Florin Barbu, tranșant despre focarul de PPA din ferma lui Dimitrie Muscă: ”Este vina primarilor care au dat autorizații”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a arătat că este la curent cu evoluția situației din ferma inginerului Dimitrie Muscă din județul Arad. Șeful de la Agricultură a declarat că focarele confirmate în ultimii ani au fost localizate în exploatații mai vechi de 10 ani, iar vina o poartă primarii care au dat autorizații de construcții în proximitatea exploatațiilor agricole.
Florin Barbu speră că, la fel ca și în cazul altor ferme, la CAI Olari, în județul Arad, fermă administrată de familia Muscă, să nu fie nevoie de sactificarea întregului efectiv de suine. Un focare de pestă porcină africană a fost confirmat în exploatație săptămâna trecută, iar în urmă cu câteva zile a început și sacrificarea suinelor din focar.
”Încă de anul trecut, dar și acum doi ani de când am venit la MADR, am avut o discuție cu domnul președinte al ANSVSA (Alexandru Bociu – n.r.) astfel încât toți porcii, când apare un focar, să nu fie sacrificați, ci să se ia pe fiecare fermă în parte și să se facă o izolare astfel încât există posibilitatea, așa cum făcut și la celelalte ferme, să salvăm o parte din acești porci și în acest focar de PPA”, a anunțat ministrul Barbu.
Fermele vechi, cel mai afectate de pesta porcină africană
Șeful de la Agricultură a arătat că ultimele focare din ferme au fost confirmate la exploatații mai vechi, în timp ce fermele nou construite sunt la adăpost printr-o infrastructură actualizată.
”Pesta porcină apare acolo unde fermele au o vechime mai mare de 10-15-20 de ani. Nu s-a întâmplat din 2023, de când am preluat Ministerul Agriculturii, ca în fermele realizate de noi să avem focare de PPA. Ele apar în acele ferme vechi pentru că foarte multe unități administrativ teritoriale au dat autorizații și practic satul s-a dus către aceste ferme”, a explicat ministrul Barbu.
Florin Barbu a arătat că sectorul porcului românesc continuă să fie în atenția MADR și a Guvernului pentru continuarea programului de sprijin. ”Ne dorim să lansăm următorul program de porc în România, vorbim de 3 milioane de capete, atât reproducție, cât și în îngrășare. În ultimii doi ani, de la 23% cât aveam grad de autosuficiență am ajuns undeva la 52%, iar cu investițiile pe care urmeză să le facem în umrătorii doi ani, să ajungem la un grad de autosuficineță de 100%, să avem și să consumăm numai carne românească, așa cum am făcut în toate sectoarele în ulltimii doi ani”, a mai spus ministurl, dând exemplul sectoarelor de carne de pasăre, de producție de ouă, de ovine și de bovine.





