Rușine! Un mare retailer prăjește puii din Ucraina și Brazilia în locul puiului românesc!


O situație revoltătoare ne-a fost adusă în atenție de către un fermier. Aflat în București pentru a rezolva niște treburi (da, birocratice, normal), cititorul nostru a zis să ia acasă pentru familie și niște pui gătit, gata de a fi consumat. Nu mică i-a fost mirarea când, la un cunoscut lanț de retail, în centrul Bucureștiului, în loc să i se vândă carne de pui românesc, fermierul a primit în punguțe pui din Ucraina și din Brazilia, preparat, culmea, cu făină din Ucraina și ulei din Brazilia!
Când a văzut ce scrie pe etichetă, fermierul a refuzat să mai mănânce puiul și a decis să facă acest caz cunoscut prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

”Nu mi-a venit să cred când am văzut ce scrie pe etichetă. Am vrut să aflu care sunt ingredientele, iar șocul meu a fost să văd că în loc de pui românesc – că avem producție nu bună, foarte bună, de pui românesc -, acel retailer – care nici nu merită să îi fac reclamă, vinde pui adus din Ucraina și din Brazilia. Păi Ucraina nu e în război, de unde are atâta pui să dea peste tot în România, că sunt convins că acest retailer prăjește carne străină pentru toate magazinele sale. Rușine să le fie, că în loc să comercializeze puiul nostru, cu carne sănătoasă, din ferme autorizate și verificate sanitar-veterinar, ei ne aduc carne de te miri de pe unde, să ne îmbolnăvească”, ne-a spus, supărat fermierul.

Temerile acestuia legate să riscul din carnea de pui venită din import nu sunt neîntemeiate. Astfel, recent, fermierii din Franța au supus analizelor de laborator ouăle venite din Ucraina și au găsit în ea reziduuri peste limita admisă a unor antibiotice care sunt interzise a fi folosite în fermele europene, pe motiv că prezintă un risc pentru sănătatea umană.
Kilogramul de piept de pui din Ucraina se vinde, preparat, cu 60,99 lei/kg
De precizat că puiul prăjit comercializat în acest lanț de retail nici nu este cel mai ieftin de pe piață. Un kilogram de file de pui pane, rețetă cu ingrediente din Ucraina, are un preț de 60,99 de lei.
Același preț per kilogram îl are și puiul de Brazilia, preparat tot cu ulei din Brazilia. În același supermarket, cel mai ieftin piept de pui, cel la buculețe (cum s-a folosit și în aceaste rețete) are un preț de 29,59 de lei per kilogram.

Ministrul Florin Barbu: România a exportat anul trecut 200 de milioane de pui
Retailerul care preferă puii din Ucraina și din Brazilia nu are nicio scuză pentru a nu folosi pui românesc. Sigur, este o decizie ce ține de politica lanțului de magazin, una care se pare că alege să nu sprijine producătorul român prin folosirea cărnii autohtone la produsele unde eticheta este mai ușor trecută cu vederea. De altfel, nici disponibilitatea cărnii din România nu ar fi o problemă, având în vedere că numai săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că puiul românesc nu doar că acoperă consumul intern, dar merge și la export.
”Prin dezvoltarea foarte multor ferme în România, (…) în sectorul avicol din România am ajuns la un grad de autosuficiență de aproape 170%, practic exportăm în țări cu tradiție, vorbim despre Anglia, Franța și Germania. Anul trecut am exportat peste 200 de milioane de pui”, a declarat, pe16 septembrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Carnea românească, de calitatea, obținute în ferme care beneficiază de subvenții și de la bugetul de stat, pleacă în alte țări, în timp ce în buricul Capitalei, un retailer alege să vândă pui din Ucraina și din Brazilia.