• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de mușețel: semănat, îngrijire, producție și profit

    agrointeligenta.ro -

    Cultura de mușețel este una profitabilă, cu costuri reduse, dar care necesită experiență în îngrijirea plantelor medicinale, o minină procesare și o piață de desfacere pentru producția obținută. Cum se cultivă mușețelul, care sunt costurile acestei culturi, ce lucrări de îngrijire prespune dar și ce profit la hectar se poate obține, vă spunem din acest articol realizat de dr. ing. Liviu Munteanu din cadrul Direcției Agricole Județene Caraș-Severin.

    Mușețelul (Matricaria chamomilla sau Chamomilla chamomilla, Chamomilla recutita – nume acceptate în conformitate cu Flora Europei), este denumit și romaniță, mătrice, mătricea, morună, roman, romonel sau, prin Transilvania, românică). Este o plantă erbacee, anuală, spontană, atingând o inălțime între 20 și 60 cm. și mult ramificată, cu flori grupate în capitule terminale. Marginea fiecărui capitul este ocupată de flori albe, iar în regiunea lui centrală se găsesc numeroase flori tubuloase, galben-aurii. Receptaculul capitulului, plan la începutul înfloririi devine conic și gol la interior, ceea ce permite deosebirea florilor de mușețel adevărat de florile recoltate de la specii înrudite dar care nu au proprietăți terapeutice.

    Mușețelul – origine

    Mușețelul este o plantă originară din sudul și sud-estul Europei, astăzi întâlnită în aproape întreaga lume. În țara noastră are o mare arie de răspândire întâlnindu-se aproape peste tot, de la câmpie unde apare masiv pe solurile sărăturoase, pâna în toate locurile însorite și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe, cu predilecție pe solurile nisipoase ușoare. Înflorește începând cu lunile aprilie-mai până la sfârșitul lunii august, uneori înflorește și a doua oară în septembrie.

    Astăzi puțini mai sunt cei care cultivă mușețel pe suprafețe extinse, în ciuda faptului că această cultură este una deosebit de profitabilă, cu o desfacere rapidă în industria farmaceutică și cea cosmetică. Mai mult, investiția necesară pentru înființarea unui hectar cu mușețel este una rezonabilă, de circa 1.000 de euro, iar planta nu este deloc pretențioasă. Se recomandă cultura ecologică, mai căutată de procesatori și care se vinde la un preț mai bun.

    Mușețelul a început să nu mai fie așa des întâlnit, mai ales de 33 de ani încoace, fiind în pericol de disparișie din zonele intens chimizate. De asemenea, există pericolul ca planta să dispară nu numai din gospodării, dar și din flora spontană, specialiștii vorbind de efectele folosirii iraționale a unor substanțe chimice, dar și a faptului că nimeni nu s-a îngrijit de păstrarea și protejarea gingașelor flori albe cu bănuț galben.

    Cultivarea mușețelului ca afacere

    Cum se cultivă mușețelul

    Mușețelul preferă solurile permeabile, luto-nisipoase, bine expuse la soare, bogate în materie organică naturală şi foarte bine lucrate.Este recomandat ca mușețelul să se planteze după leguminoasele pentru boabe, bourceag sau după cerealele păioase sau muștar. Nu se recomandă înființarea unei exploatații cu această plantă medicinală pe solele în care a fost porumb sau floarea-soarelui, deoarece aceste culturi absorb o cantitate mare de elemente nutritive din sol și lasă o cantitate mare de resturi vegetale.

    Fertilizarea culturii de mușețel cu gunoi de grajd

    Atunci când te hotărăști să-ți înființezi propria cultură de mușețel este bine să iei în calcul eliminarea din start a îngrășămintelor chimice. Înainte de înființarea unei plantații de mușețel se administrează 15-20 tone gunoi de grajd bine fermentat care se încorporează în sol, odată cu arătura efectuată la adâncimea de 18-20 cm.

    Pentru o răsărire cât mai uniformă este necesară tăvălugirea terenului, deoarece semințele acestei plante medicinale sunt foarte mici și au nevoie de un teren nivelat care să le permită o răsărire uniformă.

    Perioada optimă pentru semănatul mușețelului

    Înființarea culturii de mușețel se face la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Specialiștii recomandă soiurile Mărgăritar și Flora, soiuri românești de mușețel foarte bine adaptate condițiilor climatice de la noi din țară.

    Sămânța trebuie să aibă o puritate fizică de minim 70% și o putere de germinație de minim 50%. Se seamănă la o distanță între rânduri de 0,25 cm, iar adâncimea de semănat este de 0,5 cm.

    Se recomandă semănarea la începutul toamnei, a culturii de mușețel în așa fel încât, la intrarea în iarna, plantă trebuie să prezinte frunze bine dezvoltate, care să o ajute să treacă peste perioada de frig.

    Citiți și: Top 10 cele mai profitabile culturi de plante medicinale

    Cost de înființare pentru un hectar cu mușețel – circa o mie de euro pe hectar

    Semănatul mușețelului se va efectua cu semănători universale, adaptate pentru seminţe mici, aplicându-se o normă de sămânţă de 2-3 kg/ha. Seminţele pot fi amestecate cu nisip, cenuşă sau rumeguş, pentru o distribuire cât mai uniformă a acestora.

    Densitatea optimă a culturii este de 12-16 plante pe metrul pătrat.

    Prețul pentru un kilogram de sămânță de mușețel este de circa 400 euro. La un calcul, simplu, estimativ, la un hectar intră două kilograme, costul doar cu sămânța te duce la 800 euro, iar 200 de euro sunt reprezentați de costul cu pregătirea terenului pentru semănarea culturii. Ceea ce înseamnă că, pentru a înființa un hectar cu plante de mușețel, ai nevoie de o investiție inițială de 1.000 euro.

    Îngrijirea culturii de mușețel

    Cultura de mușețel – lucrări de întreținere: prașile și pliviri repetate

    Dat fiind faptul că plantele de mușețel răsar târziu, cam la 50 de zile de la semănare, este necesară o urmărire atentă a evoluției buruienilor din cultură.

    La începutul perioadei de vegetație, plantele au un ritm lent de creștere, iar apariția buruienilor în cultură pot sufoca planta de mușețel. Este necesară combaterea buruinelor prin prașile și pliviri repetate, până când planta se dezvoltă suficient.

    Atunci când plantele au 5-8 cm se va efectua răritul acestora. În fiecare an vor fi executate praşile şi pliviri pe rând, ori de câte ori este necesar, în funcţie de gradul de înburuienare al culturii. În loturile semincere, vor fi eliminate din lan, plantele atacate de boli sau dăunători, sau cele slab dezvoltate.

    Recoltarea culturii de mușețel

    Recoltarea culturii de mușețel

    Recoltarea culturii de mușețel se efectuează manual sau cu recoltator de plante aromatice. Cel mai bun moment pentru recoltare este atunci când majoritatea inflorescențelor au petalele marginale dispuse orizontal (Flores Chamomillae), în această fază de înflorire, florile au cel mai mare conținut în ulei esențial. Recoltarea se face numai după ce s-a ridicat roua și numai pe timp însorit, de obicei o singură dată pe an, în lunile mai-iunie.

    Recoltarea la muşeţel este o operaţiune dificilă, care necesită un volum mare de forţă de muncă, deoarece florile se deschid aproape în fiecare zi în perioada de înflorire maximă în lunile: mai, iunie, iulie. Este recomandat ca recoltările să fie efectuate la intervale de 2-3 zile, deoarece dacă se întârzie, o parte din flori se vor scutura. Se recoltează manual direct cu mâna sau cu recoltatorul metalic prevăzut cu un pieptăne.

    După recoltare, este recomandat ca materialul vegetal să fie transporat la centrul de prelucrare, pentru condiţionare şi uscare.

    Citiți și: Idei de afaceri în spații mici: 7 plante medicinale care pot fi cultivate în ghiveci

    Mușețelul – producție și profit la hectar

    La un hectar cultivat cu mușețel se pot obține 2.000-3.000 kilograme inflorescențe proaspete sau 800-1.000 kilograme inflorescențe uscate.

    Întrebuințările diverse ale acestei plante medicinale pot aduce venituri substanțiale pentru cei care vor să investească într-o astfel de plantaței, dacă este să ne gândim doar la faptul că, un ceai de mușețel de doar 40 gr costă 3-5 lei, în timp ce, un ulei cu extract de mușețel de 100 ml costă cca.25 lei.

    Dacă este să analizăm prețurile, vom constat că, numai prin valorificarea mușețelului sub formă de ceai, la o producție minimă de 800 kilograme inflorescențe uscate, cu un preț de valorificare de minim 120-150 lei pe kilogramul , poți scoate de pe un hectar, un profit bun.

    Însă, afacerea cu plante medicinal, nu doar cu mușețel, trebuie să fie dusă la alt nivel: procesare, ambalare, comercializare a prosusului finit: pliculețul de ceai.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!