențiile publice nu acoperă pe deplin nevoile de investiții, iar investițiile private rămân reduse. Aceste probleme au efecte de domino asupra întregului lanț agroalimentar – de la producția primară până la procesare și distribuție – afectând competitivitatea și securitatea alimentară a țării”, au transmis reprezentanți ai Clubul Fermierilor Români, care a lansat un grup de lucru dedicat identificării de soluții pentru finanțarea în agricultură.
Citește și: Un cunoscut fermier român a intrat, oficial, în faliment cu ferma de animale
Grupul va reuni fermieri, procesatori, bănci, fonduri de investiții și autorități publice pentru a proiecta instrumente complementare creditului și subvențiilor: scheme de garantare extinse, credite pe termen lung adaptate agriculturii, fonduri de investiții mixte public–privat și mecanisme de asistență tehnică pentru pregătirea companiilor.