Cum facem să avem producţii constante, în astfel de ani, atât de diferiţi?


Ne place să lăudăm fermierii care ne folosesc produsele şi au rezultate excepţionale. În primul rând pentru că sunt deschişi la nou şi receptivi şi în al doilea rând pentru că vor să facă profit. După cum v-am obişnuit, toţi cei care vi i-am prezentat până acum (şi nu numai) au înţeles că totul vine de la sol. Aici e baza. Nu suntem în sere, să lucrăm în saci nutritivi, ci lucrăm curat, cu solul nostru, mai bun, mai rău, cu precipitaţii şi fără. Dacă îl îngrijeşti optim, vei avea recolte optime. Dacă îi dai ce îi trebuie, dacă baza e bună şi tratăm de fiecare dată problema şi nu efectele ei, vom avea rezultate directe şi indirecte pe o perioda scurtă, medie şi lungă, sustenabile şi durabile. Doar aşa putem face performanţă, tinzând spre cât mai bun, an de an.
Constanta este cea mai importantă. Şi pentru a avea constantă, plecăm de la sol. Că degeaba anul acesta facem 8 tone la grâu dacă anul viitor facem 5 tone. Solul care ne dă o astfel de constantă este solul ideal, pe care cu toţi ar trebui să îl avem. Fermierul e oarecum resemnat, adică zice mereu: ”Acesta este cel mai bun sol al meu, câteva hectare, restul este de la rău la foarte rău”. Cam aceasta este situaţia în marea majoritate a fermelor. Dar dacă v-am spune că astăzi, la Carmeuse, avem tehnologia şi priceperea să vă transformăm solul cel mai slab în solul cel mai bun pe care îl lucraţi? Şi în orizontul de timp dorit, nu în 10 ani. Adică putem face această transformare chiar şi în decursul unui singur an! Dar prima dată să înţelegem, ce înseamnă sol foarte bun:
– În primul rând e un sol cu o structură granulară, grăunţoasă, care permite apei şi aerului să intre între spaţiile dintre agregate. Un astfel de sol se va pregăti uşor, va fi afânat, va înmagazina şi controla foarte bine apa. Adică, chiar dacă avem deficit, un asfel de sol va face ca plantele de pe el să reziste mult mai bine iar producţiile vor fi net superioare, chiar şi în cazul irigaţiilor. Într-un astfel de sol rădăcinile plantelor vor explora spaţii mai mari, având acces la elemente nutritive mai multe. Într-un astfel de sol numărul dăunătorilor (atât prădători cât şi fungi patogene) va fi la minimum posibil, aceştia negăsind condiţii propice de dezvoltare.
Practic:
– Sol afânat
– Management apă 10/10
– Aer
– Condiţii improprii pentru patogeni
– Capilaritate ridicată (apă ajunge mai repede la rădăcini)
Rezultatul: sol uşor, producţii mai mari, consum de motorină cu lucrările mai mic, mai puţine organe de maşini distruse.
– Apoi din punct de vedere al pH-ului. Solul perfect are pH-ul neutru, 6.8-7.2. Dar nu e suficient să măsurăm doar pH-ul, pentru că valoarea acestuia oscilează în lipsa unei acidităţi potenţiale corecte. Iar aici avem nevoie de Aciditatea hidrolitică. Când vă veţi face această analiză, veţi vedea că pe solurile unde valoarea acesteia este cât mai apropiată de 1(chiar sub 1), aveţi cele mai bune rezultate, sunt solurile cele mai productive. Cu cât valoarea acestui parametru e mai mare, cu atât solurile sunt mai slabe, mai grele şi mai slab productive. Dacă acest parametru are o valoare de ~1, atunci pH-ul solului are o valoare de ~7, ce nu mai oscilează. Iar pH-ul neutru este cel optim, ideal, oricărei culturi. Tocmai din acest motiv americanii de la USDA (Departamentul de Agricultură al statelor Unite ale Americii) recomandă pentru producţii de top, pH-ul neutru. Cu cât acesta scade sau creşte, cu atât producţia e impactată în jos.
Practic:
– PH neutru 6.8-7.2 cu Aciditate hidrolitică de 1
– Producţii maxime, fără blocaje
– Sol optim
– Apoi biologic, pentru că un sol perfect fizic (cu structură granulară), cu spaţii suficiente pentru apă şi aer şi cu pH neutru şi aciditate hidrolitică de 1, este solul în care vieţuitoarele benefice se simt cel mai bine. Aici dacă vreţi, este un fel de “centru” unde toată lumea se adună. Avem animale mici râme etc, care mărunţesc materia organică punând-o la dispoziţia bacteriilor şi ciupercilor, care la rândul lor pun la dispoziţia plantelor elemente nutritive în forme asimilabile. Aici avem formarea de humus şi transformarea acestuia în formă minerală. Avem azot, avem fosfor avem potasiu, calciu, magneziu, sulf şi toate microelementele, în formă asimilabilă.
Dar să discutăm practic. Fermierii care folosesc Terracalco au rezultate mai bune. Văd o îmbunătăţire, fie ea fizică (structură), chimică (deblocare rapidă) sau biologică (viaţa din sol). Şi e rapidă şi rezistă în timp. Vedem producţii mai bune, vedem calitate mai bună a producţiilor. Vă vom prezenta câţiva dintre aceştia, vă vom destăinui din reuşitele lor, urmând apoi să discutăm şi partea teoretică, de ce, cum, cât.


2025 se dovedeşte un an destul de bun pentru fermierii din multe regiuni din România. Cu toate astea, investiţiile în cartare agrochimică, amendare, fertilizare şi protecţia plantelor, rămân destul de mici. De ce nu ai vrea tu ca fermier, ca solul tău, cea mai mare bogăţie pe care o ai, să fie optim? Să fie pregătit pentru producţii mari, sustenabile, la costuri minime? Minim, ar trebui să facem aceste lucruri:
- Lucrarea solului la regimuri hidrice adecvate
- Vara să nu arăm…
- Introducerea sistemelor de lucru ale solului No-till, Strip-Till, Minimum tillage (resturile vegetale se păstrează pe parcursul anului, îmbunătăţind astfel acumularea apei în sol. Înainte de a porni o astfel de lucrare, trebuie să ne asigurăm că solul este afânat suficient pe tot orizontul destinat creşterii sistemului radicular (un exemplu este aplicarea de Terracalco, apoi încorporare). Vom discuta despre aceste sisteme de lucru ale solului, doar după ce stratul de sol va fi bine drenat;
- Asolamente corecte (introducerea în rotaţia culturilor plante cu sistem radicular superficial, mediu, adânc) cu scop clar în păstrarea umidităţii în sol; De asemenea, folosirea pe cât posibil a plantelor- îngrăşăminte verzi (în special leguminoase);
- Combaterea acidităţii naturale şi artificiale a solului (care se întâlneşte pe marea majoritate a terenurilor agricole- folosirea de fertilizanţi pe bază de azot, sulfat de amoniu etc) precum şi a saraturarii solurilor (alcalinitate pe bază de Na2+);
- Transformarea structurii solului din compactă în granulară;
Dintre măsurile cu investiţie serioasă trebuie să ne gândim la:
- Sisteme de irigare (şi folosirea lor corectă!);
- Perdele forestiere de protecţie;

Dar de ce TerraCalco® ? Ce beneficiu ne aduce? Se merită, amortizăm banii investiți?
Da, beneficii enorme:
- Producții mai mari și constante
- Elemente nutritive deblocate (Fosfor deblocat)
- Consum de motorină mult mai mic
- Mai puține organe de mașini distruse
Și da, amortizăm banii din primul an, chiar daca efectul lui este pe mai multi.
Mai precis Terracalco aplicat actioneaza pe toate cele 3 planuri enutate anterior si anume:
Transformă solul , structura compactă în granulară, sau scade procentul de argilă. Cu alte cuvinte, într-un sol cu o structură granulară, apa se infiltrează uşor, păstrarea ei făcându-se de asemenea uşor, între agregate (pe toata coloana lui). Astfel, în cazul acestui sol structurat, apa ajunge în panza freatică uşor, umple spaţiile dintre particulele de sol, împiedicând astfel pierderile prin evaporare, deoarece apa devine strâns legată între acestea. Toate picăturile de apă legată între particule au aproximativ aceeasi dimensiune iar capilaritatea nu se manifestă decât în stratul superficial de 0-20 cm, care constituie practic, o “pătură” complexa, un adevărat compost.
Un sol structurat (structură granulară) ar trebui sa reprezinte un deziderat obligatoriu în tehnologia oricărei culturi. Fie ca vorbim de rapiță, grau, orz, lucerna,porumb, soia, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, rapiţă, cereale, sorg, culturi legumicole, floricole , sere , solarii, toate acestea au în comun nevoia unui sol în care sistemul radicular penetrează uşor, valorificând un volum mult mai mare de sol, rezultând astfel un proces de aprovizionare cu apă şi elemente nutritive, net superior unui sol cu o structură compactă, cu rezultat direct vizibil în cultură.

Un alt motiv este faptul că solul structurat se lucrează foarte uşor. Gândiţi-vă la întoarcerea brazdei sau la lucrarea de scarificat, când solul ridicat , practic se sfarmă – faţă de solul compact, în care brazda sau conglomeratele de sol raman intacte, la prelucrarea mecanica. Ce inseamnă sol structurat? Foarte simplu:
- Lucrare făcută ”ca la carte”
- Odată cu lucrarea de baza realizăm şi una superficială
- Consum mult mai redus de motorină
- Rezistenţă sporită a organelor de mașini (piese componente ale plugurilor, scarificatoarelor, discurilor ce intră în contact cu solul), pe care nu le mai schimbăm atât de des
- Scăderea tasării pe solul pe care lucrăm
- Dispariția viermilor sârmă (Agriotes sp.)

Dar dacă nu aplici Terracalco? Ce inseamnă un sol compact?
Spaţiile dintre particulele de sol sunt pline. Practic, nu avem procese de floculare ci doar de coagulare. Astfel, apa rezultată în urma precipitatiilor ajunge în stratul superficial, eliminându-se astfel aerul dintre particule rezultand o îmbibare. Tocmai din acest motiv, vedem, de exemplu cerealele (grâul, orzul) la sfârşitul perioadei de iarnă – începutul primăverii, colorate în galben chiar maroniu, în loc de verde. Fenomenul se explică prin prezenţa apei care umple stratul superficial 0-20 cm, rezultă îmbibarea acestuia şi apoi băltirea. Practic, particulele de sol fac o soluţie comună cu apă, nu avem aer, nu avem activitate microbiană, nu avem hrană în sol. Când apare încălzirea, stratul superficial se usucă, încep microorganismele să activeze, dar nu avem apă. Și astfel, procesele de hrănire sunt încetinite la minim. Aceste soluri se lucrează greu, pierd materie organică de la un sezon la altul, au argilă >30% şi fermierii nu pot controla procesele tehnologice de intrare în sol (adică nu poţi ştii când poti face lucrări) .
Mai jos o poză ce ilustrează exact diferenţa între o structură granulară şi una compactă în cadrul aceleiaşi sole (în stânga aplicând Terracalco 95 iar în dreapta, nu). Se vede clar diferenţa de aplicare în funcţie de cum au ajuns granulele pe sol. Partea fără Terracalco e o poză clară, pe care o vedem des între ianuarie-februarie-martie, culoarea galbenă influenţând radical creşterea şi dezvoltarea culturii:

Din punct de vedere chimic, nevoia de Terracalco este ilustrată cel mai bine de valoarea pH-ului solului. Dacă este acid (sub 6.8) elementele nutritive nu sunt accesibile plantelor, ele sunt blocate.
Buckman&Brady ne arată cât pierdem din îngrăşămintele pe care le aplicăm în funcţie de pH ului solului:

Cu alte cuvinte, avem un pH de 5.3, plătim 100 kg azot substanţă activă, pe care le introducem în sol, dar plantele noastre (fie că discutăm de porumb, soia, floare, cereale, rapiță, cartof etc.) absorb doar 43 kg – restul fie se volatilizează, fie ajung în pânză freatică. Deci plătim degeaba o sumă deloc neglijabilă și ne mai facem și rău nouă.
La fosfor, şi mai rău. Dacă avem un pH de 5.2, din 100 kg substanţă activă, plantele utilizează doar 34 kg, restul transformându-se în forme neasimilabile pentru plante. Iarăşi bani aruncaţi.
TerraCalco ne ajută să modificăm pH-ul solului într-un interval de timp scurt, cu rezultate vizibile imediat.
Modificând pH-ul și aciditatea hidrolitică, solul nostru va fi cea mai bună casă pentru viețuitoare: animale mici, bacterii, fungi etc. Toate lucrând împreună formarea și mineralizarea materiei organice. Practic solul nostru devine o fabrică de îngrășăminte pentru plantele noastre. Aici trebuie să ajungem cu toate solurile noastre, pentru că având astfel de soluri, și producțiile vor fi pe măsură. Și cel mai important, vor fi constante!
De ce TerraCalco® şi nu altul?
Din foarte multe motive. În primul rând conţinutul de substanţă activă (ne referim la substanţa activă şi nu la carbonat) este de 98%. Este produsul ideal, adică ipotetic vorbind, pentru ca nu e produs, e substanță activă pură (net superior oricărui produs existent).
De asta este foarte atacat de concurență. Pentru că este un produs unic, care acționează total diferit și care produce modificări de durată ce transformă solul. Îl fac mai productiv, cu producții constante.
Pentru a obține o tonă de Terracalco, avem nevoie de aproximativ 2 tone de carbonat de calciu ideal, pe care le ardem la 1.200 de grade Celsius, scotând dioxidul de carbon (CO2) afară. Produsul rezultat e total diferit față de Carbonatul de calciu, deoarece conține doar CaO, astfel că o tonă de Terracalco 95 înseamnă aproximativ 2 tone de carbonat micronizat granulat ca și conținut de substanță activă. Terracalco 95 se poate lăudă că este unicul produs cu 98% substanță pur activă.
Recomandări la aplicarea TerraCalco® 95 în toamnă
Pentru perioada de toamnă, aplicăm TerraCalco® pentru culturile de rapiță, cereale şi apoi porumb, floarea-soarelui, soia, cânepă, cartof, sfeclă de zahăr, lucernă, mazăre, legume, culturi energetice. Principalulul obiectiv este să aplicăm înainte de o lucrare de pregătire a solului (Disc, combinator, freză, grapă sau orice agregat care încorporează granula de TerraCalco®între 2 şi 25 cm) sau în unele cazuri, înainte de o lucrare de bază (arat, scarificat). Ideea e să îi asigurăm granulei de TerraCalco® umiditate mare prin încorporare, pentru un contact perfect cu solul, cu scopul de a se dizolva şi a acţiona foarte rapid, pentru pregătirea condiţiilor optime de care are nevoie viitoarea cultură care va fi însămânţată. Granula astfel aplicată se descompune în prezenţa umezelii ridicate şi acţionează direct şi fără echivoc îmbunătăţind partea fizică, chimică şi biologică a solului.
Ca şi interval calendaristic, aplicăm înainte de înfiinţarea culturii, chiar cu 6 luni până la câteva zile (chiar minute) înainte de semănat. Nu avem restricţii din acest punct de vedere, dar recomandăm încorporarea pentru o lucrare de calitate. Vom vedea rezultate în termen scurt, sol mai uşor, afânat, cu nutrient disponibili, optim pentru viitoarea cultură. Din acest motiv, fermierii care utilizează TerraCalco® 95 ne transmit că văd plante mai dezvoltate, mai rezistente la secetă şi care în final dau producţii mai bune şi de o calitate ridicată.
Cu alte cuvinte, de la fermier la fermier, îţi recomandăm TerraCalco® dacă:
- Ai băltiri, tasări, cruste
- Ai un sol greu, argilos
- Ai un sol cu pH acid
- Ai aplicat îngrăşăminte şi nu ai văzut rezultatele scontate
- Vrei să reduci costurile cu motorină
- Vrei să reduci uzura organelor de maşini (datorată solului greu)
- Vrei să ai un sol foarte bine pregătit, afânat, în care circuitul apei să se desfăşoare în parametrii optimi, cultura să-ţi reziste mai bine la secetă
- Vrei să îţi creşti productivitatea şi calitatea producţiei si sa o ai constanta
Când să aplici TerraCalco®
La pregătirea terenului, apoi încorporăm. Putem aplica atât înainte de o lucrare de bază a solului (arăt) cât şi de o lucrare superficială (combinator, disc etc.)
TerraCalco® contribuie la o îmbunătăţire radicală a solului, iar în baza unui program de aplicare fie doză unică, fie făcut pe 2-3-4 ani, crescând în timp record calitatea şi cantitatea producţiilor.
Îi poate dăuna solului?
NU, niciodată. Toţi fermierii care au folosit, folosesc şi vor folosi TerraCalco sunt o garanţie în acest sens. Se foloseşte pe scară largă în majoritatea ţărilor europenere, continental american etc. A fost produsul anului în Ungaria si nu numai. Tratează problemele adevărate ale solului şi nu efectele acestor probleme. Acţionează rapid, rezultatele sunt durabile şi vizibile din anul în care am aplicat (ideal pentru terenul luat în arendă).
Încă o dată, suntem mândri de fermierii noştri, mândri de cei care au introdus deja în tehnologia culturilor pe care le înfiinţează Terracalco, convingându-se de efectele unui produs-substanță activă pură, suntem mândri de cei care nu au făcut-o dar o vor face, azi, mâine sau poimâine. Asta înseamnă performanţă! Pentru ca ne-ați ales, vă mulțumim!
Nu ai folosit Terracalco? Încearcă şi te vei convinge! Pentru orice detaliu sau dacă aveţi nevoie de mai multe lămuriri, contactaţi-ne. Orice discuție, în orice moment este binevenită.
Assoc Prof. Dr. Bogdan Costea –Manager Agricultură– 0757 929 157
Ing. Cătălin Ispas – Tehnical Sales – Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea – 0722 163 562
Ing. Gabriel Bisorca – Tehnical Sales – Banat, Crisana, Transilvania – 0726 359 362
Email: agricultura@carmeuse.ro