Fabrica Luduș a început vânzarea borhotului de sfeclă de zahăr, un super-aliment în furajarea vacilor

Anunț important pentru fermierii, crescători de vaci, din partea Fabricii de Zahăr Luduș: a început producția de zahăr și există borhot la vânzare, utilizat în special în fermele mari de bovine. Crescătorii de vaci pot veni să cumpere acest subropdus ce rezultă din procesarea sfeclei de zahăr și care reprezintă un bun aliment în nutriția bovinelor.
Vali Porojan, directoarea Fabricii de Zahăr Luduș, a anunțat că fermierii pot achiziționa de acum, timp de două luni, borhot pentru vacile din fermele zootehnice. Produsul rezultat din prelucrarea sfeclei de zahăr se colectează într-un spațiu special amenajat, iar fermierii îl pot achiziționa direct de la fabrica de procesare a sfeclei de zahăr.

Mii de tone de borhot rezultate din prelucrarea sfeclei de zahăr așteaptă să fie achiziționate de crescătorii de bovine
Cantitatea de borhot aflată acum pe stoc este de peste 2.000 de tone, însă aceasta se va mări odată cu prelucrarea sfeclei de zahăr, așa că fermierii au de unde să se aprovizioneze. Pentru achiziționare este nevoie de un anunț în prealabil făcut la adresa de e-mail pe vânzări@fzl.ro și un mijloc de transport utilizat musai în transportul cerealelor, a explicat Vali Porojan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”A început producția de zahăr și avem borhot la vânzare. Noi am vrea să-i anunțăm pe cei care dețin ferme de vaci de lapte sau Angusm, pentru carne, pentru că ele sunt consumatoare de astfel de subprodus. Până acum am prelucrat în jur de 25.000 de tone de sfeclă de zahăr. Momentan, avem stoc de borhot circa 2.000 de tone, urmând ca pe măsură ce preluăm cantități mai mari de sfeclă, stocul de borhot să crească. Estimez că până duminică vom avea pe stoc în jur de 5.000 de tone. Un preț pentru borhot ar fi 125 de lei/tonă, plus TVA. Transportul, în mod normal, fermierii și-l asigură, ideal este ca mașinile să fie cele de transport cereale”, a menționat Vali Porojan, directorul general al Fabricii de Zahăr Luduș.
Fermierii crescători de vaci au timp două luni să vină să cumpere borhotul de la Fabrica de Zahăr Luduș
Reprezentanta Fabricii de Zahăr Luduș a mai punctat că perioada de prelucrare a sfeclei și cea în care se produce borhotul, practic, este de două luni de zile, cu începere din 16 octombrie, de când a început prelucrarea zahărului la Luduș.
”Timp de două luni acest borhot se produce continuu și se depozitează într-un spațiu amenajat special. El se încarcă doar în camioane de cereale cu un utilaj special, un manitu. Nu se poate transporta în TIR-uri cu prelată, căci am mai fost întrebați. Suntem în al treilea an când trimitem borhotul către fermieri. Melasa rezultată se vinde în special la export, în Ungaria mai ales, din aceasta se face spirt sau se utilizează ăn fabricile de fabricare a drojdiei. Melasa și borhotul sunt subproduse ale sfeclei de zahăr. Fermierii trebuie să mai știe că programul nostru este de luni până vineri de la 9:00 la 18:30. În funcție de cereri programul se poate modifica. Ideal ar fi să ne trimită o solicitare pe vânzări@fzl.ro pentru a stabili ziua când să vină să achiziționeze borhotul”, a declarat Vali Porojan, directorul general al Fabricii de Zahăr Luduș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Citiți și: Fabrica Luduș a început producția de zahăr și vinde melasa și borhotul la prețuri foarte bune

Solicitări pentru achiziția de borhot au venit și din Ungaria, dar fabrica preferă să-l vândă fermierilor români
Pentru borhotul rezultat din sfecla de zahăr este cerere chiar și de peste hotare, însă conducerea Fabricii de Zahăr își dorește ca acesta să ajungă în fermele românești, după cum a declarat directorul general al Fabricii de Zahăr Luduș, Vali Porojan.
”Cerere pentru borhotul produs anul acesta a venit și din Ungaria, însă noi ne-am gândit că ar fi bine să avem desfacere în România, nu să-l exportăm către alte țări”, a mai spus Vali Porojan.





