Biostimulatorii – o necesitate în contextul cererii tot mai ridicate de hrană

Biostimulatorii – o necesitate în contextul cererii tot mai ridicate de hrană. În contextul actualelor schimbări climatice creșterea populației globale pune presiune asupra fermierilor de a crește randamentul și calitatea producțiilor agricole, determinând extinderea pieței pentru substanțe biostimulatoare. Această creștere de datorează înțelegerii contribuției pe care o au biostimulatorii asupra sporirii productivității plantelor, îmbunătățirii sănătății solului sau asupra diminuării efectelor negative manifestate de acțiunea factorilor perturbatori (stres hidric, termic, chimic), arată o analiză realizată de Daniel Raicu, Product Manager Dekagro România.
Un produs biostimulator omologat la nivelul Uniunii Europene conform regulamentului CE 2019/1009, este „un produs care stimulează procesele nutriționale ale plantelor, independent de conținutul în nutrienți al produsului, scopul aplicării fiind acela de a îmbunătății eficiența utilizării nutrienților (N.U.E.), creșterii toleranței la stres, îmbunătățirii trăsăturilor de calitate sau creșterii disponibilității nutrienților din rizosferă”.
Produsele certificate ca având rol biostimulator conform regulamentului CE 2019/1009 sunt încadrate în categoria funcțională CFP6 (A) dacă la baza lor stau preparate microbiene (bacterii, diferite microorganisme) sau CFP6 (B) atunci când componentele cu rol bioactiv sunt reprezentate de extracte de alge și plante, osmoregulatori, substanțe cu rol fitohormonal etc.

Biostimulatorii – o necesitate pentru fermieri
Procesul de înfrățire, caracter ereditar, influențat într-o mare măsură de agrotehnica aplicată și condițiile climatice, manifestă un impact puternic asupra productivității finale a plantelor de cereale păioase. Limitarea stopărilor de creștere datorate condițiilor meteo nefavorabile, protejarea aparatului fotosintetic și stimularea fiziologică a dezvoltării sistemului radicular contribuie în mod semnificativ la formarea unui număr cât mai ridicat de frați fertili precum și creșterea rezistenței la iernare a plantelor.
Citește și: DEKAGRO: Îngrășămintele și biostimulatorii, cheile agriculturii de mâine
Conform ADBH există o corelație pozitivă între dezvoltarea sistemului radicular nodal și numărul de frați fertili astfel: pentru susținerea unui frate fertil este necesară dezvoltarea unui număr de 6 rădăcini nodale. De asemenea la cultura de rapiță este esențială până la venirea temperaturilor scăzute dezvoltarea cât mai bună a rădăcinii (pivotului) în detrimentul părții aeriene a plantelor, în această fenofază având loc formarea a peste 75 % din biomasa radiculară totală. O cultură cu o rădăcină bine dezvoltată ce a reușit să acumuleze suficiente zaharuri va tolera mai bine temperaturile din iarnă iar primăvara va asigura o pornire mai viguroasă în vegetație și apariția unui număr mai ridicat de ramificații – element extrem de important atunci când țintim obținerea unor producții ridicate.
Produsele biostimulatoare din gama Dekastim Go, precum Dekastim GO x-root sau Dekastim GO turBo omologate conform regulamentului CE 2019/1009, au la bază, pe lângă compoziția minerală specifică necesarului perioadei de aplicare (N,P, K, B, Zn, Mo) componenta biostimulatoare ARTIN21. Suplimentar, produsele conțin extracte de substanțe humice, ce au rolul de a îmbunătății proprietățile fizico-chimice ale solului (structură, regim aero-hidric, capacitate de schimb cationic) contribuind de asemenea la dezvoltarea și diversificarea vieții microbiene.
Citește și: Dekagro, un brand cu o istorie puternică în spate. Tradiție de 60 de ani în domeniul fertilizanților
Componenta bioactivă ARTIN21, încadrată în categoria funcțională de produs CFP6 (B) înglobează 3 categorii de substanțe biologic active cu rol funcțional reprezentate de precursori fitohormonali, osmoregulatori și osmoprotectanți precum și o selecție de aminoacizi, special aleși, pentru buna desfășurare a proceselor fiziologice din plantă. Asocierea extractelor de substanțe humice AFH cu biostimulatorul ARTIN21 contribuie la stimularea proceselor nutriționale atât de la nivelul solului prin îmbunătățirea solubilității și disponibilității nutrienților cât și la nivelul plantei prin stimularea proceselor de transport și transformare a nutrienților, crescând în mod direct coeficientul real de utilizare a nutrienților (NUE).
Autor: Daniel Raicu, Product Manager Dekagro România





