• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prima fabrică de ouă lichide din România, inaugurată în prezența ministrului Florin Barbu: ”Parteneriatul dintre stat și privat funcționează”

    Violina Gorcinschi-Jitaru -

    Prima fabrică de ouă lichide din România. În această săptămână, miercuri, pe 15 octombrie, grupul Toneli a deschis prima fabrică de ouă lichide din țară în Costeștii din Vale, județul Dâmbovița. Investiția s-a ridicat la suma de 5 milioane de euro. La deschidere a participat și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu care, în discursul său, a punctat importanța dezvoltării sectorului de procesare pentru agricultură, dar și a parteneriatului strâns între administrație și privat.

    Florin Barbu, la deschiderea primei fabrici de ouă lichide  

    ”Am participat la deschiderea primei fabrici de ouă lichide din România, o investiție a grupului Toneli, unul dintre reperele solide ale industriei agroalimentare din România. Această investiție confirmă faptul că parteneriatul dintre stat și mediul privat funcționează și aduce rezultate concrete: dezvoltare economică, locuri de muncă, produse românești de calitate și un sector agricol care se aliniază standardelor europene. Îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect – echipa Toneli, partenerii, autoritățile locale – pentru perseverență și încredere în potențialul agriculturii românești. Aceasta este rețeta de succes: integrarea întregului lanț vegetal – zootehnic – procesare, prin folosirea fondurilor europene și ajutoarelor de stat, cu o strategie clară și cu oameni dedicați dezvoltării producției românești”, a declarat ministrul Barbu pe pagina oficială de Facebook.

    Fabrica de ouă lichide din Dâmbovița (foto: Facebook)

    Prima fabrică de ouă lichide din România. Investiții majore în procesare

    Grupul Toneli a reușit premiera de a deschide o unitate de producție a ouălor lichide în țară, efort felicitat de autorități.

    ”Se deschide cea mai importantă și singura fabrică de ouă lichide din România. Pe această cale, vreau să felicit grupul Toneli, dar și familia Toneli. Ministerul Agriculturii a investit foarte mult și a semnat foarte multe proiecte de investiții în procesare – peste 2 miliarde de euro. Avem proiecte semnate în Investalim, dar și pe Programul Național Strategic din fonduri europene, investiții în procesare. Ne dorim foarte mult ca aceste unități de procesare să aibă materie primă din România. Aceasta este rețeta de succes: de a integra în agricultura din România partea de vegetal, zootehnie și procesare.

    Citește și: CEC Bank și EximBank – finanțare de 8 mil. euro pentru cel mai mare producător de ouă din România

    Barbu a punctat importanța unei relații strânse între autorități și mediul privat în demersul de a crea toate condițiile pentru ca fermierii români să se dezvolte și să prospere acasă.

    ”Cu toții trebuie să fim realiști că, fără o administrație centrală puternică, fără un sistem bugetar echilibrat și puternic, fără o administrație județeană și locală puternică, fermierii nu se pot dezvolta. De aceea, am creat această punte importantă între administrație centrală, județeană și privat. Acest lucru îl vom face în continuare”, a conchis ministrul.

    Citește și: Producătorii din Franța avertizează: Pe piață intră ouă din Ucraina care conțin antibiotice interzise în UE!

    Ce sunt ouăle lichide

    Ouăle lichide reprezintă un produs ce se adresează în special profesioniștilor din HORECA, cofetărie – patiserie și chiar producători industriali.

    Ouăle lichide sunt ouă pasteurizate, obținute din ouă sparte, omogenizate și procesate termic, care sunt sigure pentru consum și ușor de utilizat în rețete, înlocuind complet ouăle proaspete.

    Procesul de pasteurizare a ouălor distruge microorganismele patogene și prelungește durata de viață a produsului, fiind disponibile ca ou integral lichid (galbenuș și albuș) sau separat în albuș și gălbenuș.

    Avantajele ouălor lichide includ un timp redus de pregătire prin eliminarea fazei de spargere a ouălor, reducerea spațiului de depozitare în raport cu cel pentru stocarea ouălor în coajă, eliminarea riscurilor de infectare cu diverse bacterii (Salmonella, etc.), prin pasteurizare, eficiență – se elimină procesul de spargere și separare albuș-gălbenuș, nu există niciun risc legat de cojile de ouă sparte sau de prezență unor ouă vechi, fisurate, etc.

    Toneli pune comercializează atât numai albușuri sau gălbenușuri, cât și amestecuri. Pentru un kilogram de produs se folosesc 32 de albușuri de la ouă de mărime L (63 – 73 gr) sau 58 gălbenușuri de la ouă mărimea L. La un kilogram de ouă lichide melanj se folosesc 20 de ouă mărimea L.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2025 – calendarul după care intră în conturi prima tranșă din subvenții Șefa APIA a anunțat care sunt fermierii care au avansul APIA în conturi APIA a finalizat plățile pentru subvenția de 100 euro/ha. Banii, în conturi

    Ultimele știri

    Marcel Sîrghiac – noul Președinte al Grupului ALCEDO Fabrica Luduș a început procesarea sfeclei de zahăr de la fermieri. Mihaela Neagu: ”Ne-am propus să scoatem pe piață 25.000 de tone de zahăr românesc” Fermieri, protest-fulger pe 21 octombrie. Zeci de agricultori români vor demonstra la Strasbourg