Agricultura bio din România a obținut două premii la EU Organic Awards 2025: Herța Bio Apicole și Piața volantă ”Drag de Bucovina”


Agricultura bio din România nu a reușit nici în acest an să obținută un mare premiu la EU Organic Awards 2025. Evenimentul a recompensat munca producătorilor organici, iar cea mai bună performanță a țării noastre a fost obținută de apicultorul sibian Cosmin Ioan Herța din Galeș, care a obținut premiul al doilea la categoria Best organic food processing SME. Tot locul al doilea l-a obținut și piața volantă ”Din drag de Bucovina” din Suceava.
O nouă ediție a premiilor EU Organic Awards 2025 a evidențiat din nou cât de ”mică” este agricultura bio din România. Chiar dacă în acest an ne-am prezentat mai consistent, totuși proiectele locale nu au reușit să impresioneze decisiv juriul de la Bruxelles. Singurele care au atras atenția au fost stupina bio ”Herța Bio Apicole și piața volantă organizată la Suceava și care promoveează produsele din Bucovina.
”Ieri, 23 septembrie, de Ziua Europeană a Produselor Ecologice, România a obținut locul 2 la Premiile Organice Europene 2025, prin compania Herța Bio Apicole din inima Mărginimii Sibiului. Această reușită este mai mult decât un premiu – este dovada că munca cinstită, tradiția și calitatea fără compromisuri pot duce România în elita Europei. (…) Piața Volantă „Din drag de Bucovina” din județul Suceava a obținut, la rândul ei, locul 2 la categoria „Best organic food retailer”, confirmând că România are inițiative locale valoroase, care promovează produsele curate și autentice”, a comunicat Ministerul Agriculturii.

Conform MADR, România a avut două proiecte înscrise în competiția pentru cele mai bune 21 de proiecte din 13 țări ale UE ce fost selectate ca finaliști pentru Premiile UE pentru Produse Organice din acest an, care celebrează inovația, sustenabilitatea și excelența în întregul lanț valoric organic al UE.

Lista câștigătorilor EU organic Awards 2025
Despre EU Organic Awards 2025 a transmis un mesaj și fermierul George Cățean, care a publicat și lista marilor câștigători ai competiției organizate de către Comisia Europeană alături de Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comitetul Economic și Social European, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA și IFOAM Organics Europe (federația europeană a mișcării pentru agricultura ecologică)
”Aceste premii au adus împreună cei mai buni fermieri, procesatori, regiuni și restaurante din sectorul ecologic european”, a punctat Cățean.
EU Organic Awards 2025 – câștigătorii pe categorii
- Cel mai bun fermier ecologic (femeie) – Albina Yasinskaya, Ferma Rozino, Bulgaria
- Cel mai bun fermier ecologic (bărbat) – Lieven Devreese, Het Polderveld, Belgia
- Cea mai bună regiune/bio-district ecologic – Võru County, Estonia
- Cel mai bun oraș ecologic – Valpaços, Portugalia
- Cel mai bun procesator bio – IMM – Joseph Brotmanufaktur GmbH, Austria
- Cel mai bun comerciant bio – Radis&Bona eG, Germania
- Cel mai bun restaurant/serviciu alimentar bio – Restaurantul Peskesi, Creta, Grecia
Și George Cățean îi menționează, ca finaliști, pe cei doi reprezentanți ai României:
– Herța Bio Apicole SRL, Galeș, Sibiu – finalist la categoria Best organic food processing SME;
– Din drag de Bucovina – Flying Market, Suceava – finalist la categoria Best organic food retailer.
”Chiar dacă premiile au mers către alte țări, faptul că România este prezentă pe lista scurtă a excelenței europene ecologice arată potențialul producătorilor locali și interesul pentru acest sector”, menționeză Cățean.
